Dodaj do ulubionych

Bezpieczne opalanie

16.05.06, 16:47
Na jak długo można dziecko wystawiać na słonko? Synuś jest czteromiesię
czniakiem, teraz takie ładne słoneczko, mąż czasem jak z nim jedzie na działę
( cz ęściej jest w domu, ja niestety pracuję codzien do 16.00 winkto go
zostawia w leżączku na słonku, zeby buzka mu się zarumieniła, bo jest po mnie
blady bardzo. Ale mnie to zastanawia, na jak długo tak mozna malucha
zostawić? Mamy filtr 50 w kremiku, ale czy 30 minut takiego opalania to nie
za dużo?

Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • blesa1 Re: Bezpieczne opalanie 16.05.06, 16:50
      Specjaliści mówią, żeby takiego maleństwa nie opalać w ogóle na otwartym słońcu.
      W cieniu też się opali. Wg mnie pół godziny to stanowczo za dużo. Jeśli chcesz
      go wystawić na słońce, to na 5 minut, ale nie na więcej. Takie moje zdanie.
    • kayah73 Re: Bezpieczne opalanie 16.05.06, 18:29
      Kremy z filtrem nie sa polecane dla dzieci ponizej 2 lat. Nawet te na ktorych
      jest niby napisane ze dla niemowlat nie sa duzo lepsze.

Nigdy nie wystawialabym dziecka na pol godziny na slonce, zwlaszcza dziecka o
      jasnej karnacji, ktora sie szybciej spala niz opala. Moja corka, bardzo biala
      (po mezu) spedza bardzo duzo czasu na dworze, ale nigdy nie pozwalam jej byc
      dlugo w bzposrednim sloncu - 5, gora 10 minut. Pomimo tego ze jest z reguly w
      cieniu i ma zawsze na glowie kapelusz z szerokim rondem, tez sie opala, ale
      wlasnie bardzo lagodnie i stopniowo.
    • stokrotka2000 Re: Bezpieczne opalanie 24.05.06, 19:19
      Dziewczyno, Ty naprawde taka pusta jesteś, czy tylko udajesz???
      • mamanikosia Re: Bezpieczne opalanie 24.05.06, 20:40
        stokrotka2000 napisała:

> Dziewczyno, Ty naprawde taka pusta jesteś, czy tylko udajesz???
        Wiesz też się zastanawiam czy ona jest mądra. Pozdrawiam.
      • ko_haneczka Re: Bezpieczne opalanie 25.05.06, 08:46
        Naprawdę smile Jestem taka głupia, że aż moją głupotę widac z dużej odległości smile)
        Udawać nie da rady, bo jestem na to zbyt głupia smile))
    • mika_p Re: Bezpieczne opalanie 24.05.06, 19:30
      A o udarze słonecznym ten twój maż nie słyszał? Coraz mniej wierzę, ze
      istniejecie naprawdę, bo taka głupota nie mieści mi się w głowie. Głupota
      faceta i totalna biernosć matki.
      • luna333 Re: Bezpieczne opalanie 24.05.06, 19:39
        krem tylko z filtrem mineralnym a niemowląt wogóle nie wolno wystawiać na rumienienie jak kotleta na patelni, pamiętając że nawet w pochmurny dzień jest promieniowanie.
        ad. mika_p ... matki posiadającej internet a więc możliwość wyszukania sobie samodzielnie jakiejś info.
        • mmala6 Re: Bezpieczne opalanie 24.05.06, 19:44
          nie bardzo rozumiem po co komu opalone niemowle ale juz pare razy spotkalam sie
          ze stwierdzeniem, ze jak czlowiek (w tym dziecko) opalone, to zdrowe.
          Takiego maluszka,ktory sam sie nie przemieszcza i ktorego trudno utrzymac w
          cieniu nie powinno sie w ogole na slonce wystawiac.Krem z filtrem i spacer w
          cieniu, a jak jest upal to lepiej w ogole z domu z takim maluszkiem nie
          wychodzic, tylko go chlodzic.Doroslemu ciezko sie oddycha a co dopiero takiemu
          malenstwu.
          • kolaaa Re: Bezpieczne opalanie 24.05.06, 23:56
            Witam, też się zgadzam z większością, że ostrego słonka narazie unikać... ale
            mam do Was Mamuśki pytanko....Jakie kosmetyki polecacie na buźkę i ewentualnie
            resztę małego ciałka w letnie upały (jeśli takie w tym roku będą wink)jakieś
            firmy...jakie filtry...??
            • 5_monika Re: Bezpieczne opalanie 25.05.06, 08:16
              ziajka z filtrem mineralnym
            • luna333 Re: Bezpieczne opalanie 25.05.06, 08:20
              jest krem nivea dla niemowląt z filtrem mineralnym - tylko ciężko się go rozsmarowywuje, od 7-mca można stosować mleczko lirene spf 69 też z mineralnymi - jest super -świetnie się wchłania - jako że mój młody ma uczulenie na nivea to właśnie to lirene używam
    • szeko Re: nie na temat 25.05.06, 08:49
      Nasza gwiazda nadal płodzi - jeden sensacyjny watek na dobe smile

A teraz na temat:
      maz ma racje niech opala zobacz na Lepera jak daleko zaszedl a czarny jak smola
    • ptaszynka79 Re: Bezpieczne opalanie 25.05.06, 09:13
      a ja właśnie sie pokłóciłam z teściową- kazałam jej smarować malca kremem
      przeciwsł.Nivea bużke, i raczki obowiązkowo a nózki jak jest w krótkich
      spodenkach i nie wychodzic na spacer od 11-14. Pracuję więc nie mam mozliwosci
      jej kontrolować. Ale po jednym takim spacerze mały był cały czerwony- zapytana
      o to stwierdziła ze za grubo ubrany (miał rampersa). I tak kilka razy sie
      powtórzyło- mały zaczął robic sie brazowy co mnie jeszcze bardziej wsciekło. W
      rozmowie przyznała mi sie, że nie smaruje kremikiem, bo jej sie podobają dzieci-
      mulatki takie opalone, a na spacer to ona musi o 12 bo robi wtedy zakupy na
      rynku warzywnym. Masakra co za kobieta,wyzwałam ja od nieodpowiedzialnych@#$%$#@
      i teraz sie zamartwiam, czy aby to opalanie nie zaszkodzi Małemusad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka