Dodaj do ulubionych

Co mi powiedział ortopeda

05.10.06, 10:56
witam, bylam ostanio z moim 6tyg synkiem u ortopedy i oto,czego się dowiedziałam:
-absolutnie nie nosić w chuście bo w chuście nogi są w pozycji wyprostowanej
co jest absolutnie złe dla dziecka (producenci chust mówią co innego ale to
nieprawda wg lekarza).
-nosidełka są git
-dziecko moze usiasc dopiero jak skonczy 6mcy, jesli siada wczesniej nalezy mu
zabronic...
-na noc mam podwojnie pieluchowac zeby nozki byly zgiete
-noszenie na rekach tylko w takiej pozycji jakby dziecko siedzialo w foteliku
samochodowym
-dziecko nie powinno duzo lezec na brzuszku w ciagu dnia...

pan doktor nie wzbudzil zupelnie mojego zaufania. uzywam chusty, ktora ratuje
moje zycie i plecy a maly jest w niej szczesliwy (nie osmielilam sie
powiedziec tego lekarzowi wink, poza tym to podobno wlasnie chusty sa
najzdrowsze a nie nosidelka. Z tym siadaniem to tez chyba jakas bzdura bo co
jesli dziecko samo naturalnie siada w 5mies? a podwojne pieluchowanie to tez z
tego co slyszalam relikt przeszlosci i nie zamierzam sie stosowac. a z
lezeniem na brzuszku tez zdaje sie jest zupelnie odwortnie... Ech, i to lekarz
w prywatnej sluzbie zdrowia...

napiszcie co sadzicie i co wy slyszalyscie od swoich ortopedow, pozdrawiamy -
kasia i mikolaj
Obserwuj wątek
    • mamulinka2 Re: Co mi powiedział ortopeda 05.10.06, 11:01
      ja słyszałam, że chusta jest super, chociaż sama nie używałam, nosidelka w
      żadnym wypadku dla tak małego dziecka - ja zaczęłam uzywac jak mały skończył 4
      mce i to z konieczności, siadanie to indywidualna sprawa, mały ma teraz 9
      miesięcy, sam wstaje, stoi bez trzymankii próbuje chodzić - mam mu zabronic??
      nie przejmuj sie wszystkim co powie lekarz - mamusina intuicja to potęga
      Pozdrawiam
    • babie_lato1 Re: Co mi powiedział ortopeda 05.10.06, 11:07
      Na Twoim miejscu jednak poradziłabym się innego lekarza. Intuicja intuicją, a
      czasami dziecko rzeczywiście coś tam ma z tymi biodrami, że trzeba szeroko
      pieluchować - reliktem jest natomiast to, że zaleca się to rutynowo jak np. 20,
      30 lat temu.
      Moja ortopeda przy 1. wizycie powiedziała, żeby nie zmuszać do leżenia na
      brzuszku, jeśli nie lubi (co nie znaczy, że jest to szkodliwe), a nosić na
      rękach "w poziomie" - takiej jakby kołysce i szeroko pieluchować nie kazała.
      • mysza_myszynska Re: Co mi powiedział ortopeda 05.10.06, 11:10
        u nas z biodrami wszystko jak najlepiej i nie ma zadnych problemoe - uwagi
        lekarza byly natury ogolnej...
    • rybusie Re: Co mi powiedział ortopeda 05.10.06, 11:12
      Mi ortopeda powiedział żebym kładła Natalkę jak najwięcej na brzuszku,odnośnie
      nosidełek i chust nic nie mówił.Natalia ma teraz 5i pół miesiąca i siada z moją
      pomocą lubi to więc często ją sadzam(oczywiście trzymam ją bo sama nie
      siedzi).Pozdrawiam i nie bierz sobie wszystkiego do serca.
    • kamilla29 ? 05.10.06, 11:20
      Trochę odejdę od tematu-ale jakie merytoryczne znaczenie ma czy lekarz
      przyjmuje prywatnie czy na NFZ.Przecież poziom jego wiedzy nie zmieni się po
      przejściu iluś metrów z przychodni państwowej do własnego gabinetu.
      Czy naprawdę istnieje taki pogląd ,że lekarz co innego radzi państwowo ,a co
      innego prywatnie?
      • pszachna Re: ? 05.10.06, 11:37
        niestety jest to znaczna różnica. W państwowej służbie zdrowia zazwyczaj stawia
        się na ilość natomiast w prywatnej można liczyć na coś więcej. Oczywiście nie
        jest to reguła w 100% ale podam przykład: prywatnie usg ciąży trwało 20 minut a
        lekarz sprawdził wiele rzeczy, wszystko nam wytłumaczył i rozwiał wątpliwości.
        Państwowo badanie trwało 3minuty, lekarz na nasze pytanie czy wszystko ok
        powiedział "głowa, dwie ręce dwie, nogi.. ok" . Znaczna różnica. Prawda?????
        • kamilla29 Re: ? 05.10.06, 11:56
          oczywiście pewnie masz dużo racji,ale czy przy tych usg to był ten sam
          lekarz ,czy dwóch różnych.Chodziło mi o to ,że lekarz jak jest durny to nie
          zmądrzeje gdy mu sie prywatnie zapłaci i tyle.A jak jest mądry to przecież nie
          udziela celowo-złych porad gdy przyjmuje panstwowo.
          Co do czasu wizyty państwowej-to wiem ,że takie są realia.Ale uwierz ,że nie
          jest to zła wola lekarzy tylko odgórne zarządzenie ilu pacjentów na okresloną
          ilość godzin ma byc zarejestrowanych i że wychodzi z tego 10 min na pacjenta -
          to jest to tragedia,ale nie wina lekarzy.(uprzedzając domysły-tak jestem ze
          służby zdrowia)
        • mamusia79 Re: ? 05.10.06, 12:44
          na mojej wizycie usg raz trwało 10 min, a raz 30. To zależy od ułożenia
          dziecka, nieraz wszystko widać jak na dłoni, a nieraz nie. Dodam, że była u
          tego samego lekarza. Usg w 20 i 30 tygodniu trwały najdłużej, taki
          powiedzmy "bilans". Nie zawsze to musi trwać tyla samo. I myślę, że rodzaj
          aparatury też robi swoje.
      • mysza_myszynska Re: ? 05.10.06, 16:29
        chodzi o to, ze placac PLN 90 za wizyte oczekiwałabyś kompetencji a nie tego ze
        zaczniesz latac do innych lekarzy zeby zweryfikowac to co pan doktor powiedzial.
        narzekam tu bardziej na to, ze i prywatnie mozna spotkac patafiana i zastanawiam
        sie jakie sa metody weryfikacji wiedzy lekarskiej przy zatrudnianiu ich w
        prywatnych klinikach - przypadek opisywany przeze mnie dotyczy LIMu w Warszawie.
        pozdrawiam.
    • amwaw Re: Co mi powiedział ortopeda 05.10.06, 11:45
      Dość specyficzny( nazwijmy to) lekarz.
      1.W chuscie dziecko na nogi zgiete a nie wyprostowane. Ortopedzi z Instytutu
      Matki i Dziecka(pytałam) zalecają chusty. Odradzaja absolutnie nosidełka jako
      zbyt duże obciążenie dla kręgosłupa, dopóki oczywiście dziecko nie siedzi.
      2.Podwójne pieluchowanie to przeżytek. Zamiast tego powinno się jak najczęsciej
      kłaść na brzuch( 3 pediatrów- jeden z IMiD)-profilaktyka stawów+ćwiczenie mięśni
      przygotowujące do siadania.
      3.Mi ortopedzi i rehabilitanci zalecili nosić tak, żeby nogi były jak
      najszerzej- na początku przodem do matki-profilaktyka stawów biodrowych)
      Nie dziwie się, że pan dr nie wzbudził Twojego zaufania.Czy ten lekarz nie
      uczestniczy w szkoleniach ciągłych??Może uważa, że szkolenia sobie a on wie
      lepiej...
    • ithilhin chusty 05.10.06, 21:59
      rzeczywiscie, dziwne to co lekarz powiedzial. zwlaszcza jak Twoje dziecko nie ma
      problemow z bioderkami. bo owszem, w chuscie w pozycji kolyski (czyli w lezacek,
      kiedy dziecko ma nogi zlaczone, ale przeciez nie proste) nie mozna nosic dziecka
      ze stwierdzona dysplazja stawow biodrowych.
      chodzi mi o taka pozycje:
      www.holisticbirthandlife.com/images/products/sling-new-native.jpg
      natomiast nawet dzieci z problemami bioderkowymi i w ramach profilaktyki stawow
      biodrowych mozna nosic dziecko pionowo, w tak zwanej pozycji "zabki", ktora
      zreeszta dzieci naturalnie przyjmuja, z tym, ze jest jedno ALE - taka pozycje
      bezpiecznie osiagnie sie jedynie w chuscie wiazanej - bo dla takiego malucha
      wazne jest odpowiednie podtrzymywanie glowki i plecow co chusta dluga (wiazana)
      jest w stanie zapewnic w przeciwienstwie do chusty ktorykiej, na ramie.
      mowie o takiej pozycji:
      www.tunttarulla.com/images/image3KA.JPGalbo
      www.littlepossums.co.uk/slings/tricotti/tricotti_upright.jpg
      podejrzewam, ze ten ortopeda widzial tylko jeden rodzaj chust w swoim zyciu smile
    • mysia125 a propos chusty 05.10.06, 23:33
      to zapytaj lekarza, co na ten temat czytal i w jakim jezyku wink

fakt, po polsku nie ma na ten temat zbyt duzo, a lekarz prawdopodobnie nie
      czytuje literatury zagranicznej i nie uczęszcza na kongresy medyczne...

--------------
      Kasia & Felix 23/01/2005
      Felix for beginners
    • dreamo Re: Co mi powiedział ortopeda 06.10.06, 12:27
      to śą tzw. lekarze którzy swoją edukację zakończyli nja studiach. Nie
      dokształcają się. Mój dosyć młodyy lekarz, powiedział, że zakładanie pieluch
      tetrowych dodatkowo może tylko pogłębić problem, bo pielucha tetrowa może się
      przesunąć. Nie pieluchowałam. Zaufałam mu
      • adas69 Re: Co mi powiedział ortopeda 06.10.06, 12:45
        co lekarz to inna opinia.i kogo tu słuchac?mi powiedziała tylko profilaktycznie
        podwójnie pieluchować.zresztą tylko tyle powiedziała
    • visenna2 Re: Co mi powiedział ortopeda 06.10.06, 14:12
      Chusty są super ale raczej WIĄZANE, gdzie dziecko możesz nosić z szeroko
      rozłożonymi nóżkami.
      Nosidełka nie są git...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka