yenepher 20.05.06, 08:22 czym różni się elektryczna niania od krótkofalówki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
taormina Re: niania elektryczna 20.05.06, 08:55 Przede wszystkim niania reaguje "sama", nic nie trzeba przyciskać żeby ją uruchomić (dziecko trudno "namówić" do przyciskania ). Niania sama sie uruchamia, kiedy zarejestruje ruch lub odgłos. W zwiazku z tym nie jest włączona non stop i nie burczy. Poza tym w wielu nianiach masz możliwość podłączenia do prądu lub uruchomienia na baterie lub akumulator. W mojej niani jest jeszcze taka funkcja, że mogę ściszyć głos, a ruch dziecka i odgłosy będą zobrazowane w postaci świecących diod. Są też nianie z innymi bajerami. Technicznie, w kwestii zasady działania, prawdopodobnie niania i krótkofalówka działają bardzo podobnie, ale niania to niania. Jest zrobiona w konkretnym celu. Krótkofalówka też, ale to inny cel Odpowiedz Link Zgłoś
taormina Re: niania elektryczna 20.05.06, 08:57 No i niania ma możliwość ustawienia czułości odbioru. U mnie maksymalna czułość powoduje, że słyszę psa szczekającego za oknem i deszcz padający na dach (córka śpi na poddaszu). Średnia czułość na codzień wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: niania elektryczna 20.05.06, 10:56 Nie elektryczna tylko ELEKTRONICZNA ))) Krótkofalówka ma inne częstotliwości i służy do czegoś innego. PZDR.gOSIA Odpowiedz Link Zgłoś
mama9m Re: niania elektryczna 20.05.06, 19:33 hahha, ale się ubawiłam, może naelektryzowana? bez urazy Odpowiedz Link Zgłoś
ese Re: niania elektryczna 20.05.06, 21:16 Oczywiście elektroniczna Sama zasada działania jest identyczna - fale radiowe. Krótkofalówki mają przede wszystkim większy zasięg (do kilku km), niektóre krótkofalówki można używać jako nianie elektroniczne, mają one tzw. funkcję VOX, funkcja ta umożliwia ustawienie na ciągły nasłuch. Mają regulację czułości itp. Po drugie krótkofalówki mają z definicji funkcję interkomu, a za firmową nianię elektroniczną z taką funkcją trzeba zapłacić z 600 PLN. Zakupiliśmy ostatnio zestaw krótkofalówek z funkcją VOX i chciałam to przetestować jako nianię, ale niestety funkcja VOX dostępna była tylko z zestawem słuchawkowym,którego w danym zestawie nie było, trzeba dokupić... Nie wiem niestety, jak jest z eliminacją zakłóceń, mam wrażenie, ze nianie są pod tym względem lepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
kajjoa Re: niania elektryczna 21.05.06, 16:52 kupiłam na allegro Phillipsa, tę z intercomem za 299, w Electroworldzie 400. Odpowiedz Link Zgłoś
yenepher Re: niania elektryczna 22.05.06, 09:36 dzieki ESE za jednyna sensowną i konretną odpowiedz. Znalazłam wcześniej już krótkofalówkę z systemem VOX, ale zastanawiałAm się jeszcze się czy nie będzie ściągać nie-porządanych częstotliwości. Info o słuchawkach jest bardzo istotne- trzeba to sprawdzić. (Oczywiste są różnice w przeznaczeniu jednego i drugiego sprzętu. Zastanawiam się czy warto przepłacać za napis "niania elektroniczna" (btw-przepraszam za przejęzyczenie), skoro można mieć dwa w jednym w tej samej cenie. Odpowiedz Link Zgłoś
vera_lynn Re: niania elektryczna 22.05.06, 14:12 A używał ktoś niani o nazwie DORO BM35 i może się podzielić wrażeniami na jej temat? Odpowiedz Link Zgłoś
mama2miskow Re: niania elektryczna 22.05.06, 15:19 Ja kupiłam po lekturze tego forum - teraz wątki na ten temat przeniesiono chyba do forum zakupy. Jestem zadowolona choć nie rozszyfrowałam jeszcze wszyskich funkcji np jak ustawić ciągły nasłuch. Sprawdził się w bardzo dużym dwupiętrowym domu z dwoma korytarzami i ogrodem. Teraz czeka na sprawdzian na wakacjach. Wydaje mi się że to dobra relacja ceny do jakości. p.s. ja mam wersję z jedną słuchawką - tylko taką dostałam - podobno lepsze są wersje z dwoma słuchawkami. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
iws Re: niania elektryczna 22.05.06, 17:15 elektryczna niania jak elektryczny pastuch...? sorki sorki ale nie mogłam się powstrzymać ))) ale spoko, sama też tak mówiłam czasem z rozpędu) mamy nianię elektroniczną philipsa i jesteśmy bardzo zadowoleni. jak się ustawi najwyższą czułość to rzeczywiście reaguje nawet na śpiew ptaszków za oknem i oszczekającym psu nie wspominając! dla nas nieodzowna bo mamy duże mieszkanie i szczelne drzwi więc wreszcie mozemy spokojnie "hałasować" u siebie (telewizja, muzyczka itp) a dziecko jest na podsłuchu) Odpowiedz Link Zgłoś