Dodaj do ulubionych

objawy ząbkowania

02.05.06, 18:26
Mój synek za tydzień kończy 4 miesiące. Od jakiegoś czasu bardzo obficie się ślini i wpycha rączki
do buzi ale wiem, że to taki etap. Ale ostatnio stał się bardzo marudny i ciągle by spał. W dzień śpi
około 5 godzin i w nocy około 10-11. Mam wrażenie, że ledwo się budzi i już za pół godziny jest
zmęczony. Przy tym jest bardzo marudny. Nie bardzo chce się bawić, tylko "skarży się" smile
Temperatury nie ma. Apetyt ma słabszy. Kupy zaczął robić ze śluzem. Oglądałam dziąsła i nic nie
widać. Ani nie są czerwone, ani opuchnięte. Wszystkie zabawki pcha sobie do buzi i szoruje nimi po
dziąsłach. Podobnie przy jedzeniu- je z butelki- zanim zacznie ciągnąć ze smoka, trze nim o
dziąsła, memła go. Czy to może być ząbkowanie? W nocy śpi pięknie jak nigdy dotąd- spokojnie,
budzi się tylko raz na jedzenie. Chyba gdyby to były zęby, budziłby się często?
Obserwuj wątek
    • robin2510 Re: objawy ząbkowania 02.05.06, 18:54
      Na moje to idą zęby
    • szeko Re: objawy ząbkowania 02.05.06, 20:14
      u nas jest od czasu do czasu podobnie ale to nie zeby
      ja to nazywam malymi kryzysami ale jak dotad nie wiem z czym je kojarzyc moze
      ze skokami rozwojowymi

dokladnie wszystko tak samo jak u Ciebie meczace sa tylko te jeki-steki przez
      caly dzien jakby wciaz byl niezadowolony mimo ze wyspany, najedzony,
      przewiniety, przytulony

trwa to jakis tydzien moze dwa i przechodzi a synek staje sie zadowolonym i
      usmiechnietym niemowlakiem-aniolkiem

juz trzy razy to przechodzilam smile pod koniec 3 m-ca, 4m-ca i 6 m-ca

teraz mamy 7 m-cy i tydzien a zebow brak smile choc tez mowili ze to zeby smile
    • eewaa3 Re: objawy ząbkowania 02.05.06, 22:07
      Mój synek konczy za 10 dni 5 miesięcy,a ok.2 tyg.temu zaczął ząbkowac.Gdybym
      nie obejrzała dziasełka(bardzo rozpulchnione),to nawet nie wiedziałabym,że
      ząbkuje(potem potwierdziła to jeszcze pediatra).Jak dotąd jedynie sie slini i
      wkłada wszystko do buzi)jego rączki są najlepsze).Ząbek już dobrze widacsmile.
    • lenka_2 Re: objawy ząbkowania 02.05.06, 22:12
      No i u nas bylo tak samo. Moj tata zacząl mi narzekac, ze od dwoch miesiecy nic
      innego nie slyszy, tylko ze zeby jej idą. Po tych słowach na dwa dni przed 6
      miesiącami wyszly dwa zęby na raz. A teraz znow mi sie tak slini i ładuje
      wsszystko do paszczy,,,,ech
    • kasika75 Re: objawy ząbkowania 03.05.06, 07:48
      zanim wyjdzie zabek to niestety to czasami musi troche potrwac nawet kilka
      tygodni( u nas jest to 2 miesiace zanim sie wyrznie), zacznij smarowac dziasła
      jakims zelem , ja polecam dentinox, to moze troszke ulzyc , dawaj schłodzone w
      lodowce gryzaki , wszystkie objawy wskazuja na zeby , noi czas juz chyba na
      zabkowanie .cierpliwosci zycze
      • oda100 Re: objawy ząbkowania 03.05.06, 08:19
        moj syn przy zabkowaniu akurat nie mogl spac, bo wybudzal go bol dziasel. Poza
        tym bolace dziasla mozna tez poznac po tym, ze gdy dziecko nieumiejetnie
        nagryzie jakis twardy przedmiot zaczyna plakac lub krzywic sie. U mojego malego
        objawy zabkowania zaczely sie okolo 3-4 m-ca, pierwszy zab wyszedl w wieku 8
        miesiecy, a teraz za to ida 4 gorne, ale chyba juz przyzwyczailam sie do
        marudzenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka