Dodaj do ulubionych

czy dynia moze uczulic?

27.10.06, 10:03
czy ktores dziecko zareagowalo alergicznie na dynie chodzi mi o zmiany skorne
Obserwuj wątek
    • dalis Re: czy dynia moze uczulic? 27.10.06, 12:47
      Moja córka miała czerwone plamy na brodzie po dyni. Miała wtedy 6 m-cy,
      wprowadzałam jej nowe pokarmy i na wszystko tak reagowała.
      • marcelkowamama Re: czy dynia moze uczulic? 28.10.06, 10:20
        no wlasnie, a mojemu wyaza takie suche placki jak liszaje na ciałku, na buzi nie
        i strasznie powoli to schodzi, wiec te co kiedys wylazly po nieodpowiednim
        mleku to sa jeszcze a teraz wyszly nowe.Po podaniu dyni i kleiku kukurydzianego.
        jak to bylo dokładnie u ciebie? Czy corka z tego wyrosła czy jest alergicka
        nadal? No i jak wogole postepowalas przy wprowadzaniu nowosci? Radzilas sie
        lekarza, alergologa?
        • dalis Re: czy dynia moze uczulic? 29.10.06, 21:43
          Mała jest pod opieką alergologa od 6 tygodnia życia (miała skazę białkową).Gdy
          skończyła 6 m-cy zaczęłam wprowadzać jej stałe pokarmy. Niestety, co jej nie
          dałam, od razu wyskakiwały na ciele szorstkie plamy i czerwona plama na
          brodzie. Alergolog kazał smarować to, jeśli dobrze pamiętam,Elocomem i
          Lipobasą. Kazał dalej karmić piersią, a że mleka miałam mało, polecił dokarmiać
          mlekiem sojowym Prosobee. Niestety po tym mleku też wyskoczyły plamy na ciele.
          Alergolog kazał wtedy odczekać, aż znikną plamy i ponownie spróbować Prosobee.
          Za drugim razem plamy nie wyszły. Zaznaczam, że wtedy dałam sobie spokój z
          wprowadzanie stałych posiłków. Przez cały 7. miesiąc była tylko na mleku. Stałe
          pokarmy zaczęłam znowu wprowadzać w 8. miesiącu życia i wtedy było już dobrze.
          Lekarz kazał jednak być ostrożnym we wprowadzaniu nowych pokarmów takich jak
          cytrusy, jajka, z mięsa zezwalał tylko na drób, ale ja kupowałam gotowe obiadki
          i często zalecenia dotyczące mięsa łamałam. Alergolog zezwolił na podanie
          dziecku modyfikowanego mleka krowiego dopiero jak mała miała 2 lata (Bebilon).
          Na zwykłe mleko krowie zezwolił, jak mała skończyła 3 lata. Zaznaczył, że mam
          cały czas dawać dziecku mleko jednego producenta. W ogóle wprowadzałam nowe
          produkty z opóźnieniem, przeważnie kilkumiesięcznym. Po wprowadzeniu nowego
          pokarmu czekałam 3 dni, czy nie wystapią objawy uczulenia. Jeśli coś wyszło,
          odczekałam, aż to zniknie, smarowałam maściami i wprowadzałam nowy produkt.
          Mała teraz jest alergiczką, ale na szczęscie nie jest uczulona na pokarmy. W
          testach wyszło, że jest uczulona na pyłki drzew i traw, grzyby oraz pleśnie. W
          rzeczywistości nie ma objawów, jak pylą drzewa i trawy, natomiast kaszle
          jesienią, gdy jest dużo grzybów i pleśni. Lekarz alergolog mówił mi, że jeśli
          przy wprowadzaniu nowych pokarmów okaże się, że dziecko jest uczulone na
          marchew i jabłko, to będzie uczulone na pyłki drzew i traw. U mojego dziecka to
          się potwierdziło. Na szczęście teraz nie jest uczulone na pokarmy, co chyba
          zawdzięczam lekarzowi, który przy każdej wizycie o wszystko dokładnie się
          wypytywał i dawał konkretne zalecenia.
          • hania1001 Re: czy dynia moze uczulic? 30.10.06, 07:03
            witajcie!
            Czytam wasze posty i muszę powiedzieć, że moje dziecko ma dokładnie takie same
            objawysad Szorstkie plamy oraz takie suche placki na tułowiu, oraz czasem
            wyskakująca plama na brodzie (akurat teraz jej nie ma). Oraz suche kostki na
            stópkach i wysypka pod kolankami i za uszamisad
            Nie wiem co go uczula, ale podejrzewam kukurydzę, chociaz to jeszccze nie
            sprawdzone.Lekarz przestawił małego na mleko HA ale nie wiem czy jest sens.
            Niestety w słoiczkowych daniach często występuje skrobia kukurydzianauncertain A moje
            podejrzenia zaczęły się jak po 7 dniach samego mleka zagęściłam na noc kleikiem
            kukurydzianym i na drugi dzień objawy się zaostrzyły.
            Plamy ma nadal, nie wiem czy czekać aż wszystko zniknie i podawać spowrotem
            dopiero wtedy wszelkie stałe pokarmy> Dodam, że mały ma prawie 7 miesięcy.
            Ręce mi już opadają od tego uczuleniasad
            • marcelkowamama do dalis 30.10.06, 08:48
              z jakiego miasta jestescie?
            • marcelkowamama do hani 30.10.06, 08:51
              a widzisz, cos musi byc z ta kukurydza bo ja tez wlasnie zmieniłam kleik ryzowy
              na kukurydziany i sie pogorszyło. taka jestem zla na to wszystko bo alergia to
              jest najgorsza rzecz chyba, ciezko wyczaic tak naprawde na co dziecko jest
              uczulone. A u nas np było tak ze malemu pierwszy suchy placek wyszedl jak
              jeszcze nie jadl stalych pokarmow i był na Nutramigenie wiec wogole masakra.
    • marcelkowamama i wogole zalamana jestem 30.10.06, 09:01
    • dalis Re: czy dynia moze uczulic? 30.10.06, 22:05
      Mieszkam w Koszalinie.
      Ja czekałam, aż wszystkie plamy znikną, zanim wprowadziłam nowy produkt.
      Inaczej nie połapałabym się, na co naprawdę mała jest uczulona. Doskonale
      rozumiem hanię, bo ja też byłam załamana, gdy dziecko na wszystkie pokarmy
      reagowało wysypką. Cały 7. miesiąc było na mleku, w 8. miesiącu spróbowałam
      ponownie i wtedy było już dobrze.
      • marcelkowamama Re: czy dynia moze uczulic? 31.10.06, 09:57
        no ja własnie wycofalam sie z dodatkowych pokarmow i sie wstrzymam az te placki
        nie zejda , ale one strasznie powoli schodza. Przyczyna moze byc tez mleko
        sojowe, moze to ono powoduje te wysypki, bo słyszałam ze soja to uczula dopiero
        po jakims czasie. prawda to?
        • dalis Re: czy dynia moze uczulic? 31.10.06, 11:17
          Już tak dokładnie nie pamiętam, ale wydaje mi się, że wysypka u mojej córki po
          mleku sojowym wystąpiła dosyć szybko, po kilku godzinach. Wydaje mi się jednak,
          że reakcja na dany składnik jest indywidualna i może faktycznie wystąpić
          dopiero po kilku dniach.
          • marcelkowamama Re: czy dynia moze uczulic? 31.10.06, 15:13
            no bo u nas przez pare dni było ok, juz sie ucieszylam bo ani nie ulewał, brzuch
            go nie bolal itp. no i przy okazji mleko tanie co nie jest dla mnie bez
            znaczenia. Teraz wycofałam wszelkie inne pokarmy tylko mleko mu daje i zobaczymy
            do poniedziałku jak bedzie. Wiem tylko tyle ze kupy znowu zielone ale nie takie
            bagniste jak po Nutramigenie np. Chyba musze z ta lekarka pogadac o jakichs
            badaniach kalu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka