Dodaj do ulubionych

Badanie moczu niemowlaka

15.03.06, 17:03
Kupilam specjalne woreczki w aptece.....niby proste w obsludze, wszystko
opisane jak przykleic itd a ja nie umie tego zrobic! Odkleja sie i wszystko
wylatuje. A w ogole to jak sie to juz przyklei to mozna na to zalozyc
pieluche? Pomozcie jutro musze zaniesc mocz do analizy bo potem mamy wizyte u
lekarza.
Obserwuj wątek
    • jdylag75 Re: Badanie moczu niemowlaka 15.03.06, 17:10
      Odtłuść skórę, przetrzyj porządnie chusteczką do mycia pupy, wysusz i spróbuj
      przykleić woreczek.
      • sabdora Re: Badanie moczu niemowlaka 15.03.06, 17:19
        przez ostatnie dwa dni właśnie usiłowałam to zrobić chyba trzeba przykleić to i
        czekać na siuśki. ja założyłam na to majteczki, poszłąm sprawdzić i cała niunia
        zalana po szyję. zużyłam ich 5 i udało się trochęnałapać. bo jak mocz spłynie do
        tego woreczka , to chyba od razu się moczy ten klej i się odkleja. dlategowydaję
        mi się żę tzreba od razu szybciutko ściągać.pozdrawiam
    • mamadwojkiam Re: Badanie moczu niemowlaka 15.03.06, 17:46
      Najlepiej umyj dzidziusia w czystej wodzie, mydłem. Nie wycieraj, tylko
      poczekaj aż wyschnie. Najpewniej jest "łapać" mocz do kubeczka jałowego (przy
      posiewie, ale myślę, że przy ogłonym też). Do tego są potrzebne dwie osoby.
      Jeśli łapiesz do woreczka, nie możesz niczym smarować, pudrować. Musi być
      czysty, bo inaczej albo woreczek się nie przyklei, albo wyjdzie przekłamanie w
      wyniku w bakteriach. Nie dotykaj też kleju woreczka. Z tego co wiem nie zaleca
      się też zakładać na woreczek pieluszki. Więcej możesz poczytać:
      www.forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22158&w=37910963.
      Forum zdrowie, refulx moczowy ...
      • gaga12 Re: Badanie moczu niemowlaka 15.03.06, 18:02
        dzieki dziewczyny. bede probowac! smile))
    • aga2008 Re: Badanie moczu niemowlaka 15.03.06, 18:05
      Umyć pupę, i przetrzeć riwanolem, następnie ja przyklejam woreczek i trzymam go
      czekając aż mała zacznie siusiać. Pampersa nie zakładam, gdyż woreczki się
      odklejają. Pozdrawiam.
    • elka136 Re: Badanie moczu niemowlaka 15.03.06, 18:35
      Jeżeli to ma być badanie na posiew moczu to bardzo dokładnie umyj córeczkę. Ja
      przed takim zbieraniem siuśków małą wlożyłam do miski z wodą i dokładnie myłam
      mydłem, a nawet użyłam patyczka do uszu żeby wymyć "w środku". Następnie
      przetarłam skórę rywanolem. Prędzej zrobiłam to tylko na sucho na przewijaku i
      badanie wyszło przekłamane, jednak za drugim razem po takim umyciu wszystko
      jest ok. Jak nie chcesz się niepotrzebnie denerwować to lepiej od razu zrób to
      porządnie. Co do woreczka to przyklej go tak aby jego koniec (tego paska z
      klejem)zakończył się tak ok 0,5 cm poniżej zakończenia warg sromowych. Nie wiem
      czy dobrze ci to napisałam ale nam to zawsze się udaje. Powodzenia
      • gaga12 Re: Badanie moczu niemowlaka 15.03.06, 18:47
        dzieki. mam nadzieje, ze mi sie uda. rzeczywiscie chyba bardzo wazne jest to
        zeby dziecko bardzo dokladnie umyc przed pobraniem moczu.....dzieki jeszcze
        raz. a z tym opisem to zrozumialam smile)) mam nadzieje, ze dobrze! smile))
        • lenka_2 Re: Badanie moczu niemowlaka 15.03.06, 19:58
          Ja wlasnie niedawno zanioslamwzorowo pobrany.
          1. DOKLADNIE UMYC
          2. PODSTAWIC POJEMNIK (WORECZKOW NIE POLECAM, ODKLEJAJA SIE)I CZEKAC.smile
          nAJLEPIEJ JAK JEST KTOS DO POMOCY
          3. POBRAC TAK, ABY NIE CZEKAC KILKU GODZIN Z ZANIESIENIEM MOCZU, BO W TYM
          CZASIE MOGA ROZWINAC SIE Z MOCZU BAKTERIE!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka