silna1980 21.03.06, 09:09 Czesc.Przeczytalam ksiazke Jezyk niemowlat Tracy Hoggs i jestem zachwycona nia. W tej kisazce sa porady jak dbac o dziecko i o siebie.Czy ktoras z mam czytala ta ksiazke? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama_kotula Re: Jezyk niemowlat 21.03.06, 10:05 Owszem. Ale nie przemawia do mnie mentorski ton pani Tracy, jakby rodem z psychologicznych amerykańskich poradników. Coś w stylu "Anna zastosowała Łatwy Plan i już następnego dnia zeszły jej wszystkie pryszcze", "Ewa nie zastosowała Łatwego Planu i po tygodniu trafiła do szpitala z ciężką depresją". Cudowna, uniwersalna recepta na sukces wychowawczy. Nieustanna obserwacja dziecka i próba wtłoczenia go w niby elastyczny schemat ("...ooo... wysuwa język jak jaszczurka, pewnie ma kolkę, a nie, ziewnęła kilka razy, pewnie jest śpiąca..."). Nie mówiąc już o absurdalnych radach typu wybudzanie śpiącego w dzień dziecka, aby dłużej spało w nocy, czy wziętej z kosmosu teorii z mlekiem fazy III wydzielającym się po 20 minutach karmienia (btw, moja córka jadła góra 10 minut, chyba powinnam była ją zmuszać do dłuższego jedzenia, bo nie dostawała jakże ważnej fazy mleka). Aha, jeszcze jedno. Poradnik pani Tracy sprawdza się jedynie w przypadku posiadania 1 dziecki i możliwości poświęcenia jego obserwacji 24h na dobę. I Łatwy Plan ma bardzo zwodniczą nazwę. Odpowiedz Link Zgłoś
kicia031 Re: Jezyk niemowlat 21.03.06, 10:10 Mi ta ksiazka bardzo pomogla, choc nie stosowalam sie niewolniczo do jej rad, ale po prostu obserwowalam swojego Groszkowca. Zaluje, ze nie przeczytalam jej przy starszym synku, byloby mi duzo latwiej. Ale zgadzam sie z mama kotula, niektore porady sa absurdalne. Odpowiedz Link Zgłoś
zielona_borowka Re: Jezyk niemowlat 21.03.06, 12:15 Ja również przeczytałam książkę Tracy Hogg jeszcze będąc w ciąży. Fragmenty czytałam mężowi. Znajomi którzy mają w domu małego rozrabiakę, słysząc o moich planach wychowawczych mieli sceptyczny do tego stosunek i uważali że nie uda mi się tych porad realizować. A jednak! Moja Julcia została wychowana wg Łatwego Planu. Własnie skończyła 13 miesiąc i jest aniołkiem! Oczywiście są pewne rady ktore uważam za mocno przesadzone i wiadomo też ze każde dziecko jest inne. Unikałam kołysania, jedzenia o różnych porach, zasypiania w naszej sypialni. Teraz Lulę kładę o 20, zasypia bez problemów, przesypia noce, nie mamy problemu z jedzeniem. Początki były ciężkie - tym bardziej że babcie z uporem maniaka chciały nosić dzidzie godzinami na rękach czy kołysać. Ale ja byłam zawsze stanowcza i uparta. I chyba mi się udało Pozdrawiam, Borówka Odpowiedz Link Zgłoś
shady27 Re: Jezyk niemowlat 21.03.06, 12:19 ja nawet nie mialam okazji zastosowac latwego planu, bo: mlody przesypia noce wlasciwie od poczatku (budzil sie tylko raz przez pierwsze 1,5 miesiaca) spi we wlasnym lozeczku od poczatku nigdy go nie lulalam, bujalam trzachalam itd....ba on tego wrecz nie trawi je o stalych porach od urodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
pl35 Re: Jezyk niemowlat 21.03.06, 12:22 przeczytałam szkoda że jak mała miała już ze 4 miesiące Nie trzymałam się niewolniczo jej instrukci - ale faktycznie łatwy plan działa i samodzielne zasypianie też. Odpowiedz Link Zgłoś