Dodaj do ulubionych

Jezyk niemowlat

21.03.06, 09:09
Czesc.Przeczytalam ksiazke Jezyk niemowlat Tracy Hoggs i jestem zachwycona nia. W tej kisazce sa porady jak dbac o dziecko i o siebie.Czy ktoras z mam czytala ta ksiazke?
Obserwuj wątek
    • mama_kotula Re: Jezyk niemowlat 21.03.06, 10:05
      Owszem.
      Ale nie przemawia do mnie mentorski ton pani Tracy, jakby rodem z
      psychologicznych amerykańskich poradników. Coś w stylu "Anna zastosowała Łatwy
      Plan i już następnego dnia zeszły jej wszystkie pryszcze", "Ewa nie zastosowała
      Łatwego Planu i po tygodniu trafiła do szpitala z ciężką depresją". Cudowna,
      uniwersalna recepta na sukces wychowawczy. Nieustanna obserwacja dziecka i
      próba wtłoczenia go w niby elastyczny schemat ("...ooo... wysuwa język jak
      jaszczurka, pewnie ma kolkę, a nie, ziewnęła kilka razy, pewnie jest
      śpiąca...").
      Nie mówiąc już o absurdalnych radach typu wybudzanie śpiącego w dzień dziecka,
      aby dłużej spało w nocy, czy wziętej z kosmosu teorii z mlekiem fazy III
      wydzielającym się po 20 minutach karmienia (btw, moja córka jadła góra 10
      minut, chyba powinnam była ją zmuszać do dłuższego jedzenia, bo nie dostawała
      jakże ważnej fazy mleka).
      Aha, jeszcze jedno. Poradnik pani Tracy sprawdza się jedynie w przypadku
      posiadania 1 dziecki i możliwości poświęcenia jego obserwacji 24h na dobę.
      I Łatwy Plan ma bardzo zwodniczą nazwę.
    • kicia031 Re: Jezyk niemowlat 21.03.06, 10:10
      Mi ta ksiazka bardzo pomogla, choc nie stosowalam sie niewolniczo do jej rad,
      ale po prostu obserwowalam swojego Groszkowca. Zaluje, ze nie przeczytalam jej
      przy starszym synku, byloby mi duzo latwiej.
      Ale zgadzam sie z mama kotula, niektore porady sa absurdalne.
    • zielona_borowka Re: Jezyk niemowlat 21.03.06, 12:15
      Ja również przeczytałam książkę Tracy Hogg jeszcze będąc w ciąży. Fragmenty
      czytałam mężowi. Znajomi którzy mają w domu małego rozrabiakę, słysząc o moich
      planach wychowawczych mieli sceptyczny do tego stosunek i uważali że nie uda mi
      się tych porad realizować.
      A jednak!
      Moja Julcia została wychowana wg Łatwego Planu. Własnie skończyła 13 miesiąc i
      jest aniołkiem! Oczywiście są pewne rady ktore uważam za mocno przesadzone i
      wiadomo też ze każde dziecko jest inne.
      Unikałam kołysania, jedzenia o różnych porach, zasypiania w naszej sypialni.
      Teraz Lulę kładę o 20, zasypia bez problemów, przesypia noce, nie mamy problemu
      z jedzeniem. Początki były ciężkie - tym bardziej że babcie z uporem maniaka
      chciały nosić dzidzie godzinami na rękach czy kołysać. Ale ja byłam zawsze
      stanowcza i uparta. I chyba mi się udało wink
      Pozdrawiam,
      Borówka
      • shady27 Re: Jezyk niemowlat 21.03.06, 12:19
        ja nawet nie mialam okazji zastosowac latwego planu, bo:
        mlody przesypia noce wlasciwie od poczatku (budzil sie tylko raz przez pierwsze 1,5 miesiaca)
        spi we wlasnym lozeczku od poczatku
        nigdy go nie lulalam, bujalam trzachalam itd....ba on tego wrecz nie trawi
        je o stalych porach od urodzenia
    • shady27 Re: Jezyk niemowlat 21.03.06, 12:16
      tak ja czytalam...jest fenomenalna smile
    • pl35 Re: Jezyk niemowlat 21.03.06, 12:22
      przeczytałam
      szkoda że jak mała miała już ze 4 miesiące
      Nie trzymałam się niewolniczo jej instrukci - ale faktycznie łatwy plan działa
      i samodzielne zasypianie też.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka