Dodaj do ulubionych

USG bioderek

09.05.05, 21:49
witam
czy możecie mi podać wasze wyniki USg bioderek.
U mojego maluszka wyszło w jednej nóżce:kat alfa 62st, kąt beta 54st, w
drugiej: kat alfa 55 st, kąt beta 58st. TYP IIa.
Lekarz zalecił założenie aparatu na nóżki, bo szerokie pieluchowanie nic nie
pomogło.
Jestem tym przerażona, wybieram się do innego otropedy na potwierdzenie
diagnozy ale jest ciekawa czy to naprawdę zły wynik.
pomóżcie
Monika i 12 tyg. Kubuś.
Obserwuj wątek
    • anka282 Re: USG bioderek 09.05.05, 21:57
      a jesli juz bedziesz nosic aparat to nie przerazaj sie male dzieci sie przyzwyczajaja i im mniej rozumieja tym szybciej ,badz konsekwentna pozdrawiam mialam zapisane oznaczenia ale nie moge znalezc tej kartki jak znajde wysle a moze ktos sie jeszcze odezwie .my nosimy szelki Pawlika mus to mus sa efekty .
    • anka282 Re: USG bioderek 09.05.05, 21:58
      a tak poza tym to kazdy lekarz powie ci co innego jedni sa za drudzy przeciw roznym metodom
    • mamaroksany Re: USG bioderek 09.05.05, 21:59
      mój ma ok i wyniki sa: katy alfa obustronnie powyzej 60 st. grupa I a
      obustronnie. Prawidłowe pokrycie głów
      • mamatomka1 Re: USG bioderek 09.05.05, 22:31
        mój syn ma wynik :kąt alfa 71 st. beta 34 st. (lewy), a prawy alfa 68 st. beta
        37 st. prawidłowe objęcie głów, panewki głębokie ale słabo wymodelowane podobno
        to jest w miarę normalny wynik, ale mam jeszcze wizytę za dwa miesiące. nie mam
        żadnych zaleceń oprócz noszenia dziecka z rozszerzonymi nóżkami. grupę mam
        niewpisaną więc nie wiem czy to jest dobry wynik czy niezbyt dobry.
    • madix1 Re: USG bioderek 09.05.05, 22:01
      U mojego synka:
      prawy staw - kąt alfa 76 st. beta-46
      lewy staw - kąt alfa 76 st. beta-43
      I to, wg pani doktor, prawie wzorzec smile
      Moja mała kuzynka nosi aparat, ale błyskawicznie go zaakceptowała.
    • ezagraj Re: USG bioderek 09.05.05, 22:17
      Ja nie wiem gdzie mam tą kartkę z wynikami ale u nas napewno było Ia. Jeżeli
      jest jakakolwiek przesłanka żeby założyc czy szelki czy aparat to sie nie
      zastanawiaj. Teraz dziecko trochę pocierpi ale potem nie będzie problemów, czy
      z chodzeniem czy z biodrami. To potem pokutuje na starośc i będziesz miała
      wyrzuty sumienia że nie zrobiłaś wszystkiego co można było, a teraz patrzysz na
      nieszczęście swojego dziecka. Denerwuje mnie bezmyślność jak czytałam kiedyś na
      forum jak jedna z mam pisała że lekarz zalecił ale jej się nie chce tego
      zakładać dziecku i że długo trwa przebieranie takiego dziecka w nocy jak zrobi
      siusiu. Szlak mnie trafia jak coś takiego słyszę bo to nie ta kretynka będzie
      cierpała za parę lat tylko to dziecko, nie kieruję tej wypowiedzi do Ciebie
      tylko tak ogólnie muszę to z siebie wyrzucić.
      Co do konsultacji to proponuję udać się do szpitalika dziecięcego do ortopedy
      (może być prywatnie) najlepiej wykonać ponowne USg (istotne jest to żeby
      radiolog był dobry i miał nowy sprzęt chodzi o to żeby głowica przy USG była
      jak najbardziej czuła). W Kiielcach poleciłabym Ci doktora Zająca a USG na
      Langiewicza, ale z powodzeniem znajdziesz coś u siebie smile Istotna jest to żeby
      nie zaniedbać, a im szybciej dziecko założy aparat tym szybciej go zdejmie.
      Słyszałam kiedyś porównanie że tyle się nosi aparat ile miało dziecko jak go
      założyło, no ale jest to do końca nie prawdą, bo jak dziecko ma 2 tygodnie i ma
      już aparat, to 2 tygodnie go nosic nie będzie.
      Pozdrawiam i życzę powodzenia i zdrówka dla maluszka. Odezwij się jak sie
      sprawa zakończyła

Edyta
      gg 5895723
      • mamaady2 Re: USG bioderek 10.05.05, 12:10
        moja niunia miała wynik:
        prawe kąt 80 stopni(tylko jeden więc nie wiem czy to alfa czy beta)grupa Ib
        lewe kąt 70 st. grupa IIa
        Zalecił na noc podwójne pieluzki a w dzień leżeć na brzyszku i szeroko nosić.
        Po 4 tygodniach do kontroli i ewentualnego założenia aparaciku jak nie będzie
        postępów, więc idziemy w przyszłym tygodniu. odpisze jak coś się dowiem więcej
        agata
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka