marcelkowamama 27.10.06, 10:03 czy ktores dziecko zareagowalo alergicznie na dynie chodzi mi o zmiany skorne Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dalis Re: czy dynia moze uczulic? 27.10.06, 12:47 Moja córka miała czerwone plamy na brodzie po dyni. Miała wtedy 6 m-cy, wprowadzałam jej nowe pokarmy i na wszystko tak reagowała. Odpowiedz Link Zgłoś
marcelkowamama Re: czy dynia moze uczulic? 28.10.06, 10:20 no wlasnie, a mojemu wyaza takie suche placki jak liszaje na ciałku, na buzi nie i strasznie powoli to schodzi, wiec te co kiedys wylazly po nieodpowiednim mleku to sa jeszcze a teraz wyszly nowe.Po podaniu dyni i kleiku kukurydzianego. jak to bylo dokładnie u ciebie? Czy corka z tego wyrosła czy jest alergicka nadal? No i jak wogole postepowalas przy wprowadzaniu nowosci? Radzilas sie lekarza, alergologa? Odpowiedz Link Zgłoś
dalis Re: czy dynia moze uczulic? 29.10.06, 21:43 Mała jest pod opieką alergologa od 6 tygodnia życia (miała skazę białkową).Gdy skończyła 6 m-cy zaczęłam wprowadzać jej stałe pokarmy. Niestety, co jej nie dałam, od razu wyskakiwały na ciele szorstkie plamy i czerwona plama na brodzie. Alergolog kazał smarować to, jeśli dobrze pamiętam,Elocomem i Lipobasą. Kazał dalej karmić piersią, a że mleka miałam mało, polecił dokarmiać mlekiem sojowym Prosobee. Niestety po tym mleku też wyskoczyły plamy na ciele. Alergolog kazał wtedy odczekać, aż znikną plamy i ponownie spróbować Prosobee. Za drugim razem plamy nie wyszły. Zaznaczam, że wtedy dałam sobie spokój z wprowadzanie stałych posiłków. Przez cały 7. miesiąc była tylko na mleku. Stałe pokarmy zaczęłam znowu wprowadzać w 8. miesiącu życia i wtedy było już dobrze. Lekarz kazał jednak być ostrożnym we wprowadzaniu nowych pokarmów takich jak cytrusy, jajka, z mięsa zezwalał tylko na drób, ale ja kupowałam gotowe obiadki i często zalecenia dotyczące mięsa łamałam. Alergolog zezwolił na podanie dziecku modyfikowanego mleka krowiego dopiero jak mała miała 2 lata (Bebilon). Na zwykłe mleko krowie zezwolił, jak mała skończyła 3 lata. Zaznaczył, że mam cały czas dawać dziecku mleko jednego producenta. W ogóle wprowadzałam nowe produkty z opóźnieniem, przeważnie kilkumiesięcznym. Po wprowadzeniu nowego pokarmu czekałam 3 dni, czy nie wystapią objawy uczulenia. Jeśli coś wyszło, odczekałam, aż to zniknie, smarowałam maściami i wprowadzałam nowy produkt. Mała teraz jest alergiczką, ale na szczęscie nie jest uczulona na pokarmy. W testach wyszło, że jest uczulona na pyłki drzew i traw, grzyby oraz pleśnie. W rzeczywistości nie ma objawów, jak pylą drzewa i trawy, natomiast kaszle jesienią, gdy jest dużo grzybów i pleśni. Lekarz alergolog mówił mi, że jeśli przy wprowadzaniu nowych pokarmów okaże się, że dziecko jest uczulone na marchew i jabłko, to będzie uczulone na pyłki drzew i traw. U mojego dziecka to się potwierdziło. Na szczęście teraz nie jest uczulone na pokarmy, co chyba zawdzięczam lekarzowi, który przy każdej wizycie o wszystko dokładnie się wypytywał i dawał konkretne zalecenia. Odpowiedz Link Zgłoś
hania1001 Re: czy dynia moze uczulic? 30.10.06, 07:03 witajcie! Czytam wasze posty i muszę powiedzieć, że moje dziecko ma dokładnie takie same objawy Szorstkie plamy oraz takie suche placki na tułowiu, oraz czasem wyskakująca plama na brodzie (akurat teraz jej nie ma). Oraz suche kostki na stópkach i wysypka pod kolankami i za uszami Nie wiem co go uczula, ale podejrzewam kukurydzę, chociaz to jeszccze nie sprawdzone.Lekarz przestawił małego na mleko HA ale nie wiem czy jest sens. Niestety w słoiczkowych daniach często występuje skrobia kukurydziana A moje podejrzenia zaczęły się jak po 7 dniach samego mleka zagęściłam na noc kleikiem kukurydzianym i na drugi dzień objawy się zaostrzyły. Plamy ma nadal, nie wiem czy czekać aż wszystko zniknie i podawać spowrotem dopiero wtedy wszelkie stałe pokarmy> Dodam, że mały ma prawie 7 miesięcy. Ręce mi już opadają od tego uczulenia Odpowiedz Link Zgłoś
marcelkowamama do hani 30.10.06, 08:51 a widzisz, cos musi byc z ta kukurydza bo ja tez wlasnie zmieniłam kleik ryzowy na kukurydziany i sie pogorszyło. taka jestem zla na to wszystko bo alergia to jest najgorsza rzecz chyba, ciezko wyczaic tak naprawde na co dziecko jest uczulone. A u nas np było tak ze malemu pierwszy suchy placek wyszedl jak jeszcze nie jadl stalych pokarmow i był na Nutramigenie wiec wogole masakra. Odpowiedz Link Zgłoś
dalis Re: czy dynia moze uczulic? 30.10.06, 22:05 Mieszkam w Koszalinie. Ja czekałam, aż wszystkie plamy znikną, zanim wprowadziłam nowy produkt. Inaczej nie połapałabym się, na co naprawdę mała jest uczulona. Doskonale rozumiem hanię, bo ja też byłam załamana, gdy dziecko na wszystkie pokarmy reagowało wysypką. Cały 7. miesiąc było na mleku, w 8. miesiącu spróbowałam ponownie i wtedy było już dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
marcelkowamama Re: czy dynia moze uczulic? 31.10.06, 09:57 no ja własnie wycofalam sie z dodatkowych pokarmow i sie wstrzymam az te placki nie zejda , ale one strasznie powoli schodza. Przyczyna moze byc tez mleko sojowe, moze to ono powoduje te wysypki, bo słyszałam ze soja to uczula dopiero po jakims czasie. prawda to? Odpowiedz Link Zgłoś
dalis Re: czy dynia moze uczulic? 31.10.06, 11:17 Już tak dokładnie nie pamiętam, ale wydaje mi się, że wysypka u mojej córki po mleku sojowym wystąpiła dosyć szybko, po kilku godzinach. Wydaje mi się jednak, że reakcja na dany składnik jest indywidualna i może faktycznie wystąpić dopiero po kilku dniach. Odpowiedz Link Zgłoś
marcelkowamama Re: czy dynia moze uczulic? 31.10.06, 15:13 no bo u nas przez pare dni było ok, juz sie ucieszylam bo ani nie ulewał, brzuch go nie bolal itp. no i przy okazji mleko tanie co nie jest dla mnie bez znaczenia. Teraz wycofałam wszelkie inne pokarmy tylko mleko mu daje i zobaczymy do poniedziałku jak bedzie. Wiem tylko tyle ze kupy znowu zielone ale nie takie bagniste jak po Nutramigenie np. Chyba musze z ta lekarka pogadac o jakichs badaniach kalu Odpowiedz Link Zgłoś