Dodaj do ulubionych

pielegnacja pupy

19.09.06, 16:50
Mam miesiecznego synka i czasami podczas zmiany pampersa ma zauwazalnie
zaczerwieniona pupe, uzywam kremu pentakrem - czy macie jakies doswiadczenia
z tym kremem?
Prosze doradzcie jakiego wy uzywalsmy, ja wynioslam ze szkoly rodzenia ze
pentakrem jest ok, natomiast od poloznej srodowiskowej dostalam wsazowke ze
wszystkie te kremy maja podobny sklad i mozna kupowac najtanszy.
Obserwuj wątek
    • luna333 Re: pielegnacja pupy 19.09.06, 16:58
      a czym myjesz mu pupę? może ma uczulenie na chusteczki albo na pampersy. Mój miał czerwony tyłeczek bez względu na krem - okazało się że to uczulenie na chusteczki, gdy zaczęłam mu myć pupkę wodą i wacikami pupa ozdrowiała i żadnych kremów nie musiałam już używać.
    • barnabusiek Re: pielegnacja pupy 19.09.06, 17:08
      Mój synek ma 5 m-cy, do tej pory stosowaliśmy pentacrem, sudocrem, linomag -
      maść. Po pentacremie mały miał lekko zaczerwieniony tyłek, wydaje mi się że
      dlatego iż jest on bardzo rzadki, a pod pampersem jest cieplutko i się jeszcze
      rozrzedza a na dodatek masz maluch się rusza i macha nóżkami i go sobie
      wyciera. Nie jestem z niego zadowolona i juz nie używam. Sudokrem jest gęsty i
      mało smarowny ale jest dobry i go stosuję.250 g za 39zł. Stosujemy go od samego
      początku i jest ok, jednak latem podczas upałów nie zdał egzaminu, bo mały
      troszkę się odparzł. Linomag-maść to jest to, ale jest droższy 30 g za ok 7-8zł
      (zależy od apteki)jest bardzo tłusty i świetnie się smaruje i super goi
      wszelkie zmiany na pupci. Sudocremem smaruję go codziennie, ale linomagiem po
      kąpieli i zawsze wtedy gdy coś się dzieje z pupką, no i podczas upałów.
      pozdrawiam
    • barnabusiek Re: pielegnacja pupy 19.09.06, 17:10
      No właśnie ja też myję pupkę wodą, a wodą i mydłem po kupci. Chusteczki tylko
      na spacery i w gości smile
      • luna333 Re: pielegnacja pupy 19.09.06, 17:14
        mój ma jeszcze uczulenie na pieluszki smile po dada z biedronki odparzenia, po huggies wysypki, reszty już nie pamiętam smile
    • bonkreta Re: pielegnacja pupy 19.09.06, 19:26
      Ja używam kremu Pantecrem już rok, od urodzenia i nigdy nie było problemów.
      Zaczerwiona pupa to może być - reakcja na krem, chusteczki, pieluchy, inne
      kosmetyki, jakich używasz; nie dość dobrze oczyszczona i wywwietrzona skóra
      (niektóre dzieci są bardziej wrażliwe niż inne).
    • kontoani Re: pielegnacja pupy 19.09.06, 20:27
      a my na co dzień Linomag, a Sudocrem jak cos wyskoczy (czasem krostka, czasem
      zaczerwienienie). Jak było mega-odparzenie i Sudocrem nie działał to zasypka
      Alantan.
    • bela8008 Re: pielegnacja pupy 19.09.06, 21:00
      My używamy Alantan Plus Maść. Zaczęłam tym smarować w szpitalu, sprawdzilo się i
      tak już zostało. Koszt - ok. 7 zl, tubka wystarcza na ok. tydzień.
    • iw1978 Re: pielegnacja pupy 19.09.06, 21:01
      Polecam bepanthen maść. Mnie sprawdza się już od roku. Początkowo smarowłam synowi pupsko przy każdej zmianie pieluchy, teraz juz tylko na noc i po umyciu z kupy.
      • kaja05 Re: pielegnacja pupy 19.09.06, 21:23
        na odparzoną pupkę polecamy linomag zielony i częste wietrzenie.
    • schiriou Re: pielegnacja pupy 19.09.06, 21:35
      mój mały bardzo często miał poodpażaną pupę,ale Bepanthen maść super sobie
      radził, no i wietrzenie,tzn.zanim założyłam pieluszkę to pupkę osuszałam
      ręczniczkiem i odczekiwałam 3-5min.
    • schiriou Re: pielegnacja pupy 19.09.06, 21:38
      i jeszcze jedno-jeśli pupka bardzo odpażona to świetna jest taka
      maść-odpowiednik tormentiolu,ale bez kwasu bromowego-zapomniałam nazwy,coś jak
      tormetol(spytaj w aptece-ważne by NIE tormentiol)
    • an_qa Re: pielegnacja pupy 19.09.06, 22:11
      Dla nas tez najlepszy Linomag masc. i bardzo wydajny. Jak juz sie wydaje pusty
      to rozcinam tubke i jeszcze na dwa dni starcza. Wyleczylam nim odparzenia, ktore
      powstaly potczas stosowania Sudokremu. Bephanten ciezko sie rozsmarowuje,
      Pentakrem mi smierdzi uncertain
    • an_qa Re: pielegnacja pupy 19.09.06, 22:14
      Acha, nie sugeruj sie tym co mowili w szkole rodzenia albo tym co mowila
      polozna. Jak zaczelam stosowac Linomag i zobaczyla go polozna na wizycie to mnie
      zrypala: ze teraz to sa inne kremy to pupy, ze Linomagu to juz sie nie uzywa i
      ble ble ble a nam tylko on pomogl i bede go stosowac chocbym miala spod ziemi
      wykopac wink

Ale Ty dla pupy swojego bobasa musisz dobrac indywidulanie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka