Dodaj do ulubionych

POSIŁKI NOWORODKA!!!

IP: *.* 15.12.01, 22:45
W zwiazku z tym że jestem zmuszona do karmienia z butelki pojawia sie nastepujący problem:-ile ml powinien zjeść noworodek ( tygodniowy )?-czy jest jakaś reguła obliczenia ilości pokarmu?-czy powinnam się martwić jeżeli moja dzidzia je mniej?Proszę o porady !!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Gosiat Re: POSIŁKI NOWORODKA!!! IP: *.* 16.12.01, 13:00
      Ja musiałam karmić Zuzię odciągniętym pokarmem od samego początku. Dowiedziałam się, że reguła jest taka, że dziecko powinno zjadać 1/7 tego co waży na dobę (przy założeniu, że mleko ma taką samą gęstość co woda, czyli 1 kg = 1 l).Po trzech tygodniach przeszłam na mleko modyfikowane, więc ilość i objętość karmień brałam z pudełka. Dziecko czasem zje więcej, czasem mniej, ale nie należy się tym przejmować, o ile przybiera nie mniej niż 170g na tydzień.Pozdrawiam.
    • Gość: guest Re: POSIŁKI NOWORODKA!!! IP: *.* 16.12.01, 14:22
      Gratuluje młoda mamusiu :-)i odpowiadam.....teoretycznie do 10 dnia zycia dzieciaczek na porcje powinien jesc:10 x(dzien zycia -1),czyli osmego dnia zycia 70 ml - zasada obowiazuje do 10 dnia zycia, potem1 miesiac - 90-100 ml na porcje z odstepami 3 godzinnymi.Te zalecenia sluza jedynie orientacji, najwazniejsze to obserwowac ile i kiedy chce jesc maluszek i sprawdzac ile przybiera na wadze.pozdrawiamDorsi mama Bianki (6 miesiecy)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka