Dodaj do ulubionych

ROPIEJĄCE OCZKA

IP: *.* 02.01.02, 14:47
Mamyczy macie jakis sposób na ropiejące oczka niemowlaka?Rumianku nie stosuje - podobno może podrażniać.A sól fizjologiczna nie jest specjalnie skuteczna w moim przypadku.Mojemu maluszkowi nie ropieją oczka bardzo mocno ale jednak to na pewno mu przeszkadza. Ponadto zauważyłam jakby łezki - czytałam, że jest to zbyt wcześnie.Wiecie coś na ten temat?
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: ROPIEJĄCE OCZKA IP: *.* 02.01.02, 15:30
      a ile ten niemowlak ma jak mniej niż miesiąc to przemywaj rumiankiem, albo i wodą, przejdzie.
    • Gość: guest Re: ROPIEJĄCE OCZKA IP: *.* 02.01.02, 15:46
      PETRA, ropiejace oczka przerabialismy do jakiegos 7 miesiaca zycia dziecka.Przyczyna sa zatkane kanaliki lzowe.Najlepiej jest przemywac oczka maluchowi sola fizjologicznawacikiem od zewnetrznej strony powieki do wewnatrz,kazde oczko innym wacikiem.Dobrze jest tez wymasowywac zatkany kanalik lzowy.Przykladasz palec do kacika oka i ruchem od kacika oka, wzdluz skrzydekla nosa wymasowujesz zalegajaca wydzieline do noska wlasnie. Takim ruchem jednak lekko lukowatym :)Mozesz popytac pediatre, jak to zrobic.Pediatra moze tez przepisac Ci krople i masc z antybiotykiem, jednak to nie koniecznie musi pomoc. Nam za pierwszym razem nie pomoglo.Ale, jak napisalam - jest spora szansa, ze to samo przejdzie.W kazdym razie wielu lekarzy uwaza, ze przed umokczeniem przez dziecko roku warto sie wstrzymac z przepychaniem przez okuliste zatkanego kanalika, bo u tak malego dziecka kanalik potrafi sie odetkac samoczynnie.U nas sie odetkal po ponownym podaniu kropli z antybiotykiem na poczatku 8 miesiaca.I oczy Michala sa teraz czyste.PozdrawiamYM
      • Gość: guest Re: ROPIEJĄCE OCZKA IP: *.* 02.01.02, 17:29
        Jak byłam w szpitalu jednej dziewczynce też strasznie ropiało oczko i pediatra powiedział, żeby przemywać je kilka razy dziennie esencją herbacianą, podobno działa.pozdrawiam,Monika A/P.
    • Gość: guest Re: ROPIEJĄCE OCZKA IP: *.* 02.01.02, 22:43
      A ja bym radziła udać się do okulisty, bo być może będą potrzebne kropelki lub maść z antybiotykiem. Poza tym okulista pokaże jak masować zatkany kanalik
    • Gość: guest Re: ROPIEJĄCE OCZKA IP: *.* 04.01.02, 20:01
      Hej,mojemu maluszkowi też zdarzało się, że oczka ropiały. Położna poleciła mi przemywanie oczek (zgodnie z zasadami: od zewnętrznego kącika itp. na pewno wiesz) zwykłą herbatą (taką jak do picia). Zrobiłam tak i zadziałało od razu. PolecamPozdrawiamAsikN
    • Gość: guest Re: ROPIEJĄCE OCZKA IP: *.* 08.01.02, 17:04
      Nadii też ropiały oczka i okulista zalecił przemywanie ich kwasem bornym 2%,zawsze wkierunku od zewnątrz do wewnątrz oka.Poza tym-metody domowe:teściowa poradziła mi,aby smarować oczka moim własnym pokarmem.Pomimo iż byłam baaaaaardzo sceptyczna,spróbowałam i pomogło w ciągu dwóch dni.Pozdrawiam,Natalia.
    • Gość: guest Re: ROPIEJĄCE OCZKA IP: *.* 08.01.02, 18:58
      Mojej córeczce też ropiały oczka i łzawiły jednocześnie.....Zgłosiłam to pediatrze i dostałam skierowanie do okulisty z podejrzeniem niedrożności kaalików łzowych. Jednak zanim miałam wizyte u okulisty (chyba musiałam czekac 2 miesiące na najbliższy termin), to Bianusia sama sobie udrożniła kanalik pocieraniem rączkami oczek.PozdrawiamDorsi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka