Dodaj do ulubionych

problemy z kupka dziecko 3,5 miesiaca

16.06.06, 17:51
moj synek do 1,5 miesiaca robil kupke codziennie od kiedy dostawal sztuczny
pokarm nie moze sie sam zalatwic , od 3 tygodni karmie go znow tylko piersia
gdyz naplywa mi wystarczajaca ilosc mleka a on dalej sie sam nie moze
zalatwic pomagam mu czopkiem i termometrem co 2 , 3 dni
czy u was tez ktos tak mial ??? czy dziecko sie nie przyzwyczai do pomocy ???
pomozcie !!!
Obserwuj wątek
    • anna.s4 Re: problemy z kupka dziecko 3,5 miesiaca 16.06.06, 22:35
      Ja mam jeszcze gorszy problem mój mały nie robił kupki od 10dni nie pomoże
      lewatywka ani termometr już sama nie wiem co robić,lekarze odradzają termometr
      żeby dziecko się nie przyzwyczaiło a on czasem płacze już nie wiem z czego ten
      płacz dziś dałam mu troszkę jabłka skrobanego i nic może ktos coś doradzi
      dziecko ma też 3,5mies.
      • ula233 Re: problemy z kupka dziecko 3,5 miesiaca 16.06.06, 22:46
        pomaga śliwka w słoiczku gerbera albo hippa, ale nie pamietam od którego jest
        miesiaca
      • anna.s4 Re: problemy z kupka dziecko 3,5 miesiaca 17.06.06, 09:10
        dziękuję za podpowiedzi coś wypróbuję dziś następny dzień kupy ani słychu ani
        widu tylko czuć bo purka że hoho
    • dagger1 Re: problemy z kupka dziecko 3,5 miesiaca 16.06.06, 22:45
      dzieci karmione wyłącznie piersia moga robić kupe raz na kilkanaście dni albo
      kilka dziennie. I to jest jak najbardziej w porządku. Mój Jasiek robi mega kupe
      raz na półtora tygodnia. Nie ma co wywoływać kupy jeśli dziecko dobrze się
      czuje. termometry, lewatywy i tym podobne zabiegi moja pediatra zdecydowanie
      odradza. Można pomóc dziecku masując brzuszek (zgodnie z ruchem wskazówek
      zegara) lub "gimnastykować" - przyciągnąc nóżki do brzucha, założyc noge na noge
      i łagodnie kręcić kółeczka w prawo. Wiem, ze trudno sobie wyobrazić, że można
      robić kupę tak rzeako, ale w niektórych przypadkach mleko matki wchłania sie
      prawie całkowicie.
      • lacido Re: problemy z kupka dziecko 3,5 miesiaca 16.06.06, 23:08
        MOże spróbujcie jeść suszone morele, albo śliwki albo pić kompot z suszonych
        owoców mojemu synkowi pomaga.
        • gerandia Re: problemy z kupka dziecko 3,5 miesiaca 17.06.06, 09:38
          moj synek tez mial taki problem pomogla mu herbatka z kopru wloskiego bez
          problemu zalatwial sie min raz na dzien bez bolu i placzu teraz ma 8 miesiecy i
          moze jesc juz wiecej wiec podaje mu suszone sliwki gerbera sa od 4 miesiaca
          dzialaja cuda jezeli wasze dzieciatka maja po 3,5 miesiaca to mysle ze po
          kil;ku lyzkach sliwek nic im sie nie stanie odradzam czopki lewatywy i
          termometry poniewaz za jakis czas w ogole dziecko samo sie nie wyprozni i wtedy
          bedzie wielki problem POLECAM herbatke mozna ja stosowac od 1 dnia zycia
          Pozdrawiam
          • vogue22 Re: problemy z kupka dziecko 3,5 miesiaca 17.06.06, 12:54
            dziekuje za rady moj pediatra mowi ze mozna czopek raz na 2 - 3 dni juz sama
            nie wiem
      • tristes do dagger1 17.06.06, 18:28
        Proszę, pomóz mi!!!
        Czy tak też może się dziać z 3 dniowym noworodkiem???
        Od wczoraj rano nie zrobił kupki tylko sobie pruka i słychać pracujące jelitka.
        Urodził się w środę, wczoraj nas już wypisali, ale w szpitalu było ok i oddawał
        smółki regularnie, ale od wczoraj rano nic??????
        Martwi mnie to , bo jest taki maleńki a tu takim kłopot....
    • sylwia305 Re: problemy z kupka dziecko 3,5 miesiaca 17.06.06, 13:05
      Witam, Mój mały jak skończył 2 mieisiące zaczął robic kupki zwykle co 3 dni. Na
      poczatku bardzo się tym przejełam, konsultowałam to z 3 lekarzami i kazdy
      powiedział to samo. dziecko karmione piersią ma prawo robic kupki co kilka a
      nawet kilkanaście dni, jezeli dziecko się nie męczy a kupa która w końcu się
      pojawi jest rzadka to wszytsko w porządku i nie należy małemu pomagać żadnymi
      czopkami lub termometrem. U nas rekord to było 6 dni bez kupy. Przyznaję że się
      martwiłam, ale najważniejsze, że mały nie wyglądał na zestresowanego. Miałam
      taką metode, jak nie robił juz dwa dni to na trzeci dzień podawałam mu herbatkę
      z rumianku i zwykle w ten trzeci dzień kupka była.
      teraz ma 5 miesięcy i sam z siebie bez ingerencji zaczął robić codziennie.
      Staraj się nie denerwowac i obserwuj małego Powodzenia
    • 7platek Re: problemy z kupka dziecko 3,5 miesiaca 17.06.06, 18:41
      kategorycznie odradzam inwazyjne pomaganie wyjściu kupie!!!
      moja koleżanka nauczyła "pomagać" córce a to czopkiem a to termometrem i trwało
      to 3,5 roku!!!
      ja mam 3 miesięczną córkę i kiedy skończyła miesiąc też przestała robić częste
      kupy jej rekord to 8 dni, też panikowałam i biegaliśmy do lekarzy jedna wariatka
      nas wysłała do szpitala bo nie wiedziała co zrobić a tam lekarz postawił oczy i
      kazał iść do domu i czekać, mała śmiała się do niego na badaniu
      nie bolał ją brzuszek i nie płakała
      teraz robi kupy co 3 dni spore ale nie gęste, więc jest ok
      NIE RADZE SłUCHAć PORAD "STARSZYCH DOśWIADCZONYCH MAM" MOJA TEśIOWA PANIKOWAłA
      JAK POWIEDZIAłAM O KUPIE, BO DZIECI TAK NIE ROBIą TO NIENORMALNE itp..
      a ja jej, że może kiedyś...
      jedyna moja rada to spróbuj zmienić diete, jeśli dodatkowo sama masz zaparcia to
      to wpływa na dziecko, często zalecana marchewka powoduje zaparcia.
      ale skoro to nie zatwardzenie u dziecka, to nic nie rób czekaj i obserwuj
      • elad6 Re: problemy z kupka dziecko 3,5 miesiaca 18.06.06, 20:52
        Witam,widze ze wiecej jest mam ,ktorych dzieci ok 3,5 miesiaca zycia bardzo
        rzadko sie wyprozniają( dzieci na piersi).Moj synek,3 mies. rowniez robi kupki
        raz na tydzien ,ale teraz juz zaczynam sie martwic bo dzis minął 10 dzien i
        nic,fakt ze puszcza cuchnace baczki,jest spokojny, ale nie ma kupki.Masuje mu
        juz brzuszek i przyciagam nozki do brzuszka ale nie ma rezultatu,dwa dni temu
        nawet czopek mu dałam glicerolowy ale do dzis nic.Tak naprawde to niewiem czy
        rzeczywiscie az tak długo moze dziecko byc bez wyproznienia i martwi mnie to.
    • igielka6 To normalne. 18.06.06, 21:12
      Jeśłi dziecko jest karmione piersią może wypróżniać się kilka razy dziennie,
      albo raz na kilka dni. Sprawdziłam to nie tylko w teorii, ale rózniwż w
      praktyce. Synek od początku robił często kupkę. Praktycznie przed każdym
      karmieniem po przebudzeniu i często po karieniu znowu. Jak miał ok 5 msc,
      zacząl się wypróżniać raz na tydzień. Kupka była luźna i obfita, nie było więc
      mowy o zaparciu. Po wprowadzeniu zupek i owoców wszystko wróciło do normy.
      Córeczka z kolei tylko w kilku pierwszych dobach robiła kilka kupek dziennie. a
      potem nawet raz na 10 dni. I podobnie wszystko się unormowało.
      Próbowaliśmy "pomagać", ale tylko ją to drażniło, a kupkę i tak robiła, jak
      miała ochotę.
      Jeśli więc kupka jest luźna, a nietwarda, zastanowiłabym się, czy warto męczyć
      dzieciaczka. Może lepiej ewentualnie podać herbatkę ułatwiającą karmienie np
      Hipp?
      Zapytaj też pediatrę, bo może ma niedobór witaminy D. Wówczas może dochodzić do
      osłabienia również mięśni gładkich przewodu pokarmowego i w efekcie motoryka
      jelit nie jest na tyle silna, żeby przesuwać treść pkarmową.
      pozdr
      • elad6 Re: To normalne. 18.06.06, 21:16
        dzieki za rade,od wczoraj daje mu herbatke z ziołek dla niemowlaczkow od 1
        mies,zobaczymy co bedzie jutro,pozdrawiam
        • vogue22 Re: To normalne. 19.06.06, 16:52
          jest 3 dzien i nie ma kupy czekamy tak jak radzilyscie a herbatke ulatwiajaca
          trawienie hippa daje od 1 m i nie pomaga juz nie wiem co robic lekarz jeden
          mowi zeby pomagac raz na dwa trzy dni, drugi zeby czekac cztery i pomoc a wy
          czekac do 10 dni ale jak mam mu nie pomagac jak sie denerwuje boli go brzuszek
          nie pomaga ciepla pieluszka masaz i przepajanie nie chce jesc zlosci sie i
          pruka i pruka i nie robi kupy tylko sie napreza !!! nie wiem poczekam jeszcze
          ze 2-3 dni i zobaczymy
          dzieki za rady pozdrawiamy mamy i ich pociechy
          • elad6 Re: do vogue22. 19.06.06, 22:57
            szczerze mowiac moj synek nie płakał ani nie prezył sie stad wiedziałam ze nie
            dokucza mu to ze nie moze kupki zrobic ale wierz mi dzis jest 11 dzien i
            nareszcie kupa ,a mały nadal usmiechniety i zadowolony z siebie jak wczesniej a
            wszyscy wokół martwia sie i prosza by on wreszcie zrobił kupke i dzis wielka
            radosc bo Dominik zrobił kupe ,stwierdziłam na przyszłosc ze juz mu czopkow nie
            dam jak nie bedzie marudził z tego powodu i poczekam az sam sie
            wyprozni,jedyne co mu daje to te herbatke ziołowa od 1 mca ,powodzenia zycze
            pozdrawiam
            • elad6 Re: do vogue22. 19.06.06, 22:58
              no i moj Dominik tylko na piersi jest,niczym go nie dokarmiam
    • macbeata Re: problemy z kupka dziecko 3,5 miesiaca 20.06.06, 10:40
      Mytez mielismy ogromne problemy z kupkami,wlasciwiesynus 10 tygodniowy
      niezałatwiwł siesamodzielnie.Mam 16letniego syna i pediatra przypomniała mi, ze
      wczesniej maluszkom trzytygodniowym zaczynało się podawacsoczek z
      jabłuszka,zaczynając od jednej kropelki( soczek oczywisciewycisnietyze swiezego
      jabłuszka).Od kiedy daje soczek,problem z kupkami ustąpił,mały robi samodzielnie
      kupkę,2-3razy dziennie.Obecnie pije dwie łyżeczki soczku.Wydawało mi się to
      ogromnieryzykowne,ale terazwierzę,że lepsze to niz czopek,termometr,czy płacz
      niedmogącego załatwić się dziecka.
      • vogue22 do macbeata 20.06.06, 21:23
        czesc
        myslisz ze podawanie kilku kropel dziennie soku z jablek wycisnietego
        zaczynajac od 1 pomoze na kupke dzis mina 4 dzien ale jest tragedia caly dzien
        placze nie moze sobie poradzic nie wiem co robic !!! jak go nic nie boli i moze
        zrobic kupke to jest takim pogodnym dzieckiem a dzis TRAGEDIA ehhh czekamy
        jeszcze 2 dni i pomoge mu !!!
    • aljagusiak Re: problemy z kupka dziecko 3,5 miesiaca 21.06.06, 08:34
      Moja córka ma 2 miesiące.karmiąc Ją piersią robiła kupkę po każdym karmieniu.w
      momencie gdy zaczęłam podawać jej mleko modyfikowane-koniec z kupkami!po 4
      dniach bez kupki poszłam do lekarza i ... pomógł jej termometrem.powiedział,że
      mam też tak pomagać jeśli do 2 dni nie zrobi sama.i teraz pomagam bo widzę,że
      się męczy.pcha i pcha a tu nic..wystarczy tylko,że wsadzę końcówkę termometra i
      pokręc ę troche na boki i robi już sama.tylko ten początek.też się obawiam ,że
      się przyzwyczai,dlatego poszłam znowu do lekarza a on na to,ze to normalne
      problemy jeśli dziecko pije modyfikowane i do pol roku powinno sie
      unormowac.(pół roku z termometrem??).podaję Natalce Herbatke z Kopru
      Włoskiego(od 1 dnia) i kupki ma bardzo miekkie..tylko dlaczego więc nadal nie
      robi sama?nie wiem...pozostaje mi na razie tylko termometr.acha!lekarz
      powiedział,że piszą,że dziecko może nie robić długo ale kazał mi sobie wyobrazić
      jak ja bym sie tak czuła...prawda,maluszek,tez czlowiek.dlatego czekam
      maxymalnie 2 dni.pozdrawiam!
      • vogue22 Re: problemy z kupka dziecko 3,5 miesiaca 22.06.06, 16:24
        udalo sie 5 dzien i kupka jest a nawet dwie i to duuuuuuuuuuze smile
        moj lekarz tez mowil zeby co 2 dni pomagac termometrem ale juz tego nie robie
        (robilam tak przez miesiac co 2-3 dni ) pomeczy sie troszke ale zrobi sam
        zobaczymy teraz ile dni mu zajmie wydalenie nastepnej kupki mam nadzieje ze
        szybciej smile pozdrawiam i dziekuje za rady smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka