Dodaj do ulubionych

Krzywa główka!!

11.07.06, 00:15
Witam.Chciałabym się dowiedzieć czy ktoś miał ten sam problrm co ja i czy
jakoś temu zaradził.Mój 4 mies.synek ma lewą tylną część główki krzyą jakby
bardziej spłaszczoną od prawej ponieważ (tak mi się wydaje)częściej podawałam
mu prawą pierś.Częściej również główkę obraca nalewo więc staram się aby
częściej patrzał na prawo ikarmię go już inaczej z tego powodu.U takiego
malucha kości są jeszcze miękkie więc chyba można mu ta wadę jeszcze
skorygować?Może któraś mama mi pomoże jeśli miała ten sam problem lub o nim
słyszała.Bardzo proszę o pomoc(a może niedobór witaminy D?)
Obserwuj wątek
    • duniaw77 Re: Krzywa główka!! 11.07.06, 04:31
      Najlepiej poradz sie pediatry przy kolejnej wizycie. poki co rob jak robisz,
      zeby synek jak najczesciej patrzyl w prawo.
    • blackblondie Re: Krzywa główka!! 11.07.06, 06:30
      Moja 6-mies. ma identycznie. Lekarka powiedziała, że powodem było ułożenie w brzuszku właśnie na tej stronie (po urodzeniu długo nawet miała zagięte lewe ucho). Próbowałam wieszać jej zabawki z prawej strony, przekręceć główkę podczas snu, układać nawet lniany woreczek z piaskiem z lewej strony, żeby nie przekręcała główki, ale wszystko na nic... Teraz już śpi układając główkę w różne strony, ale jej kształtu nie udało się skorygować. Cóż, widocznie taka już będzie jej uroda. A niedobór wit. D3 nie tym się objawia, ale dla czystego sumienia pogadaj z lekarzem.
      • izabela.16 wit d 11.07.06, 07:28
        awlasnie ze tak.it d awlasciwie jej niedobor wplywa na krzywa glowke.moj syn tez
        mia ten problem.tez go odwracalam a przez brak wit d mial miekkie kosci ito
        powodowalo po czesci te odgniecenia.pozdr.pa
        • iza3108 Re: wit d 12.07.06, 09:24
          ja mam ten sam problem i walcze z synkiem zeby główkę przekręcał w lewą stronę,
          a juz ma ja troche zniekształconą, pediatra mi powiedziala ze przyczyną jest to
          ze upodobał sobie jedną stronę i cały czas trzyma główkę w tą strone a nie
          niedobór wit D
          • izabela.16 Re: wit d 12.07.06, 10:17
            mi pediatra powiedziala ze ma problemy z glowa dlatego ze lubi"jedna ze stron aw
            dodatku z malo mial wytaminy d i te kosci wystarczajaco nie stwardniary a to
            dodatkowo przyspiesza ten proces odgnaitania.
    • kata123 Re: Krzywa główka!! 11.07.06, 07:25
      mi lekarka polecila przekladać poduszkę w lóżeczku, tak żeby światlo mial raz z
      jednej, raz z drugiej strony (dzieci dwracają glowę w kierunku światla). i ja
      przez jakiś czas tak robilam, potem maly zaczal sie wiercić w lóżeczku i już
      nie bylo sensu. nie wyrównalo mu sie zupelnie, ale jak ktoś nie wie, to nie
      zauważy. woreczki z piaskiem lub kaszą manną należy ukladać z obu stron
      równomiernie. u takich maluszków wszystko wlaściwie należy robić obustronnie. u
      nas woreczki sie nie sprawdzily, bo Wojtek się tak uklada, żeby mieć miejsce na
      przekręcenie glówki na jedna stronę.
    • kata75 Re: Krzywa główka!! 11.07.06, 09:00
      polecam wizyte u osteopaty (najlepiej dzieciecego wspolpracujacego z pediatra)
      moj Tomek tez mial mocno splaszczona glowke, po 2 wizytach (raz na miesiac)
      poprawa jest wielka
      + przekladanie poduszki w lozeczku
      • sallyx Re: Krzywa główka!! 11.07.06, 09:50
        a może byś zastosowała zwyczajny prosty sposób układania w czasie spania
        Maluszka po prostu na tym boczku gdzie ma niespłaszczoną główkę? po co
        kombinować? mój Igorek też tak miał i właśnie tak robiłam i teraz jest ok gówką
        równa!! ułóż go na boczku i podłóż pod plecki poduszkę taką w kształcie walca
        lub poduszkę zwykłą, złożoną na wpół, u nas pomogło zarówno u synka jak i kilka
        lat temu u córci, a z witamin kup sobie najlepiej "multi tabs" w kropelkach,
        1ml dziennie, zakraplacz z miarką są w środkusmile
      • 1urszula1 Re: Krzywa główka!! 11.07.06, 11:27
        Kata75, mozesz, prosze napisac na czym polega terapia u osteopaty? Moj synek
        (10tyg.) ma bardzo splaszczona glowke z jednej strony i ukladanie go na drugim
        boczku nic nie daje. Nie mieszkam z PL i wizyta u specjalisty bez skierowania
        jest poza moim zasiegiem. Moze moglabym sama mu pomoc?
        Pozdrawiam,
        Ula
        • kaja20071 Re: Krzywa główka!! 11.07.06, 23:43
          kie.Dzięki wielkie.Na pewno skorzystam z waszych porad.Jutro idę do pediatry
          ijeszcze dowiem się więcej na temat osteopaty.W każdym razie któraś z metod
          musi zadziałać!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka