Dodaj do ulubionych

udrażnianie kanalików pod narkozą

05.12.05, 22:10
Byliśmy dziś z córeczką u okulisty, bo wciąż jej łzawi jedno oczko, czasami
pojawia się ropka. Dzieje się tak od urodzenia, byliśmy już u okulisty jak
miała kilka tygodni: przepisano jej krople i jak by nie pomogły to mieliśmy
się zgłosić na zabieg udrażniania. Ale ja miałam nadzieję, ze kanalik sam się
udrożni , nie chciałam tego zabiegu. Może za mało masowałam, może nie tak jak
trzeba, oczko wciąż łzawi. Dziś okulistka powiedziła, że teraz do zabiegu
dziecko musi być pod narkozą (wziewną), że po skończeniu 4 miesiaca znieczula
się ogólnie (córeczka ma 9) Jestem pełna obaw, jak znieczulenie działa na
dziecko. Czy warto? Czy są tu mamy, których dzieci miały udrażniany kanalik
pod narkozą?
Obserwuj wątek
    • echoo Re: udrażnianie kanalików pod narkozą 05.12.05, 22:17
      Julcia miala udrazniany kanalik jak miala prawie 10 miesiecy (gdzies 2-3 tyg
      temu). Tez uslyszalam opinie, ze jest "za stara" na udraznaianie bez narkozy.
      Nawet w jednej klinice prywatnej odmowiono nam tego zabiegu ze wzgledu na wiek
      dziecka. Trafilismy do okulistki z Klinik AM we Wroclawiu i ta powiedziala, ze
      do roku czasu robia takie zabiegi bez narkozy, a czasami nawet do 1,5 jesli
      jest taka koniecznosc. Julcia jest bardzo zywym dzieckiem i miala zrobiony taki
      zabieg owinieta w jakis kocyk bez zadnej narkozy. Wszystko odbylo sie bardzo
      szybko, okazalo sie ze zadne masowania by nie pomogly bo w kanaliku byla trwala
      przegroda. Dowiedz sie jeszcze, mysle ze spokojnie mozna uniknac narkozy.
      Pozdrawiam.
      • kass1 Re: udrażnianie kanalików pod narkozą 05.12.05, 22:26
        Echoo, mam prośbe, napisałabyś mi na priva dane kontaktowe do tej okulistki z
        Wrocławia? Może zdecydowalibyśmy się nawet tam pojechać, nie jest to aż tak
        daleko.
        Będę wdzięczna za odpowiedź.
        Kasia
        • echoo Re: udrażnianie kanalików pod narkozą 06.12.05, 08:53
          niestety nie mam zadnych danych kontaktowych bo byla to osoba przypadkowa
          przyjmujaca akurat w szpitalu. Musze powiedziec, ze trafilam tam na wyjatkowych
          ludzi, przyjeli moja mala pomimo wyczerpania miejsc na ten rok, czekalam tylko
          dwa dni no i ich podejscie do Julci bylo super. I to wszystko na nfz. Zadzwon
          tam i dowiedz sie.

Niestety oczko Julci dalej troche lzawi. Nie tak jak wczesniej, ale jednak
          minimalnie lzawi. Martwie sie tym bardzo sad bo to juz trzy tygodnie jutro mina
          i chyba juz powinno przestac.
    • pszczola99 Re: udrażnianie kanalików pod narkozą 05.12.05, 22:18
      O narkozie przy udrażnianiu kanalików pierwsze słyszę. Moja starsza córcia
      miała udrażniane, ale "na żywca". Wprawdzie było to 6 lat temu, więc może coś
      się pozmieniało. Spróbuj zasięgnąć rady u innego okulisty. Narkoza to wielkie
      obciążenie dla organizmu, szczególnie tak małego.
    • jorn1 Re: udrażnianie kanalików pod narkozą 05.12.05, 22:27
      W przychodni do ktorej chodze ( prywatnie ) udrazniaja bez narkozy do
      roku..Mojego synka tez to chyba niestety czeka..
      Pozdrawiam
      JJ
    • mika_p Re: udrażnianie kanalików pod narkozą 05.12.05, 22:49
      Jedna z kwietniówek zdecydowała sie na zabieg w znieczuleniu miejscowym, Martyn
      mial ok. 7,5 miesiaca:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23334&w=32517773&a=32552771
      Jej też lekarz powiedział, ze pod narkozą li i jedynie. Argumenty lekarza
      powtorzyła współkwietniowka:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23334&w=31835190&v=2&s=0
    • kaska-czarna Re: udrażnianie kanalików pod narkozą 05.12.05, 22:50
      witam.Mój 2 miecieczny synek tez ma "chore"oczko.Łzawi i pojawia sie
      ropka.Stosowałam kropelki,masci..nic nie pomaga!Pani doktor na rejonie
      powiedziała,ze to wina zapchanych kanalikow i poleciła wybrac sie do
      okulisty...Zapytałam sąsiadke,ktora ma już 11 letniego synka(mały też miał coś
      takiego)jak to wygląda i na czym polega.Odradziła mi ten "zabieg"...Chodza
      teraz do najlepszego okulisty i co sie okazało...Jej synek był za mały na taki
      zabieg..a mial wtedy 4 miesiace.Lekarz powiedzial im ze najlepiej to robic gdy
      dzidzia ma ok roczku..Teraz synek sasiadki ma baardzo kiepski wzrok(chodzi w
      okularkach)i co sie okazało...wina jest własnie ten zabieg...
      Dziwne..ale sama nie wiem..boje sie isc do okulisty,zeby nas nie spotkało nic
      podobnego...Jesli bedzieszwiedziala cos wiecej,albo zdecydujesz sie na
      zabieg,bardzo prosze daj znac..pozdrawiam <k.mataczynska@wp.pl>
      • volpe Re: udrażnianie kanalików pod narkozą 06.12.05, 10:24
        Moja córka miała zabieg udrażniania kanalika w wieku 8 miesięcy bez
        znieczulenia ogólnego w szpitalu na Niekłańskiej w Warszawie. Było naprawdę
        warto! forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=26425660&a=26425660
    • klar5 Re: udrażnianie kanalików pod narkozą 06.12.05, 10:22
      dziewczyny jeśli wasze dzici mają zatkane kanaliki łzowe i nic nie pomaga to
      nie zastanawiajcie się długo z udrażnhianiem - jest to najlepsze lda waszego
      dziecka. moja córcia od urodzenia przez 2 m-c sie męczyła i nic nie pomagało,
      żadne krople, maści i masowania. pojechałam z nią prywatnie do okulisty (bo z
      NFZ nie było już zapisów na ten rok). to był moment ( u niej oba oczka były do
      udrożnienia) i skończyło się ropienie. Natomiast koleżance okulistka tam gdzie
      ona była kazała czekać do roku z tą decyzją, a co później? przecież ta błonka
      zarasta (tak mi tłumaczyła okulistka i im wcześniej tym lepiej, bo jest
      cieniutka i tak nie boli dziecka. żałowałam tylko że tak długo męczyłam
      martynkę tymi wszystkimi kropelkami..., które i tak nie pomogły. Radzę nie
      zwlekać, a zrobicie jak uważacie.
      pozdraiwam
    • kakaa1 Re: udrażnianie kanalików pod narkozą 06.12.05, 11:16
      Mój synek miał taki sam problem, ale uniknął zabiegu.
      Próbowaliśmy różnych kropelek i maści ale pomagały. Mieliśmy już wypisane
      skierowanie na zabieg, ale poprosiłam okulistkę, aby jeszce coś spróbować i
      przepisała krople . Taki zabieg nie należy do przyjemnych, ale czasem tylko to
      pomaga . Stosowaliśmy krople Biodacynę,Sulfacetamid i jeszcze jedne ale nazwy
      nie pamiętam.Bardzo w udrożnieniu kanalika pomogły masaże. Małym palcem brałam
      trochę oliwki i masowałam oczko od końca brwi w dół do kanalika łzowego.
      Początkowo nie pomagało, bo robiłam to za słabo. To trzeba naprawdę mocno
      przyciskać, aż ropa zacznie podczas masażu wychodzić przez kanalik i takie
      masaże p0 10 razy 3razy w ciągu dnia + krople pomogły.
      Radzę spróbować, bo możecie tego zabiegu uniknąć tak jak my. A takie łzawienie
      jest bardzo często spotykane u maluchów i trzeba to zlikwidować do 1-go roku
      życia dziecka. Podaję też adres strony dla zainteresowanych gdzie lekarze piszą
      o zapaleniu spojówek
      www.unipharm.pl/artykuly/Choroby_oczu/TM_zapalenie_spojowek_przewodnik_lekarza_6_2003.pdf
      pozdrawiam wszystkich
      • emwu55 Re: udrażnianie kanalików pod narkozą 06.12.05, 13:13
        a my udażanialiśmy kanalik wczoraj . Synek kończy za tydzień 5 m-cy ale nie
        przyniósł on efektu bo jakaś tam zastawka się nie otworzyłła i tzeba będzie
        powtórzyć. Zabieg jest okropny i mnie nie wpuścili ale jak słyszałam płacz
        małego to sama ryczałam wniebogłosy i ryczę dalej. A może w Kołobrzegu nie
        potafią tego robić. Jak jakaś e-mama jest z Pomorza to może mi coś poleci. Mam
        masować dalej podawać Biodacynę ale mały nie daje się dotknąć. A jak mi go
        przynieśli to miał krwawą wydzielnke taką z oczka - mówię Wam okropne...
        • asiek31 do: emwu55 06.12.05, 19:53
          Witaj, mika_p wkleiła moj wątek z przetykania kanalika, jeżeli Gdańsk nie jest
          dla CIebie zbyt odległy a kwota 350 zł do przyjęcia to napisz do mnie na priva -
          podam Ci namiary
          Asia i Martynek
    • martens8 Re: udrażnianie kanalików pod narkozą 06.12.05, 13:45
      Moja coreczka miała udrażniane kanaliki w wieku 9 m-cy, bo bardzo łzawiły jej
      oczka (nie ropiały), ale bez narkozy. Zabieg myślę bolesny zarowno dla dzidzi,
      jak i mamy (psychicznie). Co prawda oczka nadal czasem łzawią, ale to nic w
      porownaniu do tego jak było przedtem. Z bolem serca (żal mi dzieciaczka), ale
      polecam. Mojej małej robiono to w szpitalu na gdańskiej Zaspie i pielęgniarki
      były super.
    • wetka9 Re: udrażnianie kanalików pod narkozą 06.12.05, 21:11
      Witam! Pod narkozą?! Mój synek tez mial taki problem z kanalikiem. Okulistka
      znieczulila oczko miejscowo i caly zabieg udrazniania trwal moze dwie minuty!!!
      Narkoza u takiego malucha? Po co? To szybki zabieg, troszke nieprzyjemny ale
      trwa króciutko. Moze warto pójść do innego lekarza? Narkoza to jednak powazna sprawa
    • bejbi76 Re: udrażnianie kanalików pod narkozą 06.12.05, 21:28
      moja mala ma 5,5 miesiaca i od urodzenia ropiało jej oczko stosowalismy antybiotyki i masaze i nie pomoglo wiec skieroali nas na udraznianie kanalikow ,w miedzy czasie drugie oczko zaczelo jej ropiec i zabieg byl przeprowadzony na oba oczka ,coreczka miala znieczulenie do oczek i caly zabieg trwal 2 minuty ale my nie moglismy tam wejsc ,moze to i dobrze bo chyba bym nie zniosla widoku .Napewno to jest ogromne przezycie dla dziecka i dla rodzicow ,ale trzeba to zrobic mojej malej od razu pomoglo.' trzymam kciuki.'Oli miala to robione TYDZIEN TEMU..
    • mammamiam Re: udrażnianie kanalików pod narkozą 07.12.05, 14:17
      Drogie Mamuśki! Mam ten sam problem z moim synkiem, idziemu jutro już trzeci
      raz na przeczyszczanie kanalika łzowego, Synek ma już 6 mc-y i oczko ropieje mu
      od urodzenia z okresami nasilenia i poprawy. Musicie odróżnić dwie sprawy :
      przetykanie i udrażnianie kanalika łzowego. Przetykanie zwykle trwa kilka
      sekund jest bezbolesne dla dziecka, niestety dla rodziców widok tego zabiegu
      jest koszmarem. Przetykanie polega na czyszczeniu solą fizjologiczną zapchanego
      kanlika łzowego, jeżeli sol wyleje się noskiem jest ok.Natomiast udraznianie
      dotyczy zarośniętych kanalików łzowych i rzeczywiście wtedy podaje się dziecko
      narkozę, bo do oczka wpuszcza się cieniutką rureczkę tzw, sondowanie.
      Ja też masowałam, stosowałam wszystkie możliwe antybiotyki i nic, jezęli jutro
      nie uda się to przetkanie czeka nas udrażnianie. Bardzo się tego boję, dlugo
      zwlekałam z póściem do okulisty, ale to wszytsko odbija się kosztem dziecka, bo
      oczko jest opuchniete.Natomiast racją jets to,że u mniejszego dziecka należy
      robić taki zabieg przetykania. Moja okulistka wytlumaczyła mi dlaczego mimo, żę
      to bezbolesny zabieg, moje dziecko płacze tak potwornie. Otóż, noworodek,
      niemowlę 2 miesięczne nie mają jeszcze takie świadomości, że ktoś obcy ich
      dotyka, robi coś przy oczku, mój synek już widzi, że pani doktor to oba ososba,
      jest silny, wyrywa się, nie pozwoli się dotknąć. Okulistka radzi aby jak
      najszybciej zrobić ten zabieg, jest to z korzyścią oczywiście w pierwszej
      kolejności dla dziecka, bo notoryczne ropienie też nie jest dobre.Im starsze
      dziecko tym gorzej znosi taki zabieg.Mimo, że dużo czyztam na ten temat też mam
      mieszane uczucia i boję się tego udrazniania i ewentualne narkozy. Wiem, że
      świetny w m.in. tych zabiiegach jest szpital w Chorzowie i jeżlei będę zmuszona
      to tam się udam.Pozdrawiam gorąca wszystkie Mamuśki.
      • kass1 Re: udrażnianie kanalików pod narkozą 07.12.05, 17:08
        Dziękuję za odpowiedź i wyjaśnienia. Chciałam się Ciebie spytać skąd masz
        informacje o chorzowskim szpitalu? Ja tylko znalazłam kilka wzmianek na forum
        regionalnym. Masz te wiadomości od osoby, która była w tym szpitalu na zabiegu
        z dzieckiem? Znasz może nazwisko jakiegoś konkretnego okulisty? Gdybyś mogła mi
        jeszcze odpisać tutaj lub na priva byłabym wdzięczna. Ja jestem z Gliwic, więc
        do Chorzowa mam blisko. A Ty?
        • mammamiam Re: udrażnianie kanalików pod narkozą 07.12.05, 19:18
          kass- mówiła mi o Chorzoowie moja okulistka ona jedynie przepłukuje kanaliki,
          nie udrażnia ich i gdy jutro nam się nie powiedzie przetykanie to będziemy
          musieli się udać na udrażnianie. Dowiem się jutro od mojej lekarki o dokładny
          adres szpitala w Chorzowie i jak wrócimy to zaraz Ci napiszę "co i jak".Ja
          jestem z Częstochowy, więc do Chorzowa bardzo daleko nie mam.Pozdrawiam i do jutra.
          • ruda773 Re: udrażnianie kanalików pod narkozą 07.12.05, 20:26
            Mój synek miał przeplukiwane kanaliki łozwe (bo chyba na tym polega to
            udra,żnianie, nie jestem specjalistą, więc może to dwa rózne zabiegi) jak miał
            jakies 1,5-2 miesiące. POzsło dość szybko bez żadnego znieczulenia. Jeśli masci
            i krople nie pomagają to znaczy że nie jeste temu winna jakaś bakteria, ale
            własnie wina lezy po stronie kanalików. tak mi wytłumaczył okulista.widziałam
            dziecko kolezanki, która nie zdecydowała sie na zabieg i nie chciałam ryzykować
            (chociaz bałam sie diabelnie)Sama mam problemy ze wzrokiem i jakos jestem
            przeczulona na tym punkcie. Brzmi strasznie, ale to prosty zabieg.Powodzenia!
          • kass1 Re: udrażnianie kanalików pod narkozą 07.12.05, 20:56
            Powodzenia jutro!
            Czekam na info i jeszcze raz dziękuję.
      • echoo Re: udrażnianie kanalików pod narkozą 08.12.05, 09:06
        Jeszcze raz sie wypowiem w tym temacie

Moja córka miała właśnie udrażnianie kanalika bez narkozy, nie płukanie.
        Kanalik miał trwała przegrode, ktora usunieto, wiem ze był równiez wczesniej
        sondowany, po zabiegu troche czerwone lezki jej kapały i z noska troche
        zabarwionego krwia katarku. WIec udrazniac tez mozna bez narkozy, ale to
        wszystko zalezy od praktyki lekarza/szpitala, dr tłumaczyla mi, ze sa rozne
        szkoly podejscia do tej tematyki. My akurat trafilismy na tych co robia bez
        narkozy. Pozdrawiam
        • kass1 Re: udrażnianie kanalików pod narkozą 08.12.05, 12:02
          Echoo! Czy ten zabieg przeprowadzaliście w Klinice Okulistycznej AM
          Wrocław, ul. Chałubińskiego 2a? Czekam jeszcze na info od jednej mamy o
          szpitalu chorzowskim (mam bliżej), ale Wrocław też biorę pod uwagę.
          Jak zniosła to córeczka? Byłaś przy zabiegu? Pozdrawiamy.
          • mammamiam Re: udrażnianie kanalików pod narkozą 09.12.05, 08:25
            Kass- byliśmy wczoraj u okulisty i udało się już przeczyszcić kanalik, idziemy
            jeszcze raz w środę i okulistka ma nadzieję, że to będzie ostatnia
            wizyta.Oczywiście nie miałam możliwości zapytać o ten szpital w Chorzowie, bo
            mały tak wył, że zbieraliśmy się stamtąd szybciutko.Jedynie co zdązyła nam
            powiedzieć okulistka, to to że rzeczywiście można przeprowadzić zabieg
            udrazniania kanlików bez narkozy, właśnie to wszystko zależy od doświadczenia
            lekarza. Przepraszam Cię, że nie zdążyłam o to zapytać, jeżeli mi się uda
            zapytam w środę, ale nie wiem czy będziesz tak dlugo czekala. Czy robiłaś
            masaże dziecku, bo u nas bradzo te masaże pomogły.Ja wcześniej je robiłam, ale
            chyba za lekko, bo nie było poprawy, teraz robię tak ok. 5 razy dziennie mocno
            przyciskając i widać efekty, choć też już nas kierowali na to udrażnianie.życzę
            powodzenia i jak tylko coś będę wiedziała na temat szpitala natychmiast dam
            znać.Pozdrawiam.
    • monika123 Re: udrażnianie kanalików pod narkozą 09.12.05, 09:00
      Witam
      Rozumiem co przeżywasz, miałam podobny problem. Jednak zdecydowałam się na
      znieczulenie ogólne i wszystko skończyło się bardzo dobrze. To trwa bardzo
      krótko (ok. 10-15 min.). Nie wyobrażam sobie zrobienie tego zabiegu na "żywca".
      Zabieg polega na wprowadzeniu ok.5 cm metalowej grubej igły do oka a jeśli
      łzawienie trwa już długo to znaczy nawet powstanie zrostów i pozbywanie się
      tego na żywca nie życzę nikomu a już na pewno takiemu maluszkowi. I jeszcze
      jedno to że niektóre dzieci muszą znosić to bez znieczulenia ( bo nie wierzę w
      znieczulenie przez wkropienie jakiś tam kropelek) to dlatego owijają je w te
      kaftany, bo nie mogą drgnąć przy tym zabiegu a każdy się boi bólu.
      Musisz zdecydować sama ale ja nie widzę żadnych przeszkód żadnych w takim
      przypadku. Moje dziecko zniosło to bardzo dobrze i mam nadzieję, że nie ma z
      tym żadnych wspomnień, miał 8 m-cy.
      Pozdrawiam
      • mammamiam Re: udrażnianie kanalików pod narkozą 09.12.05, 09:33
        kass znalazłam adresy do poradni okulistycznych w Chorzowie, podzwoń, może się
        czegoś
        dowiesz:www.rynekmedyczny.pl/pl/szpital/katowice/chorzow/specjalnosci/oku
        listyka/okulistyka_dziecieca,
        Pozdrawiam.
    • dzidziamamusi Re: udrażnianie kanalików pod narkozą 09.12.05, 15:42
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=577&w=28482197&v=2&s=0
    • kass1 Re: udrażnianie kanalików pod narkozą 10.12.05, 14:02
      Dziękuję wam wszystkim za odpowiedzi i za przydatne linki.
      Ten szpital w Chorzowie znalazłam, tam u 9 miesięcznego dziecka wykonują zabieg
      pod narkozą ogólną. Podzwoniłam trochę po oddziałach okulistycznych, dostałam
      dane jednego lekarza z Katowic, zobaczymy co powie po niedzieli.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka