lola52 12.05.06, 14:58 mój Kubuś ma pół roczku i dostaje dwie kropelki i jak ostatnio byłam u pediatry to powiedziala mi że mam dalej podawać, a pediatra koleżanki powiedział że latem ma zaprzestać podawanie, i jak to jest??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
blesa1 Re: czy latem podaje się witaminę D 12.05.06, 15:19 Cholera już wie jak to jest... Mi nawet neurolog powiedział żeby nie dawać wtedy, kiedy dziecko ma odsłonięte rączki i nóżki... Sama nie wiem co robić, bo lato nadchodzi a każdy lekarz mówi mi co innego... Nie wiem... Specjalistą nie jestem ale pewnie jak zwykle zdam się na własną intuicję... Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: czy latem podaje się witaminę D 12.05.06, 16:00 kazdy lekarz ma własne teorie, oprocz tego pediatra, ktory bada dziecko określa indywidualne zapotrzebowanie na wit D3, wiec nie powinno sie za bardzo sugerowac tym, co mają zalecone dzieci koleżanek ( rowniez forumowych ) moja pediatra powiedziala, ze gdy jest sloneczny dzien i dziecko przebywa wiecej na dworze, to moge zmniejszyc ilosc D3 z dwoch do jednej kropelki ( podaje devikap ) Odpowiedz Link Zgłoś
szeko Re: czy latem podaje się witaminę D 12.05.06, 16:09 poniewaz teorii na ten temat jest wiele jak jest slonecznie i jestesmy na dworze daje 1 kropelke jak jest dzien bez slonca daje 2 wg mojego tak widzi misie Odpowiedz Link Zgłoś
alicez Re: czy latem podaje się witaminę D 12.05.06, 18:27 My jesienią i zimą podajemy a wiosną i latem - zgodnie z zaleceniem pediatry - nie. Odpowiedz Link Zgłoś
gusia210 Re: czy latem podaje się witaminę D 12.05.06, 20:51 Ja daję tylko jak mały jest mniej niż dwie godziny na dworzu lub jak jest pochmurno albo leje lub gdy z innych przyczyn nie byliśmy na dworzu. Odpowiedz Link Zgłoś
asia06 Re: czy latem podaje się witaminę D 12.05.06, 23:18 Mieszkam w Stanach i tu nikt nie podaje wit. D profilaktycznie, chyba że są ku temu powody. Więc nie wiem, jak to jest. A moja pediatra w Polsce też zalecała tylko 1 kroplę co 2 dni. Odpowiedz Link Zgłoś
agaa_p Re: czy latem podaje się witaminę D 12.05.06, 23:21 Tylko że nie piszecie w jakim wieku są Wasze bobasy. Moj pediatra przepisał mojej żabie dwie krople dziennie a że skończyła dopiero miesiąc nie miałabym smiałości nie podawać jej tego Odpowiedz Link Zgłoś
asia06 Re: czy latem podaje się witaminę D 13.05.06, 05:37 Teraz ma 11 miesięcy. Jak miała 1,5 miesiąca podawałam 1 kroplę raz na dwa dni, a jak skończyła 5, nie podawałam wcale. Odpowiedz Link Zgłoś
ko_haneczka Re: czy latem podaje się witaminę D 12.05.06, 23:23 Ja daje od początku 4 kropelki. Odpowiedz Link Zgłoś
monisia64 Re: czy latem podaje się witaminę D 13.05.06, 09:26 Dawać.Jeden lekarz powiedział mi 2 miesiące temu na wizycie prywatnej, żeby od kwietnia przestać dawać, bo słoneczko świeci i.t.d. No to przestałam. Gdy poszłam w środę do przychodni na szczepienie,tamtejsza lekarka bardzo się oburzyła, że dziecko nie dostaje witaminy D i przy okazji stwierdziła, że malutkiemu robi się główka miękka z lewej strony a to oznacza zaczynającą się krzywicę. Mój synek znowu dostaje 2 krople vigantolu i lekarka kazała mu ją dawać aż do ukończenia 1. roku życia. Odpowiedz Link Zgłoś
no_spell Re: czy latem podaje się witaminę D 13.05.06, 12:07 To ciekawe ile jest teorii. Moja mala ma 7 miesiecy. Pediatra powiedziala zeby juz nie dawac, zalecila tylko podawanie vibovitu lub cebionu multi, poza tym mala jest karminona sztucznie i w mleku ponoc jest wystarczajaca ilosc witaminy d3. Odpowiedz Link Zgłoś