jovi78 16.11.06, 15:29 Dziewczyny, czy kt z Was ma jakieś doświadczenia w leczeniu kręczu szyi??? Jak wyglądają objawy, jak w sposób domowy leczyć, czyli jak układać dziecko i w końcu czy rehabilitacja dała porządany skutek. Pozdrtawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
osmag Re: kręcz szyi 16.11.06, 16:20 Przede wszystkim odpowiednia dla dziecka rehabilitacja to pewność, że w przyszłości unikniecie zabiegu operacyjnego. Ćwiczenia trzeba rozpocząć jak najszybciej i w tej sytuacj polecam Ci Cwiczenia Vojtą. Nie wskazane są bierne redresje czyli rozciąganie bierne i na siłe mięśni. Kto stwierdził u dziecka kręcz? Odpowiedz Link Zgłoś
ma_ma_aga do osmag 16.11.06, 16:53 Przepraszam, że się wtracę bo to nie mój wątek ale mam podobny problem. Oprócz ćwiczeń vojty i bobatha, robimy jeszcze synkowi tzw. "odciąganie szyji", czyli najpierw masujemy mięśnie, poźniej mąż trzyma synka a ja odciągam mu główkę w druga stronę niż ma pochyloną.Czy to źle?Takie ćwiczenie zaleciła mam rehabilitantka (ma certyfikat vojty).Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jovi78 Re: kręcz szyi 16.11.06, 18:16 Wczoraj padiatra stwierdziła, że moja 5 tyg ma kręcz...faktycznie odgina główkę w lewą stronę...kazała obkładac wałeczkami z pieluch i zgłosić w przyszłym tyg. Odpowiedz Link Zgłoś
magda_wojciechowska jovi 16.11.06, 22:29 Jezeli cos takiego stwierdza pediatra, to nie wierz jej slepo na slowo, tylko skonsultuj sie ze specjalista. U mojego synka pediatra stwierdzila niewielka przepukline i kazala plastrowac - pojechalismy z mezem do lekarza, ktory jest ordynatorem oddzialu chirurgii dzieciecej i powiedzial, ze przepukliny nie ma. A krecz szyi oczywiscie tez przerabialismy. Kazde dziecko ma ulubiona strone, na ktora przekreca glowke, a jesli dodasz do tego np. duza potylice, to jasne jest, ze bedzie przekrecac glowke na bok. Jesli jednak Twoja coreczka odgina glowke zawsze w jedna strone niezaleznie od tego na ktorym jest reku, to poradz sie specjalisty, czyli chirurga. Odpowiedz Link Zgłoś
charlee80 Re: kręcz szyi 17.11.06, 21:53 zamiast pieluch polecam podkładac sól owinięą w pieluszkę - jest ona dosć ciężka i dzidzia jej nie przesunie, doskonałe rezulataty przynoszą ćwiczenia w/g vojty - to dość drastyczna ale doskonała metoda ,no i ćwiczenia należy rozpocząć jak najwcześniej Odpowiedz Link Zgłoś
anagram2 Re: kręcz szyi 16.11.06, 20:12 Mikołaj też miał kręcz. Lewostronny. Chodził na masaże. 10 pomogło. To nic strasznego. Masaże nawet mu się podobały. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: kręcz szyi 16.11.06, 23:04 Idź z tym do neurologa. U nas ćwiczenia pomogły, obecnie nie ma po kręczu śladu. Odpowiedz Link Zgłoś
osmag Re: kręcz szyi 17.11.06, 11:47 Oczywiście, że noworodek układa główkę na boku. Jednak powinien umieć amienić stronę. Każde jednostronne upodobanie jest nieprawidłowe. Jednak nie zawsze sam zwrot głowy w jedną strone świadczy o kręczu. Trzeba dodatkowo zbadac mięśnieszyi Odpowiedz Link Zgłoś
jovi78 Re: kręcz szyi 17.11.06, 14:51 Idziemy w środę do neurologa, więc zobaczymy. Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
wesola_magda Re: kręcz szyi 17.11.06, 18:13 U mojej corki dwoch ortopedow, dwie rehabilitantki i neurolog dziecięcy macali szyje i nie stwierdzili krecza. Ale jednak byl. U dziecka kolezanki pediatra stwierdzila powiekszony migdalek do obserwacji, a byl krecz. W razie watpliwosci polecam zrobic USG miesnia mostkowo-obojczykowo-sutkowego i sprawa bedzie jasna. Poza tym typowe trzymanie glowy przy kreczu (takie wlasnie bylo u mojej corki) to: pochylenie glowy w strone chora (nie da sie ustawic glowy prostopadle do tulowia). Gdy glowa odwraca sie w strone chora to nie ma pelnego odwodzenia brody do ramienia, broda jest skierowana w dol. Gdy dziecko odwraca glowe w strone zdrowa to odwodzenie glowy jest pelne, broda uniesiona jest w gore. Wiem, ze nowoczesne podejscie do leczenia krecza nie zaleca redresji, ale nie slyszalam o przypadku wyleczenia krecza bez redresji. Moze jest jakas mama, ktorej sie udalo bez redresji, samą metodą Bobath i sie pochwali. Odpowiedz Link Zgłoś
wesola_magda Re: kręcz szyi 17.11.06, 22:11 Nie znam metody Vojty dobrze. Bylam tylko na jednym spotkaniu. Cwiczenie zawieralo element wykrecenia glowy dziecka w chora strone. Przed cwiczeniem nie bylo naswietlania lampą solux, ani laserem, ktory stosuje sie w leczeniu blizn, ani masazu miesnia, wiec miesien nie był rozgrzany, a i tak byl rozciagany. Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: kręcz szyi 17.11.06, 22:23 Mojemu synkowi pomogła babeczka która w moim miasteczku robi ludziom masaże. Trzy wizyty wystarczyły, aby wszystko wróciło do normy. Mały leżał na wznak wygięty w lewą stronę i głowę cały czas trzymał na lewej stronie. Po prawej stronie szyi miał niewielkie zgrubienie [jak by lekką opuchniętą szyję]. A teraz sobie wieszajcie na mnie psy, że z noworodkiem poszłam do babki bez dyplomu, a nie do rehabilitanta z dyplomem )) Odpowiedz Link Zgłoś
magda_wojciechowska Re: kręcz szyi 17.11.06, 22:24 Nie bedziemy - grunt, ze pomogla. Odpowiedz Link Zgłoś