Dodaj do ulubionych

niania elektryczna

20.05.06, 08:22
czym różni się elektryczna niania od krótkofalówki?
Obserwuj wątek
    • taormina Re: niania elektryczna 20.05.06, 08:55
      Przede wszystkim niania reaguje "sama", nic nie trzeba przyciskać żeby ją
      uruchomić (dziecko trudno "namówić" do przyciskania wink ). Niania sama sie
      uruchamia, kiedy zarejestruje ruch lub odgłos. W zwiazku z tym nie jest
      włączona non stop i nie burczy. Poza tym w wielu nianiach masz możliwość
      podłączenia do prądu lub uruchomienia na baterie lub akumulator.
      W mojej niani jest jeszcze taka funkcja, że mogę ściszyć głos, a ruch dziecka i
      odgłosy będą zobrazowane w postaci świecących diod. Są też nianie z innymi
      bajerami.
      Technicznie, w kwestii zasady działania, prawdopodobnie niania i krótkofalówka
      działają bardzo podobnie, ale niania to niania. Jest zrobiona w konkretnym
      celu. Krótkofalówka też, ale to inny cel wink
      • taormina Re: niania elektryczna 20.05.06, 08:57
        No i niania ma możliwość ustawienia czułości odbioru. U mnie maksymalna czułość
        powoduje, że słyszę psa szczekającego za oknem i deszcz padający na dach (córka
        śpi na poddaszu). Średnia czułość na codzień wystarczy.
    • malgosiek2 Re: niania elektryczna 20.05.06, 10:56
      Nie elektryczna tylko ELEKTRONICZNA smile)))
      Krótkofalówka ma inne częstotliwości i służy do czegoś innego.
      PZDR.gOSIA
    • mama9m Re: niania elektryczna 20.05.06, 19:33
      hahha, ale się ubawiłam, może naelektryzowana? bez urazy wink
    • ese Re: niania elektryczna 20.05.06, 21:16
      Oczywiście elektronicznasmile
      Sama zasada działania jest identyczna - fale radiowe. Krótkofalówki mają przede
      wszystkim większy zasięg (do kilku km), niektóre krótkofalówki można używać
      jako nianie elektroniczne, mają one tzw. funkcję VOX, funkcja ta umożliwia
      ustawienie na ciągły nasłuch. Mają regulację czułości itp. Po drugie
      krótkofalówki mają z definicji funkcję interkomu, a za firmową nianię
      elektroniczną z taką funkcją trzeba zapłacić z 600 PLN.
      Zakupiliśmy ostatnio zestaw krótkofalówek z funkcją VOX i chciałam to
      przetestować jako nianię, ale niestety funkcja VOX dostępna była tylko z
      zestawem słuchawkowym,którego w danym zestawie nie było, trzeba dokupić...
      Nie wiem niestety, jak jest z eliminacją zakłóceń, mam wrażenie, ze nianie są
      pod tym względem lepsze.
      • kajjoa Re: niania elektryczna 21.05.06, 16:52
        kupiłam na allegro Phillipsa, tę z intercomem za 299, w Electroworldzie 400.
      • yenepher Re: niania elektryczna 22.05.06, 09:36
        dzieki ESE za jednyna sensowną i konretną odpowiedz. Znalazłam wcześniej już
        krótkofalówkę z systemem VOX, ale zastanawiałAm się jeszcze się czy nie będzie
        ściągać nie-porządanych częstotliwości. Info o słuchawkach jest bardzo istotne-
        trzeba to sprawdzić.
        (Oczywiste są różnice w przeznaczeniu jednego i drugiego sprzętu. Zastanawiam
        się czy warto przepłacać za napis "niania elektroniczna" (btw-przepraszam za
        przejęzyczenie), skoro można mieć dwa w jednym w tej samej cenie.
    • vera_lynn Re: niania elektryczna 22.05.06, 14:12

A używał ktoś niani o nazwie DORO BM35 i może się podzielić wrażeniami na jej temat?
      • mama2miskow Re: niania elektryczna 22.05.06, 15:19
        Ja kupiłam po lekturze tego forum - teraz wątki na ten temat przeniesiono chyba
        do forum zakupy. Jestem zadowolona choć nie rozszyfrowałam jeszcze wszyskich
        funkcji np jak ustawić ciągły nasłuch. Sprawdził się w bardzo dużym
        dwupiętrowym domu z dwoma korytarzami i ogrodem. Teraz czeka na sprawdzian na
        wakacjach. Wydaje mi się że to dobra relacja ceny do jakości.
        p.s. ja mam wersję z jedną słuchawką - tylko taką dostałam - podobno lepsze są
        wersje z dwoma słuchawkami.
        pozdr.
    • iws Re: niania elektryczna 22.05.06, 17:15
      elektryczna niania jak elektryczny pastuch...?

sorki sorki ale nie mogłam się powstrzymać smile))) ale spoko, sama też tak
      mówiłam czasem z rozpędusmile)
      mamy nianię elektroniczną philipsa i jesteśmy bardzo zadowoleni. jak się ustawi
      najwyższą czułość to rzeczywiście reaguje nawet na śpiew ptaszków za oknem i
      oszczekającym psu nie wspominając! dla nas nieodzowna bo mamy duże mieszkanie i
      szczelne drzwi więc wreszcie mozemy spokojnie "hałasować" u siebie (telewizja,
      muzyczka itp) a dziecko jest na podsłuchusmile)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka