Dodaj do ulubionych

Ropiejace oczka

IP: *.* 07.12.01, 02:40
Czesc Wam mamusie!Mojej coreczce ( 6tyg) ciagle ropieja oczka, czy ktoras z Was zna jakis sposob na to. Narazie przemywam je rumiankiem, ale to zabardzo nie pomaga.Dzieki za odpowiedzi. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Ropiejace oczka IP: *.* 07.12.01, 08:48
      rumianek może uczulać - lepiej przemywać oczka herbatą. Mój synek miał stan zapalny i dodatkowo dostawał maść (ale tylko na wyraźne zlecenie lekarza)
    • Gość: guest Re: Ropiejace oczka IP: *.* 07.12.01, 09:30
      Spróbuj soli fizjologicznej ( do kupienia w aptece) i przemywaj po kąpieli (oczywiście od zewnątrz do wewnątrz oka). Nam pomogło.
    • Gość: guest Re: Ropiejace oczka IP: *.* 07.12.01, 14:00
      trzeba się zastanowić nad przyczyną ropnienia. Najczęsciej wypływ ropy jest spowodowany zapchanym "głęboko w środku" noskiem. Należy więc zastanowić sięczy dziecko nie jest przeziębione. Drugą przyczyną (nawet częstszą) jest alergia (np pokarmowa, ale także na pierz w poduszkach). Przy pielegnacji noska powinno pomóc także wkraplanie soli fizjologicznej w pozycji półsiedzącej.pozdrowionka
      • Gość: guest Re: Ropiejace oczka IP: *.* 07.12.01, 14:11
        albo po prostu zatkane kanaliki lzowe - u noworodkow i mlodszych niemowlat czesto sie to zdarza.Moj Michal mial taki zatkany kanalik az do skonczenia 8 miesiaca.Przemywalismy wiec oczka sola fizjologiczna.Dobrze robi przemywanie oczu naparem swietlika.rumianek to dosyc delikatna sprawa, bo sa dzieci, ktore sa uczulone na niego.I masowac zatkany kanalik.polozyc palec na kaciku ropiejacego oczka i po luku zmasowywac kanalik w strone nosa.Spytaj tez pediatry - bo pomocne okaza sie moga krople z antybiotykiem do oka.Michalowi kanalik odetkal sie sam.Najpierw oczko w tym osmym miesiacu strasznie zaczelo ropiec (a ropialo odkad maly skonczyl dwa dni), postanowilismy znow wrocic do kuracji antybiotykowej i... tym razem podzialalo.Oko czyste :)Pozdrawiam
    • Gość: guest Re: Ropiejace oczka IP: *.* 07.12.01, 21:01
      Witam Ja bym do szukania przyczyny jeszcze dodała jedno pytanko - a co ze szczepieniem p/gruźlicy ? Czasami się zdarza, że przez przypadek przez nieuwagę zarazki dostaną się do oczka (oby nie )pzw Olik
      • Gość: guest Re: Ropiejace oczka IP: *.* 08.12.01, 00:24
        Mojemu Filipkowi tez ropieje oczko. Ropiało mu już od pierwszego dnia po urodzeniu. Przeszło po wyjściu ze szpitala, a teraz od kilku dni znowu ropieje to samo oczko. Pediatra wczoraj poleciła mi maść neomycynową -do kupienia w aptece bez recepty
    • Gość: guest Re: Ropiejace oczka IP: *.* 08.12.01, 17:44
      Mojemu Antkowi tez ropialy oba oczka, zaczelo sie gdzies w pierwszym tygodniu. Przyczyna byly zatkane kanaliki lzowe, a ropialo bardzo mocno, a po przemyciu rumiankiem nawet mocniej. Nam zalecono przemywanie przegotowana woda w kierunku do nosa i masaz kilka razy dziennie. Minelo gdzies okolo 3 miesiaca, ale pediatra uprzedzal, ze moze trwac az do roku.
    • Gość: guest Re: Ropiejace oczka IP: *.* 09.12.01, 09:51
      Mojej Mai ropialo oczko w pierwszym miesiacu i przemywanie nic nie dalo (najpierw herbata, potem rumianek) Potem dostala kropelki ze swietlika. W koncu pielegniarka poradzila mi, zeby uciskac palcem w kaciku oczka. I pomoglo. Poszlysmy do okulisty, ale okazalo sie ze juz wszysko OK.Pozdrawiam, Ania
    • Gość: guest Re: Ropiejace oczka IP: *.* 10.12.01, 11:19
      Mojej Basi też ropiało oczko od urodzenia. Ćwiczyłyśmy wszystki: rumianek, sól fizjologiczna, neomecynę. Basia miała zatkane kanaliki łzowe a konsekwencją tego sa własnie ropiejace oczka( następuje infekcja bakteryjna). Nie czekając na wizytę u okulisty, zrobiłam wymaz z oczka (podany jest rodzaj bakterii i antybiotyki, na które jest wrazliwy lub nie) Córeczka miała gronkowca. Szubciutko zapisałysmy sie na zabieg przekucia kanalików. I juz nastepnego dnia było OK.Ewa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka