Dodaj do ulubionych

Dziewczynka 7 miesiecy i wazy 6 900 kg.

21.03.05, 09:32
Witam Wszystkie Mamy,
Moja mala coreczka, ktora ma rowno 7 miesiecy wazy 6 900 kg. Czy to normalne.
Martwie sie strasznie, ze jest taka malutka. Urodzila sie nieduza , bo 2 900
kg (nie byla w czesniakiem), 8 dni przed terminem, Potem do pol roku na
piersi i dobrze przypbierala. Ostatnie 1,5 miesiaca przytyla zaledwie 200g.
Moze wiaze sie tez to ze zmiana diety - zaczela jesc sloiczki (desrki, zupki,
kaszki), dostawac mleko modyfikowane, moja piers tylko wieczorem i w nocy bo
ja wrocilam do pracy. Jest strasznym niejadkiem i nie chce pic
sokow/herbatki. Martwie sie bardzo. Czy ktorejs z Was coreczka jest taka mala
i tak malo wazy. Prosze o pomoc i podpowiedzi. Dziekuje bardzo, serdecznie
pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • mama_oli3 Re: Dziewczynka 7 miesiecy i wazy 6 900 kg. 21.03.05, 09:35
      no to jest niedowaga!moja córcia ma ponad cztery miesiący i waży 7,800gram
      (ważyłam ja dzisaj rano)i mierzy 71cm a jest tylko na piersi!myśle że musisz ją
      dokarmiać naprawde!
      pozdro zgłoś się do lekarza jak najszybciej!bo to naprawde zamało jak na 7
      miesięczne dziecko!
      • mynia0 Re: Dziewczynka 7 miesiecy i wazy 6 900 kg. 21.03.05, 09:51
        Mamo, Oli, nie strasz dziewczyny tak bardzo. Twoja córeczka jest bardzo duża
        jak na swój wiek, a nikt nie powiedział, że jak dziecko jest duże i grube to
        dobrze. i w dodatku nie czytasz dokładnie - przecież autorka pisze, ze dziecko
        jest dokarmiane, więc nie rozumiem... poza tym, 7 kg i 7 miesięcy to 10 centyl,
        więc jak najbardziej w granicach normy.

a teraz do rzeczy.

moja córka ma 8, 5 miesiaca, jakieś 3 tyg. temu ważyłą 7 kg. lekarze / jest
        pod opieką dwóch pediatrów/ zgodnie mówią, ze to dolna granica normy / 3
        centyl/, i przydałoby się troszkę więcej wagi, ale - badania wychodzą dobrze,
        dziecko ma apetyt - potrafi zjeść ok. 300 ml. zupki z miesem, dość gęstej, na
        deser 2 jabłka, do południa 250 kaszki na soczku, a na noc 200 kaszki na
        wodzie, bo na mleku nie chce. oprócz tego wciaż jest na piersi - karmię ją 3
        razy w ciągu dnia i 2 razy w nocy, ale raczej chce jej sie pić, a nie jeść.
        jest bardzo pogodnym i żywym dzieckiem, więc na pewno nic się nie dzieje. z tą
        niską wagą wdała sie w tatusia, który jest bardzo wysoki i bardzo szczupły -
        popytaj swoich rodziców i rodziców tatusia Twojej córci, czy jako niemowlaczki
        nie byliście drobnej budowy. w końcu geny ma po was. smile pozdrawiam serdecznie -
        zrób badanie moczu, morfologię i jeśli wyniki będą ok., przestań sie
        zamartwiać.
        • bona20 Re: Dziewczynka 7 miesiecy i wazy 6 900 kg. 21.03.05, 10:41
          Mynio,
          Dziekuje za odpowiedz, dobrze wiedziec, ze nie tylko moja mala jest taka
          kruszyna. ja tez badal pediatra, bylysmy nawet wczoraj i mowil, zeby sie nie
          denerwowac, ale ja jak kazda mama troche panikuje smile))) Moja corcia slabo zjada
          (generalnie mogla by wogole nie jesc) - 2 x kaszke kukurydziana na mleku
          modyfikowanym (okolo 60 ml, niestety wiecej nie chce zjesc), deser na raz lub
          na dwa razy, lacznie 120 ml, zupke/danie 120 ml, wypija przez caly dzien 50 ml
          herbatki, mleko modyfikowane 2 x 60 ml, wieczorem i w nocy moja piers. Bardzo
          malo je, prawda, ale nic nie jest w stanie ja zmusic, zeby przelknela wiecej.
          Ale jest bardzo radosna i energiczna, ma duzo sil witalnych i caly czas sie
          smieje. Nazywamy ja nawet smieszka.
          • mynia0 Re: Dziewczynka 7 miesiecy i wazy 6 900 kg. 21.03.05, 11:04
            faktycznie, Twoja córeczka mało je, no ale przecież nie zmusisz jej, zeby
            jadła wiecej. a jak jest pogodna i uśmięchnięta, przestań sie martwic.
            pozdrawiam!
      • mama_lidki mama_oli 21.03.05, 20:36
        malo ci opieprzu od innych dziewczyn, widze ze nie nauczylas sie delikatnosci,
        macisz dziewczyno jak diabli i do tego stresujesz matki
        juz ci radzono zebys zajela sie czyms innym, bo robisz szkode innym forumowiczom

ciebie nie Pozdrawiam
    • 5_monika Re: Dziewczynka 7 miesiecy i wazy 6 900 kg. 21.03.05, 09:51
      sprawdź w książeczce zdrowia na którym jest centylu, u mnie wiek 7 miesięcy (3-
      ci centyl masa 6500 i graniczny 97-my centyl 10200 około.)
      Pozdrawiam
    • sylwia.pl1 Re: Dziewczynka 7 miesiecy i wazy 6 900 kg. 21.03.05, 11:04
      uważam że nie czym się przejmować, może ma tą wagę po rodzicach? U nas tak
      jest,Kajtuś skończył wczoraj 7 miesięcy i waży 6300 i wcale nie płaczę z tego
      powodu. ty też nie daj się zdołować, po prostu córcia trzyma formę od małegosmile
    • kasia1302 Re: Dziewczynka 7 miesiecy i wazy 6 900 kg. 21.03.05, 11:07
      Moja córeczka ma 13 miesięcy i waży 8kg z hakiem. Rozwija sie super. Ja jestem
      drobna, tata małej również nie nalezy do ogromnych facetów. Nasza pediatra
      twierdzi, że chorobowe sa dzieci otyłe i ze to jest problem. A waga 7800 dla
      dziewczynki 4 miesięcznej to niezły i niespotykany wynik. Dla mnie extra jak
      dziewczynki sa subtelne i drobne, oczywiście jesli są zdrowe.
    • grzalka Re: Dziewczynka 7 miesiecy i wazy 6 900 kg. 21.03.05, 12:10
      Malutka? Mój Aluś ma 5 miesięcy i waży troche ponad 6 kg, a to chłopak w końcu.
      Do 6 m-ca dziecko powinno podwoić swoją wagę- Twoja corka przekroczyła to o
      ponad kilo- nie masz się czym martwić.
      • mama_oli3 do kasia 1302 21.03.05, 13:00
        co ty myślisz że ja jestem gruba że moje dziecko tyle waży?waży akurat!a ja z
        mężem nie jestem gruba!byłam zawsze szczuplutka waże 55kg a mój mąż 63 to dużo??
        chyba nie!
        • driadea Re: do kasia 1302 21.03.05, 13:02
          Czegoś nie doczytałaś.
          Pozdrawiam, Aga
        • kasia1302 Re: do kasia 1302 21.03.05, 13:04
          Absolutnie nie miałam takich intencji i nie chciałam, abyś poczuła się urażona.
          Chciałam jedynie powiedzieć, ze geny są bardzo ważne.
    • driadea Re: Dziewczynka 7 miesiecy i wazy 6 900 kg. 21.03.05, 12:59
      Niczym się nie przejmuj. Dziecko jest drobne i tyle. Możesz, dla pewności,
      zrobić morfologię, ale na Boga, nie ma tu żadnej niedowagi!!! To, że ktoś ma
      grube dziecko i wytyka innym, że ich szczupłe dzieci są głodzone i należy je
      dokarmiać, to jakiś obłęd i nieporozumienie!
      Moje dziecko ma 17 miesięcy i waży nadal poniżej 10 kg, nigdy nie dałam się
      zaszczuć, że ją głodzę! Ty też się nie daj smile
      Głowa do góry, z tego co widzę, to Twoja mała jest na 10 centylu, czyli
      wszystko ok! smile
      Aga
    • curly2 Re: Dziewczynka 7 miesiecy i wazy 6 900 kg. 21.03.05, 14:04
      Ja też na Twoim miejscu w ogóle bym się tym nie przejmowała. Moja córka ważyła
      mając 7 miesięcy również około 6900 gram (tyle też ważyła jak miała 6 miesięcy -
      w ciągu miesiąca spadła na wadze i wróciła po miesiącu do tego samego). Teraz
      ma 8 miesięcy i waży 7175 gram.
      Poza tym nie jest najważniejsze ile dziecko waży, tylko czy przybiera na wadze,
      a napisałaś że przybrała 200g, czyli jest ok.
      Może, tak jak moja córeczka, jest bardzo ruchliwa i dużo spala, więc niewiele
      zostaje na robienie sobie zapasów tłuszczu.
      A co do jedzenia, to moja Mała też nie je za wiele: rano i wieczorem kaszka
      mleczno-ryżowa na 80 ml wody, w ciągu dnia 140 ml słoiczek zupki i 1/3 słoiczka
      deserku (czasami). Pić zaczęła dopiero jak skończyła 7 miesięcy, bo wcześniej
      nie potrafiła korzystać ani z butelki ani z kubeczka (teraz pije z kubka-
      niekapka), a wypija około 50-100 ml herbatki, czasami też kilka łyczków soczku
      (niechętnie). Oprócz tego raz w ciągu dnia, wieczorem, rano i w nocy karmię ją
      piersią. I więcej nie wmuszę, zwłaszcza że nie jestem w stanie wyeliminować
      dziennego karmienia, bo inaczej niż przy piersi nie zaśnie (ale to już inna
      historia).
      Nie martw się bez potrzeby.
      Pozdrawiam, Kinga
    • kasiek34 Re: Dziewczynka 7 miesiecy i wazy 6 900 kg. 21.03.05, 17:21
      Hej! Zupełnie się nie przejmuj! Moja mała w wieku 6 m-cy ważyła 6700, przez
      ostatnie półtora miesiąca jej nie ważyliśmy ale pewnie waży niewiele ponad 7 kg
      (ma 7 m-cy i 3 tyg.). Jest zdrowa, ruchliwa, raczkuje, stoi sama na nóżkach - a
      jej 9-10 kg koledzy w tym wieku nie mogą za zadne skarby się podnieść. A córka
      mamy-Oli3 jest wyjątkowo gigantyczna... mi się moje maleństwo bardzo podoba.
      Pozdrawiam serdecznie
      • arleta.kamilek Re: Dziewczynka 7 miesiecy i wazy 6 900 kg. 21.03.05, 20:26
        Ja mam co prawda synka, 7 miesięcznego i waży 6865. Czy tez mało. Jest drobny,
        ale ruchliwy. A je dosyc dobrze:
        ok. 2 w nocy mleko modyfikowane 160 ml
        7-8 rano ok. 120-140 kaszki ryżowej na mleku
        11-12- kaszka kukurydziana na 90 ml mleka i dot ego 1/2 deserku (mieszam razem)
        14-15- 190 g. obiadku
        17-18- słoiczek deserku
        19-20 kaszka ryżowa na mleku ok. 120 ml
        A przybiera po 75-90 gram na tydzień.
        Myśle, że nie masz się czym martwić.
        Pozdrawiam
        Arleta
    • mama_lidki Re: Dziewczynka 7 miesiecy i wazy 6 900 kg. 21.03.05, 20:44
      Mysle, ze Twoja corcia jest niesamowicie zwinna smile i sliczna dziewczyneczka
      a waga Twojej Iskiereczki jest prawidlowa, nie masz sie co niepokoic, a to, ze
      malo je napewno z czsaem jej mienie. Moj czort tak samo jak Twoja Niunia
      wybrzydza soczkami, wiec jej ich nie daje, za to zasmakowala jej kaszka manna
      na mleku z kartonika z jabluszkiem, a ma skonczone 6 m-cy i tez przybierala po
      200-290g m-cznie.

Glowa do gory, napewno fajna z niej Kobietka i napewno fajnie sie z Toba bawi i
      hihra smile albo chichra (nie wiem jak to sie pisze)

Pozdrawiam
    • renata28 Re: Dziewczynka 7 miesiecy i wazy 6 900 kg. 21.03.05, 21:09
      Dla własnego spokoju zrób badanie ogólne moczu, można też morfologię. Kiedy
      moja mała miała okres niejedzenia lekarz kazał to zrobić tak na wszelki
      wypadek. Moja mała też zalicza się do tych drobniutkich, a po badaniach
      przynajmniej wiem, że po prostu taka jej uroda.
      Pozdrawiam
      • mamilka1 Re: Dziewczynka 7 miesiecy i wazy 6 900 kg. 21.03.05, 21:37
        Ja też dla "świętego spokoju" radziłabym Tobie zrobić badanie moczu, koszt
        nieduży a za to będziesz spokojniejsza smile.
        Pozdrawiam.
    • fiorki Re: Dziewczynka 7 miesiecy i wazy 6 900 kg. 21.03.05, 21:51
      Moja Matylda ważyła 2850 po urodzeniu, a teraz waży ok 7800, a ma 8,5 m-ca. Je
      prawie identyczne proporcje jak Twoja córeczka. Jest pogodna i radosna. Nie
      martw się smile
      • magdalena1811 Re: Dziewczynka 7 miesiecy i wazy 6 900 kg. 21.03.05, 22:07
        Znam dziewczynkę która ma 6 miesięcy i waży 12 kilo, chyba nie chciałabyś
        takiego klocka??? Dziewczynka musi być dziewczęca a nie przypakowana jak strong
        men.
    • kmianka Re: Dziewczynka 7 miesiecy i wazy 6 900 kg. 21.03.05, 22:53
      Dziewczyny już Ci pisały, ale ja jeszcze dopcham, żebyś wątpliwości nie miała.
      Taka waga u 7-miesiecznego dziecka to nie tragedia. Uważam, że wcale nie jest
      to mala waga - dziecko masz po prostu drobne i już.
      Moj starszy synek w wieku 7 miesięcy ważył 6800 g. A wiadomo, chłopcy
      teoretycznie więcej ważą od dziewczynek. Lekarka uspokajała, było ok.

Nasze dzieci i my przy okazji, nie będziemy musiały martwić się w przyszłosci o
      otyłość, która jest coraz większą plagą teraz. smile
      • myelegans Re: Dziewczynka 7 miesiecy i wazy 6 900 kg. 22.03.05, 02:52
        Jezeli martwisz sie, ze Twoja coreczka malo je, to dodaj do kaszek i zupek
        troche oliwy z oliwek, daj wiecej tresciwszych i wartosciowych odzywczo
        pokarmow. Ja dodaje oliwe z oliwek, daje zoltko, watrobe, gotuje zupki na
        nozkach wieprzowych i tlustych kurach. To odzywcze i dobry budulec dla
        organizmu, to nie chodzi o to, zeby dziecko tuczyc, ale jak je male ilosci to
        trzeba zmaksymalizowac odzywcze wartosci pokarmow.
        Waga sie nie martw. Moj synek wazy niecale 7kg i ma 6.5 miesiaca. Ja sie staram
        zeby jadl wartosciowe rzeczy i otrzymywal te 1000kcal dziennie, ktore
        potrzebuje. Kaszek wlasciwie nie je bo to wg mnie zapychacze, zwlaszcza te na
        wodzie, daje mu raz dziennie miseczke saznistej zupy, rano zoltko na masle i
        owoce, ale te dopiero po cycu. W dalszym ciagu cycus jest jego glownym
        posilkiem.
    • ivonne2 Re: Dziewczynka 7 miesiecy i wazy 6 900 kg. 22.03.05, 08:44
      NIe słuchaj "mamy oli" -nie kazdy musi miec spasione dziecko! A grube nie
      znaczy zdrowe. Zasada jest taka, co powie ci kazdy lekarz - w pół roku dziecko
      podwaja swoja wage urodzeniowa, w rok potraja. jezeli tak jest u ciebie, a
      chyba jest, to nie ma problemu... Czasem jest tak, u mnie np tak było, że
      dziecko zaczeło sie obracac raczkowac i po prostu traci duzo energii. aha grube
      dzieci sa mniej ruchliwe i mniej ochocze do wygibasów. wiem bo moja znajoma ma
      pulchne dziecko w wieku mojej i widze różnice. pozdrawiam, pa
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka