Dodaj do ulubionych

ulewanie noskiem!!!!!!

24.04.05, 11:08
Mamusie, mój 2 tygodniowy synek ulewa pokarm noskiem. Pediatra powiedziała ,
ze to normalne, inna oceniła, że ulewanie odbywa się buźką i jak noskiem to
jest coś źle. Ale nie potrafiła powiedzieć, jaka może być przyczyna. A ja nie
wiem-wypytuję koleżanki-ich dzieciaczki ulewały tylko buźką, żadnej noskiem,
chyba że sporadycznie, a mój synek codziennie!! Dziś nawet takim solidnym
strumieniem. jest mi bardzo przykro, nie wiem co robić. Czy Waszym
dzieciaczkom tez się to zdarza, i to tak często?? Pomóżcie... Asia
Obserwuj wątek
    • iwka901 Re: ulewanie noskiem!!!!!! 24.04.05, 11:30
      Hej,
      moja mała w tym okresie tez ulewała noskiem, a nawet jednoczesnie szła fontanna
      i z buzi i z noska (ku mojemu przerażeniu ) tylko nie zdarzało sie to często.
      Podobno jeszcze jakieś połączenie nie jest ukształtowane i dlatego w tym
      okresie dzieciom to się zdarza, później już nie.
      Wpuść synkowi kropelkę soli fizjologicznej do nosa po takim ulaniu, żeby go
      oczyścić z mleka.
      • anaik242 Re: ulewanie noskiem!!!!!! 24.04.05, 11:54
        hej a czym go karmisz bo jezeli sztucznie to zle mleko-ja tak mialam z mija
        mala i lekarz mi zmienil od razu mleko. a ulewanie noskiem i buzka co karmienie
        to nie jest cos normalnego idz do innego. pozdrawiam
    • akastel Re: ulewanie noskiem!!!!!! 24.04.05, 12:06
      Wydaje mi sie, ze lekarz nie powinien oceniac tego jako cos normalnego. Refluks
      jest dokuczliwy dla niemowlat, moze powodowac klopoty ze snem, a jesli jest to
      tak znaczne, pokarm moze przedostawac sie do oskrzeli, co z kolei spowoduje, ze
      dziecko bedzie chorowalo (tak mi to ostatnio tlumaczyla lekarka-neonatolog).
      Refluks przechodzi z wiekiem, ale byc moze trzeba byloby podac malenstwu jakies
      zageszczacze pokarmu, zeby nie ulewalo tak latwo. Najlepiej idz do innego
      pediatry, ktory sie tym bardziej przejmie, moze zapytaj na forum, kto jest
      dobry w Twoim miescie. On oceni, czy to samo przejdzie, czy tez trzeba
      reagowac. Na razie podloz ksiazki pod nogi lozeczka lub np. gruba poduche pod
      materacyk, zeby dziecko spalo pod katem, a nie calkiem na plasko.
      • mama_pa Re: ulewanie noskiem!!!!!! 24.04.05, 12:51
        Mój synek też bardzo dużo ulewał noskiem i też mnie to niepokoiło. Szczególnie,
        że zdarzyło mu się parę razy porządnie przy tym zakrztusić. Ale pediatra
        (bardzo doświadczony) uznał, że jeśli poza tym dziecko dobrze się rozwija to
        nie ma się co martwić (przynajmniej w naszym przypadku). To nie znaczy, żeby
        nic nie robić. Zalecił, żeby bardzo dbać o czysty nosek (mały czasem po taki
        ulaniu miał przytkany nosek co rzeczywiście może powodować trudnosci z
        oddychaniem i infekcje - psikaliśmy solą morską), jak najczęściej kłaść na
        brzuchu i bewględnie podnosić po jedzeniu do odbicia (w niektórych szkołach
        rodzenia mówi się, że dzieci karmionych naturalnie nie trzeba podnosić do
        odbicia, ale to nie dotyczy tych ulewających). Samo przeszło, ale nie pamiętam
        już dokładnie kiedy. Teraz synek ma ponad pół roku i już w ogóle nie ulewa, ani
        noskiem ani buzią - no chyba że zaraz po obiedzie wykona trzy obroty na
        dywanie - ale to każdemu by się ulało smile

Ale oczywiście jeżeli ta sytuacja Cie niepokoi idź na kosultację do innego
        pediatry. Ważne jak dziecko jest karmione. Moje było karmione wyłącznie piersią
        i niewiele można tu było zmienić (w przypadku sztucznego karmienia rzeczywiście
        moze to być wina mieszanki).
        • azia2004 Re: ulewanie noskiem!!!!!! 24.04.05, 13:03
          Moj synek do miesiaca ulewal noskiem. Teraz juz wiem, ze byl przejedzony. W
          ciagu miesiaca utyl 1,5 kg.
          Moim zdaniem nie ma sie czym przejmowac, choc wyglada to nie fajnie i trzeba
          uwazac na zakrztuszenia i ucho (zapalenia) oraz zapchany czesto z tego powodu
          nosek.

• asia0001 Re: ulewanie noskiem!!!!!! 24.04.05, 13:22
            dzięki za podpowiedzi.po pierwsze skonsultuje to z trzecim pediatrą, po drugie
            bezwzględnie będę pilnowac odbijania, po trezcie po kazdym takim ulaniu wkroplę
            ciut soli fizjologicznej, bo rację macie, że z tego moga być inne jeszcze
            rezczy, ucho,oskrzela, brr. troszkę mi lepiej, ale działać bezwzględnie muszę,
            dziękuję Wam bardzo.
    • mamawiktorka1 Re: ulewanie noskiem!!!!!! 24.04.05, 15:56
      Jeżeli dzieje sie to sporadycznie to chyba normalne. Mój tez tak czasam ulewał.
      Ale jeżeli tak jest zawsze to może sie to skończyć nie za dobrze. Czasami moze
      rozwinąc sie z tego infekcja.
      • piekielna24 Re: ulewanie noskiem!!!!!! 25.04.05, 00:14
        Moja córcia tez kilka razy ulala noskiem, co mnie bardzo martwiło. Czasmi
        równiez dławiła sie mocno, co spedzało mi sen z oczu. Moja pediatra powiedziala
        ze czasami poprostu takie cos się zdarza (bo jeszcze nie wszystko jest w pełni
        rozwiniete) Wszytko przeszło gdy Karolinka skonczyła miesiac, ale fakt jest
        taki, ze nastepstwem nie wyczyszczenia noska po takim ulaniu jest zapchany
        nosek. Niestety teraz walczymy z tym i mam nadzieje ze równie szybko uporamy
        się z ta dolegliwościa. Skonsultuj sie jednak raz jeszcze, tak dla swojego
        spokoju i upewnienia sie ze wszystko jest ok z Twoim maluszkiem.
        Pozdrawiam. Renata

to moja córcia Karolinka
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=22255302
        • edki16 Re: ulewanie noskiem!!!!!! 25.04.05, 00:40
          Mój synek ulewał noskiem i nie umiał ssać piersi. Przez długie 5 miesięcy
          walczyłam z niepokojem i zap. uszu chodząc od lekarza do lekarza. Dopiero
          lekarz w Warszawie ( mieszkam we Wrocławiu) stwierdził podśluzówkowy rozszczep
          podniebienia i synek zaraz został zooperowany. Tego rozszczepu nie widać można
          go wyczuć tylko dotykiem. Postaraj sie aby ktoś dokładnie zbadał podniebiemie.
          Pozdrawiam Edyta
          • mamaemmy Re: ulewanie noskiem!!!!!! 25.04.05, 01:15
            Hej moja córcia też tak często ulewała,byłam przerażona-myślałam,że ona w y m i o t u j e,gdyż nic o ulewaniu noskiem nie słyszałam wczesniej.Za radą naszej lekarki-zagęszczamy mleko kaszką i w połowie przerywamy jedzenie i chodzimy z nią aż jej się odbije.I już nie ulewasmile
    • mama_adrianka Re: ulewanie noskiem!!!!!! 25.04.05, 09:17
      moj synek gdy sie urodzil juz po pierwszym karmieniu ulał tak solidnie ze az mi serce zdrzało,i takze zdarzało mu sie ulac noskiem.Dzis ma juz 4 miesiace,nadal ulewa i wciaz zdaza sie ze poleci mu noskiem, ale jak do tej pory wszystko jest ok. Jesli bardzo sie niepokoisz sprubuj moze zageszczac mu mleczko Nutritonem,a jesli karmisz piersia to podawaj go przed jedzeniem w postaci papki.Powinno troche "zniwelowac"ulewanie.
      Powodzenia
      • asia0001 Re: ulewanie noskiem!!!!!! 25.04.05, 15:43
        dzięki.czyli wychodzi na to, że się zdarza,ale lepiej przebadać i skonsultować.
        No to pewnie laryngolog. Wiem że trzba żeby się dziecku odbiło, ale jak to
        zrobić, jak ono zasypia po jedzeniu!! biore go na raię i tam spi dalej, zero
        odbijania.co wtedy robić? jak długo teezba czekac na to odbicie?kilka minut czy
        dłużej??
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka