Dodaj do ulubionych

witam i pytam :)

IP: *.* 01.03.03, 17:04
Po pierwsze witam serdecznie :) Nadia pojawiła się na świecie 22.02. o 17.40 przez cesarkę. Wobec tego doniosłego faktu - opuszczam forum "w oczekiwaniu" i pojawiam się tutaj :hello:O od razu na wstępie mam pytanie - jak radzić sobie z czkawką u takiego maluszka? Nadula ma bardzo często czkwakę i ...:( szkoda mi jej. Poza tym gdzieś czyta lam/słyszałam, że czkawka podobno :what: osłabia serduszko :( Czy to prawda? I jak jej zapobiegać, pomagać Małej? Dzięki za pomocDyziak :hello:
Obserwuj wątek
    • Gość: eKachna Re: witam i pytam :) IP: *.* 01.03.03, 19:16
      Dyziaku, gratuluję córeczki. Z czkawką nic się nie robi, mija sama, podobno takie małe dzieci w odróżnieniu od nas nie odczuwają tego jako dolegliwości. Jeśli to długo trwa i koniecznie chcesz coś z tym zrobić to po prostu daj jej trochę popić - cyca albo wody.
      • Gość: kasiunia Re: witam i pytam :) IP: *.* 01.03.03, 19:53
        cyca :)ps GRATULACJE!!!kasia
    • Gość: b2259 Re: witam i pytam :) IP: *.* 01.03.03, 19:54
      Moj synek, obecnie 2-letni, nawet w brzuchu u mamy ;) mial regularnie, kilka razy dziennie czkawke.Jak sie juz urodzil wcale nie minela, kilka razy na dobe czkawka, w czasie snu, jedzenia, spaceru itd. I w koncu mu minelo, po roku ;)Dodam, ze nigdy nie zauwazylam aby mu to specjalnie przeszkadzalo, dawalam cycusia i po chwili mijalo.Nie prawda tez jest, ze wplywa to w jakikolwiek sposob na serducho, zoladek, czy co innego. Czkawka jest wynikiem nalykania sie powietrza lub wod plodowych, tak to jest z pospieszkami...BEATAS
    • Gość: Dyska_ Re: witam i pytam :) IP: *.* 01.03.03, 20:24
      Dyziaku, po pierwsze - gratulacje z okazji narodzin córci :bounce: Mój Tymek (obecnie 8,5 miesiąca) też miał często czkawkę (w brzuchu u mamy też) i najlepszy sposób (w zasadzie jedyny), który pomagał to picie. Tylko czasami jest problem, jak już dziecko najedzone, to jak przekonać, żeby złapało kilka łyczków. Warto jednak się postarać. U nas ta czkawka pojawiła sie gdy mały nie odbił po jedzonku a często nawet długo trzymanyw pionie nie odbijał). Teraz tez miewa takie dni czkawkowe i nadal serwujemy piciu :) Szczerze przyznam, że nie słyszałam o osłabiającym wpływie czkawki na serduszko. Zaraz przeczytam co moje przedmówczynie napisały, może coś się rozjaśni Pozdrawiam ciepło i życzę samych słodkich chwil z Nadią :) Dycha
    • Gość: sugar Re: witam i pytam :) IP: *.* 02.03.03, 00:16
      Cyc to zdecydowanie najlepsze lekarstwo na czkawkę.:hello:Magda
      • Gość: dyziak Re: witam i pytam :) dziękuję :) IP: *.* 02.03.03, 11:12
        Dziękuje za Wasze cenne uwagi :jap: Eh, te pierwsze dni - uczymy sie siebie nawzajem. Dzisiaj kolejne doświadczenie - jakaś wysypka na brzuszku (czerwone plamki i krostki) - może to oliwka (J&J, rumiankowa w żelu), może ja coś zjadłam (np. ser żółty) albo nasz kot :(Nie panikuje :what: tylko czekam do jutra. Odstawiłam tę oliwkę, rezygnuję dzisiaj z sera, kota zostawiam :) A może Wy macie jakieś cenne uwagi? Dyziakps dziękuję za gratulacje. Mój świat stoi na głowie :lol:
        • Gość: eKachna Re: witam i pytam :) dziękuję :) IP: *.* 02.03.03, 12:11
          Dyziaku, u takich małych dzieci to najprawdopodobniej kontaktówka, czyli faktycznie może to być wina oliwki. Przez jakiś czas smaruj zwykłą oliwą z oliwek. A jeśli nie przejdzie to spróbuj zmienić proszek do prania, mydełko, płyn do płukania itp.
    • Gość: Awetom Re: witam i pytam :) IP: *.* 02.03.03, 12:07
      Przystwiaj na chwilę do piersi-jak ssie to czkawka od razu mija - przynajmniej Kubie.Aha !Gratulacjesmile)))))))))))
    • Gość: izula Re: witam i pytam :) IP: *.* 02.03.03, 22:20
      Gratulacje !! Czkawka- jak dziewczyny pisaly nie grozna, sama mija, a jak szkoda Ci malenstwa daj cycusia. Pojawia sie albo po odbiciu (to nie zalezy od Ciebie) albo jak maluszek zmarznie np przy przewijaniu (na to mozesz miec wplywsmile ) Co do wysypki to oliwki J&J podobno lubia uczulac, ja polecam Bambino. Ja mialam ten sam problem jak nasza Olga miala ok 2 tygodni. Wysypka co prawda zginela po kilkunastu godzinach ale myslalam chyba z tydzien od czego to , moze jakis kosmetyk, co zjadlam itp. Nie mialam zielonego pojecia o co chodzi- bo ani nieczego nowego nie zjadlam wtedy ani tez nie stosowalismy zadnego nowego kosmetyku. Az w koncu przypomnialo mi sie ze poprzedniego dnia przy kapieli mezowi wpadlo mydlo do wanienki i dosc dlugo go nie wyciagalismy i ..po prostu dzidzius nie byl dokladnie splukany..a wiadomo jak to jest na poczatku przy kapieli..szybko, szybko..na takie rzeczy nie zwraca sie specjalnie uwagi. Wiec i moze u Ciebie przyczyna byla rownie prozaiczna- moze na przyklad ciuszki nie byly dokladnie wyplukane po praniu..W kazdym razie pediatra mi powiedziala, ze poki wysypka znika nie nalezy sie tym zbytnio przejmowac, co najwyzej przemyslec od czego to moze byc i tego wiecej nie stosowac.Zycze powodzenia i pozdrawiam
      • Gość: burek Re: witam i pytam :) IP: *.* 07.03.03, 01:59
        Moja Emi też bardzo często miała czkawkę a to dlatego, że była bardzo chudziutka i marzła bidulka. :(No i oczywiście pomagał zawsze cyc. :lol:A z oliwką bambino raczej uważaj. Takiej okropnej żółtoczerwonej rozlanej wysypki jak właśnie po owej oliwce nigdy wcześniej nie widziałam i obym więcej nie widziała. :cry:Niech się Nadia zdrowo chowa.Pozdrówki. Ania- burek :hello:
        • Gość: Edyś Re: witam i pytam :) IP: *.* 07.03.03, 02:08
          Dyziaczku na czkawkę robiłam nic. Dziecka czkawka nie męczy to tylko nam sie tak wydaje. Jak już nie możesz wytrzymać to daj cycusia, mała się ucieszy :)A na jonsony uważaj alergizują! :( Gdyby uczulało zwierzątko albo jedzonko to wyspka byłaby wszędzie. miejscowa tzn. kontaktowa! Ale może uczuliło ją coś z ubranka(jakiś dodatek :what: )
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka