Dodaj do ulubionych

zabki pomozcie

18.04.06, 19:16
jakich uzywaliscie zeli do zebow i czy konsultowaliscie sie z pediatro czy
nie?ile czasu rosnie taki zabek
Obserwuj wątek
    • vanillasky2 Re: zabki pomozcie 18.04.06, 19:24
      Filipkowi pierwszy ząbek wyrosł w wieku 4 miesiecy,nie konsultowalam sie z
      pediatrą poniewaz mały łagodnie to przechodził(i przechodzi).Calgel-takim żelem
      czasami masuję mu dziąsełka ,jest słodziutki i myslę ze Filipkowi smakujesmileA ile
      rosnie ząbek -trudno powiedziec,,,tak sobie powolutku rosnie smile
    • grasa Re: zabki pomozcie 18.04.06, 21:34
      ja używam Calgel - sprzedawca w aptece mi poradził. Pediatra powiedziała, że
      jeśli dziala, to jest ok. Najgorszy jest ból, gdy ząbka jeszcze nie widać,ani
      nie czuć przy masowaniu dziąsła dziecka; u nas ten okres marudzenia przy
      pierwszym ząbku trwał 3 tygodnie. Czytałam, ze ulgę przynosi też dziecku
      masowanie dziąseł miękką szczoteczką do zębów - specjalną dla niemowląt. Ale ja
      takiej nie mogę dostać, pytałam już w kilku aptekach.

pozdrawiam,
      • mooh Grasa 18.04.06, 21:41
        Może spróbuj w sklepie internetowym. Podaję link do pierwszego z wyszukiwarki
        www.hipernet24.pl/prodinfo.php?item_id=8041&pkt_id=&pro_id=&char_id=
        To Oral B Stages 1. Używam jej u mojej córki od pewnego czasu i nie mogę
        narzekać.
    • iwonatyl Re: zabki pomozcie 18.04.06, 21:50
      Zmartwię cię zapewne,ale u nas trwało to ponad dwa miesiące.W dzień wszystko
      ok.,ale noce to był jeden koszmar!!Kacper rzucał się przez sen,płakał,ślinił się
      i tarł buzią o łóżeczko i poduszkę.Nie pomagały żadne żele (próbowałam CALGEL i
      BOBODENT).Jedyną ulgę przynosił paracetamol,ale to żadne wyjścię,bo przecież nie
      można dwa miesiace dziecka faszerować lekami przeciwbólowymi.
      Na szczęście wszystko już chyba za nami,mamy już 5 i pół zęba,więc mam nadzieję
      że następne będą łatwiej wychodziły.
    • mooh Re: zabki pomozcie 18.04.06, 22:14
      Co do ząbkowania, to skuteczność żeli przeciwbólowych jest sprawą bardzo
      indywidualną. Czasem używam u mojej bezustannie ząbkującej córki żelu Dentinox,
      ale robię to chyba dla spokoju sumienia. Jeśli nawet pomaga, to tylko na
      chwilę. Paracetamol w jej przypadku jest w ogóle nieskuteczny, nawet w
      zwiększonej dawce, którą zalecił lekarz. Jedyne, co pomaga, to ibuprofen w
      postaci syropu (Ibufen uczulał, ale Nurofen jest dobrze tolerowany). Minus jest
      taki, że podawać można tylko przez trzy dni, a moja córka ząbkuje od 4 miesięcy.
      Nie sposób odpowiedzieć na pytanie, ile czasu rośnie ząbek. U większości
      dzieci, najbardziej dotkliwy jest etap wzrostu zęba jeszcze głęboko w
      dziąsłach, kiedy nie jest widoczny ani ząb, ani nawet obrzęk w miejscu
      wyrzynania.
      • izaw84 Re: zabki pomozcie 19.04.06, 10:43
        wiki caly czas miala biala plamke jak z gory sie patrzylo to widac bylo jak juz
        ta biala plamka podrosla i wydawalo mi sie ze byl to zab,bo ostatnio duzo
        marudzila wszystko pchala do buzi i strasznie sie slinila a dzis rano patrze a
        tam juz nic nie ma!to co to moglo byc? wiki za1,5tyg skonczy 4miesiace
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka