ewulka30 25.04.05, 18:29 czy możecie jakis polecic interesuje mnie pielegnacja, odzywianie itd dzieciaczka przez pierwszy rok życia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
barcina Re: poradnik dla mam 25.04.05, 21:57 Podciągam Kochane Mamy z jakich książek korzysatcie, jakie możecie polecić? Pozdrawiam Ela Odpowiedz Link Zgłoś
barcina Kochane, czy wy?? 26.04.05, 12:31 Kochane, czy Wy nie korzystacie z żadnych książek? Napiszcie, proszę.... Odpowiedz Link Zgłoś
mama_maksa Re: poradnik dla mam 26.04.05, 12:54 Nie korzystam z żadnej książki. na początku miała Pierwszy rok życia dziecka. Ale stresowało mnie jak tam było napisane, że w tym a tym miesiącu to dziecko powinno się np. przekręcać z plecków na brzuszek, a w innym robic coś innego i przestałam korzystac z tej książki. Bo przecież każde dziecko nabywa umiejetności we własnym tempie. Zajzałam tam tylko raz jak synek ciężko oddychał (miał taka chrapkę). I to wszystko. Co do pielęgnacji to poczytałam troche gazetki dla rodziców np. Dziecko albo Rodzice a reszta przyszła spontanicznie. A zywienie to konsultuje z naszym pediatra, co podawać najpierw. teraz Maksio ma 13 m-cy i wcina już wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
moniaweg Re: poradnik dla mam 26.04.05, 20:42 A ja polecam poradniki z serii "W oczekiwaniu na dziecko", "Pierwszy rok z zycia dziecka", "Drugi i trzeci rok zycia dziecka". Korzystalam z nich zwlaszcza przy pierwszym dziecku (syn ma teraz 8.5 roku). Gdy wyrosl z tych poradnikow pozyczalam je kolezankom (chwalily sobie informacje zawarte w tych ksiazkach). Obecnie mam 6 m-czna corcie i od czasu do czasu zagladam do "Pierwszego roku..." i uwazam, ze pomimo swojej wiekowosci nie stracil na swej wartosci w udzielaniu informacji i porad. Rzeczywiscie na poczatku kazdego rozdzialu jest opis umiejetnosci przypadajacy na dany m-c zycia dzieciaczka, ale jest tez wzmianka, ze jesli dziecko nie nabylo tych umiejetnosci, to - cytuje - "...w sporadycznych wypadkach opoznienie moze byc wynikiem nieprawidlowosci w rozwoju; zazwyczaj jednak okazuje sie, ze rozwoj dziecka przebiega prawidlowo. Wczesniaki z reguly wyksztalcaja poszczegolne sprawnosci nieco pozniej niz ich rowiesnicy." Mnie te kilka zdan raczej uspakajalo niz stresowalo, zwlaszcza, ze moj sym byl wczesniakiem. Pozdrawiam Monika Odpowiedz Link Zgłoś
mama_zuzi6 Re: poradnik dla mam 26.04.05, 23:32 Ja też korzystam z książki "Pierwszy rok życia dziecka",jako początkująca mama dużo ciekawych rzeczy się z niej dowiedziałam.Ale tak naprawdę korzystam z miesięczników "Dziecko" i "Twoje dziecko".Zwłaszcza "Dziecko" polecam,fajne porady,opowiadania,nawet są w nim stronki dla starszych dzieci- wierszyki,opowiadania.Super gazetka Odpowiedz Link Zgłoś
malkowa Re: poradnik dla mam 27.04.05, 09:39 Ja rowniez polecam "Pierwszy rok z zycia dziecka" Arlene Eisenberg, Heidi Murkoff i Sandee Hathaway. Super ksiazka, dobrze napisana, czyta sie "od dechy do dechy". I poza tym rowniez czasopisma, szczegolnie "Dziecko". Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś