Dodaj do ulubionych

Rozmrożone mleko

23.08.06, 11:23
Od prawie trzech miesięcy mrożę mleko, bo od września wracam do pracy. Dziś
rozmroziłam jedną porcję, tak na próbę. Ale ono śmierdzi!!! Było w
temperaturze -20 stopni. Zmieniło też kolor na taki żółtawy, a jak zamrażałam
było bielutkie. Córka nie chciała tego pić. Spróbowałam sama - zajeżdża jakąś
chemią wręcz. Woreczki były na pewno sterylne (AVENT), temperatura -20. O co
chodzi? Pomóżcie proszę, bo co będzie jadło moje dziecko przez 8 godzin jak
mnie nie będzie? sad(( No załamałam się...
Obserwuj wątek
    • mika_p Re: Rozmrożone mleko 23.08.06, 11:29
      Ten typ tak ma. Typ mleka.
      Ja też wylalam do zlewu pierwsze mleko, które rozmroziłam (i z planu karmienia
      w zoo butelką wyszly nici, musiałam zanleźć miesjce do karmienia piersią).

Poczytaj na F.Karmienie piersią - zobaczysz, ze twój opis nie odbiega od innych.
      • blesa1 Re: Rozmrożone mleko 23.08.06, 11:37
        Jasna cholera!
      • blesa1 Re: Rozmrożone mleko 23.08.06, 11:37
        Dzięki oczywiście mika_p
    • mynia0 Re: Rozmrożone mleko 23.08.06, 12:50
      moje rozmrożone mleko też potwornie śmierdziało / wymiocinami...wink/, ale
      dziecko zupełnie to nie przeszadzało. ten typ tak ma. próbuj dalej i nie zrażaj
      sie zapachem mleka. to normalne.
      • majatusia Re: Rozmrożone mleko 23.08.06, 18:03
        hmm..ja wrociłam do pracy zaraz po maciezynskim i moje malenstwo od 2 miesiecy
        zjada zapasy z zamrażalki. I nie "narzeka" pięknie zjada mleczko..
        • blesa1 Re: Rozmrożone mleko 23.08.06, 20:25
          Trochę optymizmu we mnie wlałyście... Ale możliwe żeby polubiła taki syf jak
          zjada już pyszne zupki i deserki? sad
          • ewaq Re: Rozmrożone mleko 23.08.06, 23:29
            możliwe smile
            Ja ma wrażenie, że mojej zupełnie nie przeszkadza ten inny smak. Ale pierwszym
            razem też myślałam, ze się popsuło wink
            • blesa1 Re: Rozmrożone mleko 23.08.06, 23:54
              No przedziwnie śmierdzi. Po prostu masakra. Stęchlizną, myszami, jakimś
              preparatem chemicznym... nie umiem tego określić, ale to ohydne, a jak
              zobaczyłam jak Córka wypchnęła smoczek z buzi i rozpłakała się, to mi serce
              pękło... Jak ją przekonać, że to samo zdrowie?
    • molowiak a jak je rozmrażasz? 24.08.06, 08:45
      powinno się je rozmrażać krótko a intensywnie, w kąpieli wodnej (garnuszek z
      wrzątkiem albo podgrzewacz) nie powinno za długo stać (rozmrażać się) w temp.
      pokojowej ani w lodówce
      • blesa1 Re: a jak je rozmrażasz? 24.08.06, 08:52
        No tak właśnie rozmrażałam sad W kąpieli z ciepłej wody. Rozmrażało się raptem
        kilkanaście minut. Czemu natura tak to stworzyła??? Wiecie może czy są jakieś
        banki mleka? Jeśli moje dziecko nie będzie chciało tego pić, może oddałabym
        gdzieś to mleczko. Może jakieś małe dzieciątko skorzysta z moich przeciwciał...
        • milkandhoney Re: a jak je rozmrażasz? 24.08.06, 11:11
          wiem, że w różnych źródłach piszą, że mrożone mleko można przechowywać do 3 mies.
          ale właśnie w "Twoim Dziecku" wyczytałam, że to chodzi o mrożenie w zamrażarce
          w zwykłym lodówkowym zamrażalniku można trzymać nie dłużej niż 2 tyg.
          ja też rozmroziłam dwumiesięczne mleczko i efekt był identyczny jak u ciebie -
          twarożkowa ochyda, nie podawałabym tego dziecku
          zreszta po 2 miesiącach to mleko zupełnie już nie odpowiada potrzebom malucha
          (bo skład mleka jak wiadomo zmienia się wraz z potrzebami i wiekiem dziecka)

ja chyba zafunduję swojej małej modyfikowane w sytuacjach awaryjnych po powrocie
          do pracy
          • mynia0 Re: a jak je rozmrażasz? 24.08.06, 13:58
            dziewczyny - tylko spokojniesmile

mleko smierdzi i na to rady nie ma. a przechowywanie mleka zależy przede
            wszystkim od temperatury mrożenia - w temp. -18 st. można trzymać mleko przez
            pół roku. moja córka wcinała śmierdzące mleko z zamrażarki przez prawie 8
            miesięcy. wiadomo, że potrzeby dziecka się zmieniają, ale im dziecko większe,
            tym i tak mleka potrzebuje mniej, bo wsuwa inne pokarmy. a ja uważam, że
            ściągniete mleko mamy jest bezcenne. można dac raz mrożone, a raz modyfikowane.
            ale nie wywalajcie swojego mleka tylko dlatego, że pachnie niezbyt pięknie.

a może dziecko wypluło butlę z mlekiem, bo mu smoczek nie pasuje? niekoniecznie
            jest to wina samego mleka.
            • blesa1 Re: a jak je rozmrażasz? 24.08.06, 17:02
              Nie wiem jak Was przekonać, że to nie wina smoczka, butelki, obsikanej pieluchy
              itp. itd. smile TO WINA MLEKA, KTóRE śMIERDZI, MOJEGO MLEKA smile Córce ono nie
              smakuje, albo jej śmierdzi, ale raczej nie smakuje, bo dopóki nie pociągnęła
              łyka było ok. To nie o to chodzi, że mi to mleko śmierdzi. ONO NIE PASUJE MOJEJ
              CóRCI. Zazdroszczę Mamom, których dzieci zasuwały śmierdzące mleko big_grinDD Ja
              wcale nie kpię. Po prostu szkoda mi tego co odciągnęłam, a mam tego mnóstwo.
              • mynia0 Re: a jak je rozmrażasz? 25.08.06, 07:34
                jeśli dziecko pije z butli inny płyn niż śmierdzącesmile)) mleko, to faktycznie
                może mu nie służy. próbowałaś karmienia mlekiem przez inną osobę? może dziecko
                kojarzy Ciebie wyłacznie z cycem i nie chce butli? / u mnie tak było - butlą
                musiał karmić tata albo babcia - jak ja zbliżałam się z butelką w ręce, był
                wielki kiwik, a potem odchylanie bluzki w wiadomym miejscuwink/. a może spróbuj
                mieszać mleko rozmrożone ze świeżym albo modyfikowanym? sama już nie wiem, co
                Ci poradzićsad naprawdę szkoda mleka, ale z drugiej strony na siłę dziecku nie
                wepchniesz...

ja miałam zapasy kilkunastu litrów mleka / sama nie wiem, skad sie tyle
                wzięło.../. trafiłoby mnie na miejscu, gdybym musiała to wszystko wywalić sad
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka