Dodaj do ulubionych

Anemia u dziecka

08.07.05, 17:24
Ma Ktoś ten problem? Jak długo trwa leczenie? Czy picie żelaza całkowicie
wystarczy i problem zniknie? Czym to się może objawiać w przyszłości? Synek
ma 6 m-cy.
Obserwuj wątek
    • kata123 Re: Anemia u dziecka 08.07.05, 17:43
      mój synek ma 9m i anemię. na razie lekarz kazał mu pić żelazo i do tego kwas
      foliowy. zmienił mu też dietę. teraz dzidzia je dwa razy zupki warzywne (co
      najmniej 150 ml) z dużą ilością mięsa (dziennie porcja wielkości piersi
      kurczaka).poza tym dużo owoców i soków. pod koniec sierpnia będziemy robić
      badania, więc jeszcze nie wiem, czy to leczenie będzie skuteczne, mam nadzieję,
      że tak. nic nie wiem o skutkach anemii w przyszłości.
      życzę powrotu do zsrowia. trzymajcie się.

• jagodasoft2 Re: Anemia u dziecka 08.07.05, 18:48
        Moja córcia właśnie skończyła 4mc, a anemie ma od początku 2mc. Bierzemy żelazo
        i kw. foliowy. Miesiąc temu robiliśmy morfologie ale poprawa była znikoma.
        Teraz idziemy 22lipca. Moja lekarka mówiła że co 3 niemowle ma anemie, tylko
        niewszyscy lekarze robią morfologię. W najgorszym przypadku leczenie trwa do
        pół roku.
        Wyleczona anemia nie powoduje rzadnych skutków w przyszłości
    • madzia761 Re: Anemia u dziecka 08.07.05, 19:20
      moja Mała ma skończone 10 mies. Po wizycie u pani doktor z wynikami morfologii
      wyszłam załamana-stwierdziła anemię, kazała brać żelazo, martwiła się brakiem
      przyrostu wagi. Dziś poszłam kontrolnie na ważenie i trafiłam do drugiej pani
      doktor-ta zaś oznajmiła, ze morfologia jest rewelacyjna, kazała odstawić
      żelazo. Poza tym mam jeszcze jeden problem-dość duże ciemiączko. Wiem, że
      zarasta się do 1.5 roku; do tej pory brałam jedną kroplę wit. D3, teraz mam ją
      odstawić całkowicie (i czerpać naturalnie witaminkę ze słońca). Trochę metlik
      mam w głowie po tych wizytach. A moje pytanie-jakie Wasze Maleńswta mają wyniki
      ze stwierdzono anemię?
      • em_em71 Re: Anemia u dziecka / madzia761 08.07.05, 20:16
        Mój synek przyjmował żelazo w 5-7 miesiącu życia. Wynik się poprawił, ale teraz
        ma roczek i znów jakis taki blady trochę, dziś poprosiłam o skierowanie na
        morfologię. Ale chciałam jeszcze o jednej rzeczy, a propos postu madzi761... Od
        początku lekarka kazała dziecku przyjmować 2 kropelki vit. D3. Miał małe
        ciemiączko i już dawno zarosło. Dziś zapytałam o tę cit, bo słońce itd...
        powiedziała, że nadal 2 kropelki, bo ząbki, coś tam jeszcze wymamrotała (nie
        potrafię powtórzyć), ale sens był taki, że ze słońca nie czerpie tej witaminy,
        jeśli skóra jest opalona. Nie powiedziałabym aby moje dziecko było opalone, ale
        siłą rzeczy - sporo przebywa na powietrzu i troszkę się zabrązowiło. Nie wiem
        kto ma rację, ale może obie powinnyśmy się jeszcze gdzieś dopytać - bo jak
        widzisz - skrajnie różne przypadki i zalecenia...
        • pszczolka10 Re: Anemia u dziecka / madzia761 08.07.05, 21:20
          Witam ! Nie wiem czy robiłyście równiez poziom żelaza czy tylko samą morfologie
          bo nie zawsze niski poziom czerwonych krwinek jest związany z brakiem żelaza .
          JAa swojemu synkowi dawałam poprostu zestaw wit b bo żelazo miał ok
          pozdrawiam
          • jagodasoft2 Re: Anemia u dziecka / madzia761 08.07.05, 22:25
            Zgadza się że przy anemi nie zawsze musi chodzić o żelazo. My teraz też
            będziemy miały morfologie i poziom żelaza.
            A co do wyników to masz przy nich + lub - więc widać czy są w normie, a przy
            skrajnych opiniach lekarek poszłabym do jeszcze jednego pediatry
            • one9 Re: Anemia u dziecka / madzia761 18.07.05, 20:47
              Jak wyglada poziom hemoglobiny u Waszych dzieci z anemia? Mój Synek ma 10,1.
              Inna lekarka stwierdziła, że to nie jest anemia. Hmmm! To jak jest wreszcie?
              Pić żelazo, czy nie?
        • weronikarb Re: Anemia u dziecka / madzia761 19.07.05, 09:25
          Mi znowu pediatra powiedzial ze do 1 roku dziecko powinno brac wit.d3 poniewaz
          wiadomo ze na ogol dziecka nie trzymamy na sloncu tylko w cieniu. Powyzej roku
          jak juz biega to sila rzeczy takze po sloncu i wtedy wit. d3 jest pobierana z
          promieni slonecznych (nie z powietrza)
          Inny znowu mi powiedzial, ze ta ze slonca to jest tak znikoma dawka ze nie
          powinno sie jej brac pod uwage smile
          Takze co lekarz to teoria.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka