beatam 05.04.05, 12:37 DZiewczyny, mam pytanie początkującej mamy: na czym polega tzw. ulewanie i od kiedy trzeba tego pilnować po karmieniu? Czy ulewanie zastępuje w jakiś sposób odbijanie? Pozdrawiam, Mama 2-tygodniowego berbecia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anias29 Re: Ulewanie? 05.04.05, 13:25 Ulewanie to zazwyczaj wyciekanie wypitego mleczka - cienką strużką z kącika ust. Może się zdarzać od urodzenia. Odbijanie teoretycznie powinno zapobiegać ulewaniu, ale w praktyce różnie bywa. Mojemu synkowi trochę się ulewało mimo odbijania po każdym posiłku. Dopiero ułożenie materacyka pod odpowiednim kątem (wyżej od strony główki) pomogło. Odpowiedz Link Zgłoś
magda270519761 Re: Ulewanie? 05.04.05, 14:31 ulewa się przeważnie po posiłku , albo po odbiciu takim twarozkiem magda Odpowiedz Link Zgłoś
honi_29 Re: Ulewanie? 05.04.05, 20:47 Teoretycznie odbijanie po jedzeniu powinno zapobiegać ulewaniu.W praktyce niestety wygląda to nieco inaczej.Mój Piotruś ulewał do 5 miesiąca,a czytałam wcześniej,że do końca 3 powinno być ok.Ulewanie jest związane z niedojrzałością przewodu pokarmowego. Odpowiedz Link Zgłoś
mkonkol Re: Ulewanie? 06.04.05, 10:04 Jak zobaczysz że twój maluch jest cały mokry pod szyją a wokoło też sucho nie jest to ulewa Ja mam wybitnie ruchliwą panne i nawet z tym nie walczyłam. Wycierałam tylko i czyściłam szyjkę. Teraz dostaje mleko następne i jakby trochę jest lepiej. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś