Dodaj do ulubionych

Bardzo pouczający

IP: *.* 09.07.01, 20:00
Bardzo pouczającyKilka razy próbowałam moją córeczkę przekonać do siusiania do nocnika, z reguły to ja nie wytrzymywałam próby i wracałam do pieluch.Aż natknęłam się na książke " Jak mówić aby dzieci słuchały i jak słuchać aby mówiły"Podane sa tam metody jak rozmawiać z dziećmi i aby obie strony niepotrzebnie sie nie stresowały.Jedną z metod zastosowałam.Kiedy moja 27 miesięczna Natasza ucinała sobie poobiednią drzemkę, napisałam karteczkę a w zasadzie liścik " Droga Nataszko bardzo lubię kiedy robisz tutaj siusiu i kupkę, Twój Nocniczek" kartkę przykleiłam na nocniku a nocnik postawiłam na przeciwko łóżka, kiedy Natasza się obudziła od razu spostrzegła, że nocnik nie wygląda jak zwykle.Po wiedziałam jej, że to jej nocniczek napisał do niej list.Kilka razy poprosiła abym go przeczytała, czytałam tyle ile razy sobie życzyła. A wieczorem dla wzmocnienia powiedziałam jej, że była bardzo grzeczna i zapiszemy w kalendarzu, że robiła siusiu i kupę cały dzien do nocnika.Przez następne trzy dni Natasza kiedy tylko usiadła sama na nocniku wieczorem pilnowała mnie abym zapisywała w kalendarzu.I tak pozbyłyśmy się pieluch, przynajmniej w dzień.
Obserwuj wątek
    • Gość: Inka Re: Bardzo pouczający IP: *.* 11.08.01, 23:50
      a co na to rehabilitanci?Wszystko pięknie, ale jak byłam u neurologa i u rehabilitantki z moją małą (wzmożone napięcie mięśni), to się okazało że noszenie dziecka pod pupę to straszny błąd i trzeba je nosić podtrzymując uda, nie pupę bo się krzywi kręgosłup. I co wy na to?
    • Gość: Ania Re: Bardzo pouczający IP: *.* 05.12.01, 15:06
      A jak nosić bliźniaki?Będę je miała, ale nie mam trzech par rąk? co zrobić, żeby jedno nie czuło się zazdrosne o drugie? czy da się je nosić jednocześnie, przynajmniej w późniejszym okresie?
    • Gość: Kasia Re: Bardzo pouczający IP: *.* 01.07.02, 19:32
      noszenie bliźniątDlaczego aż od piątego grudnia ubiegłego roku brak odpowiedzi na pytanie Ani. Stoję przed tym samym du=ylematem, ucieszyłam się, że już ktoś zwrócił się do Was z tym pytaniem. Tymczasem... rozczarowanie. Odpowiedzi brak. Cóż... Czy na tym polegać powinno forum?...
    • Gość: Ewa Re: Bardzo pouczający IP: *.* 22.08.02, 14:26
      A czy ktoś potrafi zawiązać dziecko chustką tak, jak to robią kobiety w Afryce?Dzisiaj mijają cztery tygodnie, kiedy powiedziałam sobie właśnie "nie". Moja córeczka Ada ma 17 miesięcy. Myśle, że to już jest zbyt późno na odstawienie od piersi. Ada ciągle jeszcze pamięta szczególnie, kiedy nie może zasnąć. Przytulam ją wtedy i mówię jej jak bardzo ją kocham. Wczoraj kiedy nosząc ją usypiałam ją, obserwowałam jak cieszyła się, gdy włożyła mi rękę do biustonosza. Oczywiście nie mogę jej na to pozwalać, bo się przyzwyczai. Chciałabym jeszcze dodać, że zakończenie karmienia było zarówno bolesne dla Ady jak i dla mnie. Płakałam bardzo i gdyby nie mąż, to z pewnością Ada ssałaby jeszcze cycusia. Nie miałam już dużo pokarmu. Poza tym chciałm swobodnie wymknąć się gdzieś z mężem i zostawić maleńką na noc u babci bądź u opiekunki. Poza tym muszę zrobić studia podyplomowe, a to wiąże się z wyjazdami kilkudniowymi. Chciałam uniknąć scen u opiekunki przed zaśnięciem i udało się. Jednak sama tęsknię i często mam ochotę przystawić ją do piersi... .Małgosia
    • Gość: Monika Re: Bardzo pouczający IP: *.* 13.11.02, 15:33
      rehabilitant na tematMnie rehabilitantka jeszcze w szpitalu powiedziała, że do odbicia dziecko trzyma się na ramieniu, owszem, ale z rączkami na tymże ramieniu, a nie tak jak na zdjęciu...
    • Gość: Kamila Re: Bardzo pouczający IP: *.* 07.12.02, 13:09
      A jak nosic trojaczki smileNasze trojaczki chetnie znajduja sie na rekach, ale co zrobic jak sie przyzwyczaja ?? To bedzie wyzwanie ... Jak na razie staramy sie nie przyzwyczajac ich do noszenia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka