Dodaj do ulubionych

5 miesięcy - budzi sie 10 razy w nocy-o co chodzi?

03.01.06, 12:17
witam
moj synek (5 miesiecy,na butelce) zawsze dobrze przesypial noce. od jakiegos
tygodnie jest horor. musze wstawac ze 10 razy, dac smoka, troszke poglaskac i
zasypia na jakies 40 minut.on raczej sie wybudza niz budzi, bo oczka ma
zamkniete. o co chodzi. na noc dostaje butle z kaszka,moze jest glodny??
(budzic i dac butelke?????), moze to objaw zebow (innych nie widze)albo to
normalne w tym wieku. co robic ? ile to potrwa (w pracy jestem nieprzytomna)
HELP!!!!
pozdrawiam
buzka
Obserwuj wątek
    • blizniaczka1 Re: 5 miesięcy - budzi sie 10 razy w nocy-o co ch 03.01.06, 12:26
      Mam to samo odkąd kuba skończył 2,5 mies...Teraz ma 4,5... W dzień dokarmiany,
      w nocy na piersi.
      Od 2 mies nie przespałam więcej niż 2h, teraz on się budzi co 2h na pierś, a co
      godzinę się kręci na granicy wybudzenia...
      Zębów nie było widać 2 tyg temu w g. pediatry, a ja już ledwie żyję. W dzień
      też gorzej śpi.
      O co tu chodzi i kiedy się poprawi buuuuuu?
      • luna333 Re: 5 miesięcy - budzi sie 10 razy w nocy-o co ch 03.01.06, 12:47
        mój mi zrobił taką sesję - przz 2 tyg cyc co godzinę choć wiem że to nie z głodu (ma prawie 5 miesięcy) i to były ząbki mimo że na dziąsłach nic nie było widać bo oglądałam je codziennie, kupiłam dentinox-gel i mu smarowałam i na szczęście chyba pomogło, grunt że teraz budzi się na cyca normalnie co 3-4 godz a ząbek jeden mu już przebił dziąsełko smile
    • hyris Re: 5 miesięcy - budzi sie 10 razy w nocy-o co ch 03.01.06, 14:55
      Mój synek potrafi sie budzic nawet co 15 minut. Norma to co 1-2 godziny.
      Uspokaja go tylko piers. Usypia dopiero koło północy, czasem później. W dzien
      prawie nie spi, tez non stop wisi przy piersi albo wyje. Nie pozwala sie nosic
      nikomu poza mną. Wiem, ze to pewnie zęby, choc zel na zeby nie pomaga.
      Wybieramy sie do lekarza. Ja jestem bliska obłędu.
    • ally5 Re: 5 miesięcy - budzi sie 10 razy w nocy-o co ch 03.01.06, 16:22
      podciągam bo ciekawa jestem doświadczeń innych dziewczyn - opisałaś dokładnie
      moje i mojego Synka noce sad(
    • kayah73 Re: 5 miesięcy - budzi sie 10 razy w nocy-o co ch 03.01.06, 16:59
      U mnie tak jest od jakiegos 3 mies (teraz corka ma 6,5 mies). Budzi sie co
      godzine, dwie, czasami co 30-40 minut. Najpierw klelam, teraz sie
      przyzwyczailam, nawet sie calkiem nie wybudzam - z reguly przysuwam ja do
      piersi (spimy razem, karmie piersia), czasami pomaga ja poklepac czy cos na
      spiaco zanucic. Podobno przechodzi to z czasem. wink

U Ciebie moze byc objaw zebow, a moze tez byc ze potrzebuje Ciebie wiecej,
      zwlaszcza ze w dzien jestes w pracy.
    • moni.l1 Re: 5 miesięcy - budzi sie 10 razy w nocy-o co ch 03.01.06, 17:16
      U mnie taka "rozrywka nocna" jest wtedy,gdy zmieni się choć troszkę rytuał
      usypiania.Tzn.pół dodziny spóźnienia,nie przewiozę jej wózkiem do sypialni żeby
      szybko przełożyć ją do łóżeczka itp.A,i jak jest zmiana pogody.Koleżanki mówią
      też,że przy zmianie pogody maluchy wariują.Ja przed zaśnięciem daję jej(5 mies.)
      100ml. herbatki uspokajającej z HIPPa.Śpi mi od ok.20-tej do 2 w nocy.
    • aneczka1236 Re: 5 miesięcy - budzi sie 10 razy w nocy-o co ch 03.01.06, 19:45
      Bardzo mi przykro ze wasze maluszki tak zle spia w nocy. Moja malutka ma 4
      miesiace i tydzien spi rewelacyjnie- zasypia 10-30 i budzi sie pomiedzy 6 a 7
      rano. Chociaz dzisiaj obudzila sie o 8. Pozdrowienia
    • termio DO KARMIĄCYCH PIERSIĄ 03.01.06, 20:53
      Cześć dziewczyny! Miłąm podobny problem przez 10 miesięcy, nie wiedziałam jak
      się nazywam z niewyspania. 12 razy na noc co 40 minut, w dzień 1 dłuższa drzemka
      na spacerze. Ale indoktrynacja posunięta do granic wytrzymałości matek wzięłą
      górę i karmiłąm tylko piersią. NIGDY więcej. Mały płąkał bo był głdny a nie
      umiał się najeść, bo cyc był zawsze obok. A ja powtarzam do znudzenia, że
      dziecko do szczęścia potrzebuje wyspanej i uśmiechniętej matki, nade wszystko,
      no i pełnego brzucha. Pozdrawiam gorąco i trzymam za Was kciuki, kiedys to się
      kończy.
      • kayah73 Re: DO KARMIĄCYCH PIERSIĄ 03.01.06, 21:09
        Niestety znam zbyt wiele matek, ktore przestaly karmic piersia zeby dziecko
        zaczelo spac w nocy - przeszly na butelke i NIC to nie dalo jesli chodzi o
        spanie dziecka. Moja najblizsza przyjaciolka do 3 roku zycia syna miala kaszke
        na podgrzewaczu, ktora serwowala synowi 3 razy w nocy (i do dzis zaluje ze
        przestala go karmic w wieku 9 mies - drugiego syna karmila ponad 2 lata).

Moje dziecko budzace sie 10 razy w nocy nie budzi sie bynajmniej z glodu, bo
        za kazdym razem nie je, chce sie tylko przytulic. A ja pomimo tego ze
        przebudzam sie tych 10 razy wcale nie narzekam - nie jestem wyczerpana,
        usmiechac sie usmiecham, ciesze sie ze dziecko zdrowe, doskonale rosnie i sie
        rozwija.
      • mooh Re: DO KARMIĄCYCH PIERSIĄ 03.01.06, 21:18
        Ale nie chcesz chyba powiedzieć, że przez 10 miesięcy Twoje dziecko było
        wyłącznie na piersi? Bo w takim przypadku to na pewno byłby głód.
        • termio Re: DO KARMIĄCYCH PIERSIĄ 04.01.06, 22:41
          No chyba żart! A co ja jakaś wyrodna, żeby dziecko głodzić tak długo? Od 5,5
          zaczął dostawać stałe, oczywiście z cycem, ale potrafił nie jeść od 8 do 15, no
          to jasne, że musiał w nocy nadrobić, poza tym to się nazywa uzależnienie od
          cyca. Jak tylko zaczął chodzić, to pierś go przestała interesować, ale
          zaznaczam, że w nocy, a w dzień do dużo wczesniej z niej zrezygnował. Poza tym,
          jak dziecko wie, że obudzenie się w nocy to żadna rewelacja, to się nie budzi.
          Dawał mu lurowatą herbatkę i tak długo jak ja dostawał, tak długo się budził. W
          końcu dałąm wodę. Po 3 nockach, budzenie juz sie nie opłacałó. I tak zostało.
          Pozdrawiam. wink
    • magdsc Re: 5 miesięcy - budzi sie 10 razy w nocy-o co ch 03.01.06, 22:17
      Cześć,
      u mnie podobne objawy dają zęby, to nerwowe spanie, budzenie niby na jedzenie,
      a jak daję butlę to tylko chwilę je. Moja recepta: czyszczenie (masaż)dziąsełek
      i ew. zębów przed snem + żel dentinox + ew. herbatka na uspokojenie, jeśli
      nadal jest bardzo niespokojny i kołysanki nie pomagają + w wyjątkowej sytuacji
      czopek viburcol albo nawet panadol + mieć nadzieję że kiedyś przejdzie
      pzdr
    • 16pazdziernik Re: 5 miesięcy - budzi sie 10 razy w nocy-o co ch 05.01.06, 10:49
      Moja kruszynka właśnie skończyła 5 miesięcy. Jakiś tydzień temu też budziła się
      10 razy w nocy,a ja nie wiedziałam o co chodzi. Przed 4-ma dniami odkryliśmy u
      niej ząbka. I teraz wiem dlaczego się tak często budziłasmile Może Twojemu
      maluszkowi też za niedługo pojawi się ząbek?
    • dinarowa Re: 5 miesięcy - budzi sie 10 razy w nocy-o co ch 05.01.06, 11:00
      ja też myśle że to raczej ząbki a nie głód. Z głodu darłby się w niebogłosy,
      tym bardziej, że dajesz mu na noc butlę z kaszką. Poobserwuj go w dzień i może
      posmaruj dziąsła żelem na ząbkowanie. Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka