19.08.06, 21:56
Dlaczego niemowlętom do pewnego (wg niektórych 10, wg innych do 12 miesiąca
życia) wieku nie podaje się produktów glutenowych? Co takiego zawiera to
białko roślinne, że trzeba się go wystrzegać? Powiedzcie mi proszę. Potrzebny
mi ten uczony argument do walki z Babciami.
Obserwuj wątek
    • malgosiek2 Re: Gluten 19.08.06, 22:00
      Bo zawiera ono gluten
      pl.wikipedia.org/wiki/Gluten
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=36415&w=46873674&a=46875372
    • malgosiek2 Re: Gluten 19.08.06, 22:03
      I jeszcze tu
      www.celiakia.pl/index.php?i=ochorobie
      • blesa1 Re: Gluten 19.08.06, 22:22
        Ze wszystkich tych materiałów wynika, że chorobę tę albo się "ma" albo nie, a
        objawia się ona po spożyciu produktu glutenowego. Nigdzie nie wyczytałam, że
        późne (czyli np. po 10 czy 12 miesiącu życia) podawanie produktów glutenowych
        może uchronić dziecko przed celiakią. A z wypowiedzi matek jednoznacznie tak
        wynika. Jak to więc jest? Powiedzcie mi proszę. Rozumiem co to jest celiakia i
        widzę że żartów nie ma z tą chorobą, ale jeśli ma się ona objawić (bo występuje
        nietolerancja glutenu) to wcześniej czy później i tak się ona objawi. Po co więc
        zwłoka w podawaniu dzieciom bułek, biszkoptów itd.???
    • wielorybka Re: Gluten 19.08.06, 23:37
      im dziecko starsze tym jelita sa mniej przepuszczalne dla alergenów - kwestia
      dojrzałosci układu pokarmowego
      obecnie pojawia sie tendencja do wprowadzania glutenu w czasie karmienia piersią
      z uwagi na ochronne dzialanie mleka matki przed uczuleniami (nie znam mechanizmu)
      a problem zglutenem polega na tym, że zbyt wczesnie podany moze uszkodzic kosmki
      jelitowe i ktoś kto nie miałby problemów bedzie je mial
      • blesa1 wielorybka 19.08.06, 23:40
        O! To będę recytować Babciom w czasie wojny smile Dzięki.
        • wielorybka Re: wielorybka 20.08.06, 00:06
          dodam jeszcze, że o wiele korzystniej wbrew pozorom wprowadzanie glutenu znoszą
          7-8 miesięczniaki niż roczniaki - takie badania zrobili amerykańskie
          • mrowka75 Re: wielorybka 20.08.06, 00:23
            Tak, to najnowsze badanie, ale zaznaczyć trzeba,że nie wzięto pod uwagę, czy
            dzieci w tym wieku byly karmione piersią czy nie (a najprowdopodbniej były, bo
            to jest ten okres kiedy matki najczęściej jeszcze karmią), inne badania
            dowodzą,że gluten wprowadzany jeszcze wtedy gdy dziecko karmione jest piersią
            rzadziej bywa przyczyną celiakii, niż u dzieci karmionych sztucznie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka