IP: *.* 15.11.02, 02:01
uspokajałam moją małą córeczkę (3,5 tyg.) bujając ją w foteliku samochodowym, ale kolega zwrócił mi uwagę, że na takie bujanie jest ona jeszcze za mała i powinna leżeć tylko na płasko; myślę, że kolega ma racje, ale zastanawiam się od kiedy można takiego malucha już bujać; jeżeli ktoś wie to bardzo proszę o informację
Obserwuj wątek
    • Gość: glennkon Re: bujanie IP: *.* 15.11.02, 03:22
      To zalezy jaki masz fotelik. jak mala w nim prawie "siedi" to mozesz podlozyc w foteliku cos pod spod tak, zeby bylo dosyc plasko, zeby dzieciak nie "siedzial" a bujanie samo w sobie nie szkodzi w koncu od czego od wiekow sa kolyski.
    • Gość: 21081970 Re: bujanie IP: *.* 16.11.02, 00:16
      Hej,Fotelik samochodowy to rzeczywiście zły pomysł. Postaraj się kupić leżaczek bujaczek (takie bez bajerów to można kupić za ok 40 pln, a z bajerami to polecam skorzystać ze sklepiku) możesz też bujać dziecko w wózku. Ja kupiłam po prostu łóźeczko na biegunach i świetnie mi się sprawdza.pozdrawiam Gośka mama 2 bujaczek
    • Gość: E.T. Re: bujanie IP: *.* 16.11.02, 10:10
      W tym wieku moja coreczka lezaczka nie cierpiala (zreszta byla do niego za malutka), za to fotelik to bylo jej ulubione miejsce. Zawsze mozesz przy bujaniu odchylac fotelik tak zeby dziecko jak najbardziej lezalo na pleckach (z nogami do gory niestety) a nie w pozycji siedzacej. Ja czasem od przodu pod spod fotelika podkladalam np. ksiazke zeby mala lezala na plecach, albo w srodek wkladalam zwiniety w walek recznik. Dopiero od kilku dni, a ma dwa i pol miesiaca, zaczela wolec lezaczek od fotelika, ale musze bardzo uwazac zeby z niego nie wypadla, a przy foteliku nie mialam tego problemu. W wozku nigdy jej nie bujamy - szkoda wozka.
    • Gość: madzia22 Re: bujanie IP: *.* 16.11.02, 16:00
      Jakoś nie bardzo rozumiem, czemu nie można dziecka w tym wieku bujać... :what:Przecież przed narodzinami też jest bujane w brzuchu mamyPodczas jazdy samochodem też jest w jakiś sposób bujane, bo hamowanie, bo przyspieszanie. Podobnie jest w wózku.Jeśli tylko jest to fotelik dla najmłodszych dzieci, to doprawdy nie rozumiem...Madzia
    • Gość: emama Re: bujanie IP: *.* 16.11.02, 17:38
      Uważam, że jeśli córeczka jest w pozycji leżącej to jak najbardziej bujać. W końcu bujałaś ja w brzuszku przez 9 miesięcy :lol:.Pozdrawiam. Asik
    • Gość: AgaP Re: bujanie IP: *.* 17.11.02, 22:13
      Witam :hello:Na forum był już kiedyś poruszany temat sadzania Maluszków w domu w foteliku samochodowym dyskusja toczyła się pod kontem późniejszego podciągania się do siadania tych dzieci. Dziecko leżąc na płasko na pleckach lub brzuszku bardziej się gimnastykuje ćwicząc mięśnie np. żeby coś zobaczyć. W foteliku ma pozycję jednak pół leżącą i jest przez to bardziej leniwe, główka jest wyżej i nie musi się wysilać żeby coś zobaczyć, dlatego jego mięśnie nie rozwijają się tak jak należy.Jeżeli Dzidzia lubi się bujać to również polecam leżaczek –bujaczek. My mamy taki z regulowanym oparciem, Mała ma 10 miesięcy i używamy go teraz jako fotelik do karmienia, albo siedzi w nim i sama się buja.Pozdrawiamy Aga i Martynka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka