Dodaj do ulubionych

kikut pępowiny

09.07.05, 20:06
Mamy problem z kikutem pępowiny u naszego 9-dniowego maluszka.
Ni goi się najlepiej, cały czas jest rana. Przemywamy 3 razy dziennie, wg
zaleceń. Ale wcale nie jesteśmy pewni czy to dobrze. Bo w końcu tę ranę się w
ten sposób drażni, a wygląda to strasznie i szkoda nam dzidziusia.

Jakie macie tu doświadczenia ? Czy można przemywać tylko na zewnątrz pępka ?
Co robić?
Obserwuj wątek
    • penelina Re: kikut pępowiny 09.07.05, 20:25
      Esterkosmile

Przede wszystkim - spokojniesmile

Proponuję robić tak - przemywać kikut przy KAŻDYM przewijaniu, używać do
      przemywania patyczka kosmetycznego nasączonego 70% spirytusem.
      Musisz to robić bardzo dokładnie - uchwyć ten kikutek w dwa palce, poodginaj we
      wszystkie strony - żeby dotrzeć patyczkiem w każdy załomek skórki (nie bój się,
      to martwa tkanka, nie będzie dziecka bolałosmile ).
      Postaraj się też często wietrzyć pepuszek i odwijaj pieluszkę, żeby był dostęp
      powietrza, no i - żeby nie drażniła kikutka.

Pozdrawiam.
    • aga55jaga Re: kikut pępowiny 09.07.05, 20:29
      jeżeli kikut nie goi sie tak jak powinien należy sie z tym problemem zgłosić do
      pediatry. A na pewno nie wolno już czekać jeżeli ranka brzydko pachnie.

U moich obu córek kikut trzymał sie 14 dni. W przypadku drugiej córy świetne
      okazały sie chusteczki, gazieki Leko nasączone alkoholem izoprypolowym.
      Normalnie 2 dni smarowania i kikut sam odleciał. A ile ja sie martwiłam.
      Nie piszesz czym przemywacie rankę.
      jeszcze jedno w takich paprzących sie przypadkach raczej nie powinno się kąpać
      dziecka, bo woda tylko rozmiękcza i ranę i kikut. U mnie przez ten czas były
      kąpiele na sucho. Czyli myjka z mydłem szyjka, plecki, paszki, pachwinki, a
      potem myjka z ciepłą wodą do wytarcia mydlin. Kurczę szkoda mi waszego
      dzidziusia. Ale może wszystko będzie ok. nie martw się,
      A przypomniałam sobie, ja jeszcze wycinałam w pamperszach otwory, które
      zabezpieczałam plastrem papierowym z apteki (nie podrażnia) aby pieluszka nie
      podrażniała dodatkowo kikuta. Bo to miejsce trzeba też jak najczęściej
      wietrzyć. Teraz są upały, więc może rozbierz dziecko do koszulki, (do koszulki
      bo body też może podrażniać)
    • penelina Re: kikut pępowiny 09.07.05, 20:35
      estera111 napisała:

> Czy można przemywać tylko na zewnątrz pępka ?

No właśnie - nie napisałam najważniejszego; przemywać trzeba właśnie "w
      środku" - bo tam się ma wygoić.

Słusznie napisała też kolejna eMama - zwracaj uwagę na zapach pępuszka - jeśli
      zacznie przypominać popłuczyny surowego mięsa - biegnij szybko do pediatry.
      • aga55jaga Re: kikut pępowiny 09.07.05, 20:39
        Tak jak pisze poprzedniczka. Esterko kochana koniecznie pod kikutem!!!
      • estera111 Re: kikut pępowiny 09.07.05, 20:41
        Dzięki za te rady. Przemywamy własnie gazikami LEKO.
        Oczywiście też w środku, tyle że serce boli jak się patrzy na ranę pod
        strupem...
        • aga55jaga Re: kikut pępowiny 09.07.05, 20:46
          Boże jaką ranę pod jakim strupem???
          • penelina Re: kikut pępowiny 09.07.05, 20:52
            Agasmile

Ja myślę, że Esterka po prostu wysuszyła na wiór to, co z zewnątrz (czyli
            końcówkę węzełka pępowiny; i faktycznie, ze względu na kolor tegoż - można
            mówić o strupku) - a pod spodem - wszystko jeszcze świeże i wilgotne.

Esterko, jeszcze raz - przemywaj DOKŁADNIE, przede wszystkim pod spodem tego,
            jak powiadasz, strupka.
            Nie bój się, to nie boli, to martwa tkanka, a musisz wysuszać właśnie wewnątrz,
            żeby dobrze się goiło i odpadłosmile
            • anna7777 Re: kikut pępowiny 09.07.05, 22:27
              ja mojej 3,5 miesiecznej corce niczym nie przemywalam,zadnej wody i zadnego
              spirytusu-kikut odpadl po 6 dniach.Tak samo znajomej,ktora niczym nie
              przemywala-kikut odpadl rownie szybko.
              Mieszkam w Kanadzie i tu od jakiegos czasu nie zalecaja przemywania spirytusem i
              chcialabym powiedziec wszystkim dziewczynom,aby tego nie robily-bedzie szybciej.
              W Twoim przypadku nie wiem jak to wyglada,jesli czujesz,ze cos nie tak,idz do
              lekarza,albo poczekaj,wkrotce sam odpadnie...
              • brogla Re: kikut pępowiny 09.07.05, 23:56
                Nam odpadał przez miesiac, a jak odpadł to okazało sie ,ze jest ziarnina, wiec
                moze pokaz kikut paediatrze i ona coś poradzi. Nas skierowano do chirurga
                dzieicecego i pani dwa razy posmarowała "magicznym" płynem i wszystko sie
                zagoiło.
    • renata28 Re: kikut pępowiny 10.07.05, 01:32
      Esterko, weź zwykły patyczek taki jak do wycierania uszu. Zamocz go w 70%
      roztworze spirytusu i tak przemywaj. Tak jak pisały dziewczyny - w środku. Nie
      bój się odgiąć kikuta, nic się nie stanie.
      Tylko przez kilka dni bawiłam się z gazikami Leko, a jak przyszła położna i to
      zobaczyła to tylko załamała ręce. Powiedziała, że te gaziki może są i dobre,
      ale na pewno nie przyczynią się do szybkiego i bezproblemowego odpadnięcia
      kikuta.
      I jak pisały dziewczyny, jeśli zapach jest podejrzany, dzwoń po lekarza i to
      jak najszybciej.
    • mamatymcia Re: kikut pępowiny 10.07.05, 16:06
      u mojego synka kikut odpadał bardzo długo...7 tyg...po dwoch tyg od porodu bylam
      z tym problemem u pediatry i kazala przemywac przy kazdej zmianie pieluchy..i
      tak robiłam...w 6 tyg pojechalam do chirurga ktory mi powiedzial...ze tak
      skrupulatnie i dokladnie to robiłam ze zasuszyłam wszystko i bakteria
      odpowiedzialna za odpadniecie kikuta nie miala szans..wink kazal tylko raz
      dziennie przemywac..po tyg zrobił sie niewielki smrodek...wiec polecialam
      ekspresem do tego chirurga...powiedzial ze sie nic kompletnie nie dzieje..ale
      jak juz psychchicznie nie mam sily czekac tych kilka dni az samo odpadnie to on
      utnie ten kikut. zabieg bezbolesny. a ta reszteczka ktora w pepuszku została
      sama odpadła za dwa dni.
    • tea77 Re: kikut pępowiny 11.07.05, 09:29

Moje dzieciątko miało pępowine baaaardzo grubą(na dwa dorosłe palce)odpadała 3
      tygodnie.Smarowałąm codziennie przy każdje zmianie pieluszki,bardzo dokładnie
      pod kikutem 90% spierytusem.Po odpadnięciu jeszcze też przez kilka dni.AAA i co
      najważniesze,kiedy kąpiesz szkraba nie zalewaj pępka.Ma on być stale suchutki
      no i do odpadnięcia i całkowitego zagojenia się tylko przegotowana woda(tak
      mówiła nasza położna..starsza Pani).Pozdrawiamy i życzymy wytrwałości

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka