Dodaj do ulubionych

Od kiedy chichranie?

04.10.06, 00:44
Moja niunia skończyła juz 4 miesiące i nadal śmieje się bezdzwięcznie. Nie
guga też, tylko wydaje dzieki w stylu ałuuu, myyyyy i piszczy.
Troche mnie to martwi i zaczynam panikować. Pediatra zasugerowała wizytę u
laryngologa i ponowne badanie słuchu.
Czy są tu mamy dzieci, które również nie chichrały się na głos w tym wieku?
Jeśli tak, to ile jeszcze możemy czekac na pierwszy głośny śmiech?
Obserwuj wątek
    • tyssia Re: Od kiedy chichranie? 04.10.06, 08:07
      MOja córka zaczęła sie smiac na głos jak miala bodajże 6 miesięcy smile teraz ma
      juz 11 smile
      • komyszka Re: Od kiedy chichranie? 04.10.06, 09:56
        otóz to! to w dużej mierze (jak szereg innych rzeczy) sprawa indywidualna. moj
        zaczął sie autentycznie chichrać na głos w 3 m-cu (jak mąz lub moja mama robili
        głupie miny tongue_out), a usmiechy (do ludzi) zaczął rozdawać jak skończył miesiąc.
    • anek130 Re: Od kiedy chichranie? 04.10.06, 09:09
      mój Alek tez się śmiał bezgłośnie, nie widziałam w tym żadnego problemu, nie
      mówiłam nawet o tym lekarzowi. teraz ma 1,5 roczku i śmieje sie tylko i
      wyłącznie na głos smile), bardzo głosno i szczerze.

pozdrawiam
      Ania
    • brunette23 Re: Od kiedy chichranie? 04.10.06, 10:42
      moja córka ma 6,5 miesiaca, śmieje się prawie wyłącznie bezgłośnie, za to pełną
      gębą, trzeba się mocno napracować, żeby rozśmieszyć Ją tak, aby zaczęła się
      chichrać, taki typ... smile sprawdź czy dziecko reaguje na dźwięki mimika twarzy,
      jakimś gestem, czy odwraca głowę w kierunku (chociaż nie wiem dokładnie czy to
      powinien już potrafic 4-miesięczniak), z którego dźwięk dochodzi, moja słyszy
      nawet szelest, najczęściej wtedy, gdy ma spać... wink no i gaworzyć zacznie, nie
      obawiaj się, w wieku 4 miesięcy niemowlę bardziej zainteresowane jest
      zdobywaniem nowych umiejętności ruchowych niż gadaniem, sprawdzone... smile
      pozdrawiamy! smile
      • magda.kosa Re: Od kiedy chichranie? 04.10.06, 20:28
        nieprawda,moja corka juz w 3 mies zaczela sie smiać w glos,a odwarac gklowe skad
        dochodzi dzwik juz od miesiaca,ma teraz 4 mies i 4 dni,pozdrawiam
    • bonkreta Re: Od kiedy chichranie? 04.10.06, 13:39
      Mo pierwszy raz dostał ataku głośnego śmiechu (na widok mnie jedzącej jabłko wink
      gdy miał ok. 4,5 mies., ale jeszcze przez kilka miesięcy zdarzało się to bardzo
      rzadko.
      • monikaaleksandra Re: Od kiedy chichranie? 04.10.06, 14:40
        Moja córka uśmiechała się w 3 tygodniu życia, śmiała bezdźwiecznie w piątym, a
        chichra się od polowy trzeciego. Gada, buczy, buczy, grucha już od 2,5 miesiąca.
        Aleona jest jakaś dziwnie "przyspieszona", aż się lekarz dziwi, bo głowę zaczęła
        obracać leżąc na brzuchu w 3 tygodniu zycia, wtedy już trzymała ją mocno. Teraz
        zaczęła czwarty misiąc i już praktycznie siedzi, choć nikt jej do tego nie
        zmusza. Bardzo mnie to martwi, bo to za wcześnie zdecydowanie.
        • magda.kosa Re: Od kiedy chichranie? 04.10.06, 20:31
          hej,moja skonczyla 4 mies i tez juz cala sioe silan sztywna,a jak ją klade do
          karmienia to praktycznie siada,tak glowe unosi i zq glową barki...te z mnie to
          troch emartwi ze tak szybko tez jest b.dobrze ropzwinieta zachowuje sie jak
          6nies dziecko....wiem bo ma porownanie-siostra przyjaciolki ma dwa tyg mlodszego
          sytnka i jest miedzy nimi ogromna pzrepaść rpowojowa,moja nawet odwraca sie juz
          z brzuvha na plecy a i odwrotnie tez sie jej nie raz zdarazylo, na boczek do snu
          tez sama sie przekreca.....
          • brunette23 hmmm... nieprawda... 05.10.06, 08:41
            pierwsze swiadome przewroty sa z plecow na brzuch a nie z brzucha na plecy...
            przewroty z brzucha na plecy wystepujace zanim dziecko nauczy sie przewracac z
            plecow na brzuch sa spowodowane zachwianiem rownowagi w lezeniu na brzuchu z
            mocno uniuesiona glowa... moja corka np. zaczela sie przewracac z plecow na
            brzuch gdy skonczyla trzeci miesiac, wtedy tez zamilkla... wink zdarzaly jej sie
            przekoziolkowania z brzucha na plecy ale normalne przewroty z brzucha na plecy
            w piatym miesiacui... pozdrawiamy! smile

Człowiek zachowuje się racjonalnie wtedy i tylko wtedy, kiedy nie ma innego
            wyjścia! Uwaga - człowiek do trzeciego roku życia nie zachowuje się racjonalnie
            nigdy! wink
    • mamaimati Re: Od kiedy chichranie? 04.10.06, 15:47
      Mój synek zaczął "rżeć" na głos jak miał skończone 5 miesięcy. A gadać na dobre
      po skończeniu 6 m. Dziwi mnie sugestia tego pediatry.
    • monikzy Re: Od kiedy chichranie? 04.10.06, 16:34
      Mój synek też rzadko śmieje się na głos. Ma 4 m-ce, raczej uśmiecha się pełną
      buzią ale bezgłośnie. Tylko czasami wydaje różne dżwięki. W tym m-cu nawet mniej
      niż w trzecim, ale czytałam że to jest ok. Myśle że jezeli Twoja niunia wydaje
      dźwieki to nie ma się co martwić.
    • anika772 Re: Od kiedy chichranie? 04.10.06, 20:07
      Chyba twój pediatra troszeczkę dramatyzuje...jeśli reaguje nadżwięki, to raczej
      wszystko ok. znamy przecież i dorosłych, co się w głos nie chichrają.
    • dlaagi Re: Od kiedy chichranie? 05.10.06, 22:18
      Dziękuje wszystkim za słowa otuchy. Mam juz pewnie schize na punkcie zdrowia
      mojej córki. Dopiero jako tako udało nam sie doprowadzić do normalności
      przyrosty masy ciała (mała nie chce jeśc), a teraz to. Myślę, ze pediatra tez
      juz chucha na zimne.
      Zadałam to pytanie, bo mam doła. Odnosze wrażenie, ze moja mama oczekuje od
      swojej wnuczki, ze bedzie chodzic w wieku 9 miesiecy (jak ja) i czytac w wieku
      2 lat. Za kazdym razem jak dzwoni, to pyta sie co nowego. A u nas nic nowego.
      Nic, nic nic. Nie poprzewraca sie na brzuszek, nie siedzi, nie raczkuje, nie
      chwyta zabawek, nie mówi mama.... Mała nie spada na wadze i to jest ważne. Wg
      oczekiwań babci mała miala wodzic oczami za przedmiotem w wieku 3 tygodni -
      niestety nie wodziła, choc babcia twierdzi ze wodziła...
      Znowu sie dołuje, ze jako matka nie spełniam oczekiwań.... sorry.

Bylismy u laryngologa i dostalismy skierowanie na badanie słuchu. Niestey
      termin to luty 2007!!!, a prywatnie nikt nie robi badań słuchu dla niemowlaków.
      Jutro czeka mnie drugi dzień wydzwaniania i szukania wcześniejszego terminu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka