ewa_sk 05.10.05, 12:50 lekarz przepisał dzis mojej córce żelazo (ferrum lek syrop) bo stwierdził ze ma za niska hemoglobinę, słyszałm, że skutkiem ubocznym brania zelaza są czarne ząbki. Czy to prawda?Ma brać to żelazo ok. 2 tygodni Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kobietta2 Re: żelazo -skutki uboczne 05.10.05, 14:31 Moje dziecko brało hemofer, po którym nie było żadnej poprawy: po dwóch miesiącach zażywania wyniki były gorsze niż za pierwszym razem. Poszliśmy do hematologa i pani hematolog powiedziała, żeby mu dawać właśnie ferrum lek, bo po pierwsze lepiej się wchłania, a po drugie nie czerni zębów. I to chyba prawda. Robiliśmy badania, wyniki są lepsze niż były, a zęby białe (kilka miesięcy już podaję ten ferrum). Odpowiedz Link Zgłoś
marlenamartynka Re: żelazo -skutki uboczne 05.10.05, 14:33 No własnie ja podawałam hemofer. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_sk Re: żelazo -skutki uboczne 06.10.05, 11:26 jeszcze jedno pytanko, lekarz przepisał mi to żelazo tylko na 2 tygodnie, xczy to wystarczy zeby hemoglobina się poprawiła? Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: żelazo -skutki uboczne 06.10.05, 11:29 Następne wyniki warto zrobić mniej więcej po sześciu tygodniach, wcześniej może nie być żadnego efektu. Wszelkie moje rady medyczne na forum konsultuję z mamą pediatrą Pozdrawiam Marta + Potomstwo Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_de Re: żelazo -skutki uboczne 06.10.05, 13:09 mój synek brał przez 8 tyg hemofer. Nasz pediatra mówi, że krótsze podawanie nie ma sensu, bo muszą się "magazyny" załadować po 8 tyg wyniki doskonałe. Co do skutków ubocznych - nie stwierdziłam żadnych - ząbki ok (ale przecierałąm mu je czystą wilgotną pieluszką), zaparć brak. Jedynie smak tego hemoferu był okropny i mały, po jakimś czasie, jak widział że chcę mu to podać to uciekał Odpowiedz Link Zgłoś
marlenamartynka Re: żelazo -skutki uboczne 05.10.05, 14:32 Miałam ten sam problem. W ulotce też jest napisane o takich skutkach ubocznych. Nie powiem, żebym się nie wystraszyła. Przestałam podawac to żelazo ale troche z innych względów, otóż moja córka miała po nim straszne zaparcia. Przez cały dzień próbowała sie załatwic i nie mogła i dlatego zrezygnowałam. Poszłam do lekarza i poleciła mi zestaw witamin w syropku Kinder biovital z żelazem i po tym jest wszystko ok. Odpowiedz Link Zgłoś