IP: *.* 13.05.02, 23:58
%$#&*!!!!Ja baaardzo przepraszam, ale jak same widzicie , źle mi się podczepiło już TRZECI raz! (%$#@&**#!)Aż się teraz boję spróbować jeszcze raz
Obserwuj wątek
    • Gość: nikita Re: Potówki! IP: *.* 14.05.02, 00:03
      Czy macie jakiś sposób na potówki?Przez te upały moja Kajka ma tego pełno na całej szyjce, mimo, że była tylko w body. Podobno samo przechodzi po kilku tygodniach, ale dla mnie to za długo.Mam nadzieję, że to SĄ potówki a nie inne świństwo - takie suche i twardawe krostki, jak piasek pod skórą.Czy to się czymś smaruje :what:
      • Gość: kabat Re: Potówki! IP: *.* 14.05.02, 07:23
        Kąp dziecko w lekkim krochmalu i rzeczywiście obsypuj te miejsca mąką ziemniaczaną. Mojemu dziecku pomógł Triderm maść ale to na receptę. Jeżeli objawy nie będą ustępować propojuję kontrolną wizytę u lekarza.pozdrawiamLidka /mama 11 miesięcznego Maćka/ zeszłego lata walczyliśmy z tym
    • Gość: Yoanka Re: Potówki! IP: *.* 14.05.02, 00:06
      A jednak udało Ci się wysłać ;) :D Najlepsza jest najzwyklejsza mąka ziemniaczana. Pozdrawiam, Joanka
    • Gość: Zużka Re: Potówki! IP: *.* 14.05.02, 22:21
      Nam pomogły kąpiele z dodatkiem nadmanganianu potasu / kilka kryształków tak żeby woda była różowa/ i oczywiscie mąka ziemniaczana.
    • Gość: nikita Re: Potówki! IP: *.* 15.05.02, 21:38
      Dzięki dziewczyny, jak zwykle jesteście niezawodne! :) :) :)
      • Gość: Diana-c Re: Potówki! IP: *.* 16.05.02, 08:47
        Nasza Martysia (3 m-ce) w te upały też się obsypała potówkami na całym brzuszku. Lekarka poleciła nam stosowanie pudru po kąpieli zamiast oliwki. Chodzi tu o wysuszenie skóry. Oliwka zatyka pory i stąd są potówki. Nam pomogło. Po kąpieli puder zamiast oliwki. Pozdrawiamy.Krzyś Diana i Martysia
    • Gość: MartaB Re: Potówki! IP: *.* 16.05.02, 09:04
      A ja jeszcze dodatkowo proponowałabym przemywanie najbardziej obsypanych miejsc przegotowaną wodą, tak kilkakrotnie w ciągu dnia, bo maluch w taką pogodę poci się praktycznie non-stop, a pot jeszcze dodatkowo takie miejsca podrażnia. Nam to b.pomaga :)MartaB i Stach :hello:
      • Gość: bosekiza Re: Potówki! IP: *.* 16.05.02, 11:30
        WitamMoja córeczka ma 10 miesięcy i również ją obsypało (potówki), myślałam że ten problem dotyczy tylko mniejszych niemowlaczków aż tu pewnego dnia pojawiły się czerwone krosteczki, początkowo myślaam że to uczulenie. Lekarka poleciła wysuszać skórę alkoholem podobnie jak pępuszek i kąpać w roztworze nadmanganianu potasu. Pozdrawiam
        • Gość: Gusiak Re: Potówki! IP: *.* 16.05.02, 11:58
          Mój synuś ma 5 i pół tygodnia (świeżyzna ;-) ) i od tygodnia całą buźkę w strasznym świństwie. Do tej pory wszystko było OK (karmię piersią i nie było objawów alergii na mleko i inne produkty - staram się ostrożnie wprowadzać nowości), ale po zjedzeniu truskawek (tylko 5 !!!) mały jest cały w tym świństwie. Tyle, że z tego co piszecie to mogą być potówki. Jak odróżnić potówki od uczulenia? Krostki synka to maluteńkie "ziarnka piasku" jedno przy drugim, w zasadzie bez koloru, za to z białą lub żółtwą zawartością. Gdy je lu płacze (czyli gdy się wysila) wysypka robi się czerwona. Niktóre wypryski są jak u starych i te wiem, ze są niegroźne - czerwony pryszczyk z białą zawartością, który schodzi sam po kilku dniach, ale co z tą resztą?Czy to możliwe, że to nie alergia, tylko potówki - ma je tylko na główce, twarzy, szyjce i ramionkach - czyli tam, gdzie się najbardziej poci - nawet więcej po tej stronie na której śpi, więc może to faktycznie od potu?Ratujcie.:hello:Gusiak
          • Gość: kasiaz Re: Potówki! IP: *.* 19.05.02, 06:13
            czesc, ja mialam podobny problem. przestalam nawet profilaktycznie jesc nabial. wydawalo mi sie ze krostki zbledly. gdy calkiem znikly (po ok. 2 tyg) sprobowalam znowu jesc nabial tak by sprawdzic, czy to alergia. na szczescie juz nic mojemu synkowi nie wyskoczylo, ma piekna buzke. widac byly to potowki. radze wiec uzbroic sie w cierpliwosc, pozdrawiamkasia
    • Gość: nikita Re: Potówki! IP: *.* 16.05.02, 12:41
      To jeszcze raz ja. I jeszcze raz dziękuję, bo są efekty! Posypałam wczoraj Kajce te krostki mąką ziemniaczaną i dzisiaj praktycznie wszystkie się wchłonęły! Zostało jeszce tylko kilka na karku. Jesteście kochane :love: !Gusiak, te krostki wyglądały faktycznie jak podskórne ziarnka piasku, w kolorze skóry, czasami czerwieniejące, niektóre z maleńkimi białymi czopami, po kilku dniach zrobiły się suche i szorstkie jak tarka. Spróbuj tej mąki - działa cuda!
      • Gość: addria Re: Potówki! IP: *.* 16.05.02, 16:42
        A dzisiaj obsypało na brzuszku mojego synka :-( Przeraziłam się okropnie, że to może jakaś choroba albo uczulenie...ale z Waszych opisów wnioskuję, że to chyba potówki :what:, bo są takie małe, czerwone, niektóre z białą maleńką grudką, ale generalnie bez... Cóż, spróbuję posypać Alantanem w pudrze, albo tą mąką...
      • Gość: ttt Re: Potówki! IP: *.* 18.05.02, 20:44
        A ja na zmianę kąpałam synka w nadmanganianie potasu i Balneum Hermal Plus- to ostatnie pomaga również gdy na skórze sa zmiany alergiczne- tylko uwaga- dziecko jest po kapieli jak nasmarowane oliwką więc trzeba wyjątkowo pilnować żeby się nie "wymsknęło" z rąk.Misiek mama Kubusia- już z piękna skórką
    • Gość: Gusiak Re: Potówki! IP: *.* 20.05.02, 13:17
      Kąpiel w krochmalu zdziałała cuda.Dzięki za rady ;-). Mój mąż się śmieje,że nie ma jak forum- skuteczniejsze od lekarza tylko szkoda, że nie szczepi ;-).Dziękujemy :hello:Gusiak

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka