Dodaj do ulubionych

chwalę się-8 i pół mies.=8 ząbków :):PP

15.02.07, 10:19
moja córcia ma 8 i pół mies.i ma 8 ząbków-myślałam dotychczas,że to wszystko
dzieje się za szybko,ale pediatra mnie uspokoił i powiedział,że teraz mogę
poczekac sporo czasu na następne,albo wręcz odwrotnie smile)

pozdrawiamy patssi i Nasz
Skarb www.photoblog.pl/balbusiabaranowska/
Obserwuj wątek
    • ma_ma_aga Re: chwalę się-8 i pół mies.=8 ząbków :):PP 15.02.07, 10:25
      ho ho hosmile))to gratulujemysmile))
      mój synek jest w tym samym wieku i wyrasta mu dopiero pierwszysmile
      Pozdrawiamysmile
      • ela.bory Re: chwalę się-8 i pół mies.=8 ząbków :):PP 15.02.07, 10:36
        Ja uważam, że im później wychodzą ząbki tym lepiej. Moja ma 7 miesięcy i ma 2 ząbki.
    • agnieszkaela Re: chwalę się-8 i pół mies.=8 ząbków :):PP 15.02.07, 10:43
      Rozumiem ze sie cieszysz... bo tez jestem mama.
      Ale gratulowac nie ma chyba czego bo to zadna zasluga-ani Twoja, ani dziecka.
      • madzik241 Re: chwalę się-8 i pół mies.=8 ząbków :):PP 15.02.07, 11:39
        Moja mała 13 tego skończyła 8 miesięcy i nie ma ani jednego ząbka ani żadnego
        widoku na jakiegokolwiek wink), ale póki co się nie przejmujemy bo nasza pediatra
        powiedziała że pierwszy zabek może wyjść dopiero w 14 miesiącu jak wówczas nie
        wyjdzie to należy się martwić, ale słyszałam że im później wyjdą tym mocniejsze.
        Teraz już chyba bedziesz musiała uważać z sokami i takimi tam słodzonymi
        herbatkami typu hipp.
        • bonita76 Re: chwalę się-8 i pół mies.=8 ząbków :):PP 16.02.07, 11:49
          Moja Niunia tez 13 skończyła 8 miesięcysmile)

by the way ma 2 ząbki
      • nastka06 Re: chwalę się-8 i pół mies.=8 ząbków :):PP 15.02.07, 11:40
        Nie ma się czym chwalić.W przypadku zębów pośpiech nie jest wskazany.Te co
        wychodzą później mają większe szanse na to zeby być "całe i zdrowe".Mają więcej
        czasu na zmineralizowanie ,są wtedy silniejsze i rzadziej je dotyka próchnica..
        • patssi do nastki 15.02.07, 12:19
          dla Ciebie nie ma dla mnie jest...mnie zaczęły wychodzić zęby jak miałam 6
          mies.jak miałam 10 mies.miałam już 9 zębow...mam 23 lata i rzadko odwiedzam
          dentystę..bo nie muszę...

podaję bulce przeważnie wode mineralną i naturalnie myjemy ząbki
          buuuu
          zgryzota na tym forum była,jest i będzie

patssi
          • brunette23 do patssi... 15.02.07, 12:35
            nie przejmuj się, jak ja słyszę że dziecko kategorycznie nie może dostawać
            herbatki bo słodzona, soku bo zawiera naturalne cukry z owoców (ciekawe co na
            wodę mineralną wymyślą), jak ma zęby to już w ogóle lepiej niech nie pije, to
            mnie diabli biorą, a później idziesz ulica i patrzysz a dzieciaki zapychają się
            słodyczami i na cholerę było to trabienie na forum żeby dziecko najlepiej nic
            nie jadło i nic nie piło bo to lepiej dla zębów bedzie a najlepiej żeby te
            wyszły mu jak bedzie miał 10 lat i zbrzydną mu słodycze... idealiści-teoretycy,
            sama niekiedy taka jestem, ale bez przesady, jak słyszę, że próchnica i wcześnie
            wychodzące zęby to jedno i to samo to mi ręce opadają... pewnie maluszek śliczny
            usmiech prezentuje tymi zabeczkami! smile pozdrawiamy! smile
            • sabka22 Re: do patssi... 15.02.07, 12:45
              podpisuje sie pod postem wyżej!!!Pozdrawiamsmile)
              PS.moj synus ma 11mies itez ma 8 ząbków!!

Mateuszek mój skarbek 13.03.2006
              • patssi hehehe :)) 15.02.07, 13:06
                mnie jest przykro,bo chciałam się cieszyc a ty takie komentarze...szok!!

będę dabała o te ząbki i o nowe również,wygląda jak chomiczek tongue_outP i mamy wszyscy
                radochę bo nie bylo dawno w rodzinie takiego szkrabika...

mineralizajca zębów nie zależy od tego kiedy one wyjdą tylko od uwarunkowań
                gentycznych...

pozdrawiam w ten tłusty czwarteczek...
                • nastka06 Re: hehehe :)) 15.02.07, 13:29
                  mineralizajca zębów nie zależy od tego kiedy one wyjdą tylko od uwarunkowań
                  > gentycznych...

smile)

tak się składa ,że na temat pedodoncji mam większą wiedzę i teoretyczną i
                  praktyczną.
                  A co do wiedzy niektórych tu osób:niech sprawdzą w słowniku języka polskiego co
                  to znaczy "zgryzota"..
                  pozdrawiam
                • mruu1 Re: hehehe :)) 16.02.07, 11:33
                  To normalne na tym forum. Ktoś pisze: "martwię się, bo mój 11miesięczny syn
                  jeszcze nie raczkuje" i za chwilę kilkanaście odpowiedzi: "a mój ma 7 miesięcy
                  i już raczkuje", "a moje dziecko ma pięć miesięcy i już stoi" , "mój
                  trzymiesięczniak już biega i używa nocnika" itp. Hihi wink
                  A propos mineralizacji - mamy dwa komplety zębów, mleczaki tak czy owak
                  wypadną. Drugi stały komplet chyba ma czas na pełną mineralizację. Czy się
                  mylę? Czy kiedy wychodzi mleczak, pod nim jest już gotowy ząb stały, który już
                  nie wzmacnia się przez okres używania mleczaków? Może mi to ktoś wyjaśni.
    • aga25101 Re: chwalę się-8 i pół mies.=8 ząbków :):PP 15.02.07, 13:16
      Moja mala ma 15 miesiecy i 14 zabkow pierwszy wyszedl jak miala 7 miesiecy a
      pozniej szly jej po 4 na raz ale spokojnie przeszla nawet nie wiedzialam kiedy
      wychodza zabki sa zdrowe pozdrawiamy i cieszymy sie razem z toba.
      • ewa_mewa Re: chwalę się-8 i pół mies.=8 ząbków :):PP 15.02.07, 13:35
        A ja też nie rozumiem fakru pojawienia się zębów jako źródła wielkiej radości
        mamy. Z czego u licha tu sie cieszyć? Że bedzie trzeba myć zęby? Rozumiem radość
        z powodu faktu, że dziecko sie uśmiechnęło, usiadło, chwyciło zabawkę itp ale
        zęby?? To fizjologia taka sama jak codzienna kupa.
    • gosika78 Re: chwalę się-8 i pół mies.=8 ząbków :):PP 15.02.07, 13:41
      To właściwie okres ząbkowania macie za sobą smile
      Oj, zazdroszczę...
    • brzoska80 Re: chwalę się-8 i pół mies.=8 ząbków :):PP 16.02.07, 08:22
      Patssi niestety musze cie zmartwic. Im zęby później rosną tym lepiej bo są
      bardziej zmineralizowane i przez to będą mocniejsze w przyszlosci
      • sabka22 Re: chwalę się-8 i pół mies.=8 ząbków :):PP 16.02.07, 10:26
        to co niektore z was piszą jest bez sensu!Mi wyszedł pierwszy ząb w wieku 3mies
        i mam do tej pory zdrowe zęby!jak sie o zęby dba to nie ma bata żeby sie
        popsuły i tyle!A ma prawo sie cieszyć ja też sie cieszyłam jak mojemu wyrastał
        jeden po drugim!tak samo moge powiedziec o siadaniu przeciez to tez zwykła
        kolej rzeczy prawda?a jedna z was stwierdziła że z tego powinnyśmy sie bardziej
        cieszyć.
        • mama_frania to ja tez się pochwalę... 16.02.07, 11:33
          Synek ma 12 miesięcy i 13 zębów. Oraz jeszcze 1 w drodze (widać już pod dziąsłem)
          smile
          • patssi Re: to ja tez się pochwalę... 16.02.07, 15:09
            kurcze mamo_frania,ale fajnie..ja tam się cieszę bez względu na nieprzychyne
            komentarze..to moja dzidzia i cieszę się nawet z puszczonego bąkasmile)

pozdrawiam wszytkie mamy

Nasz Balbulek:www.photoblog.pl/balbusiabaranowska/
            • mamaicorcia Re: to ja tez się pochwalę... 16.02.07, 15:28
              Ja też się pochwalę. Moja Zuzia ma 8 m-cy i jedenaście dni i też ma 8 ząbków i
              nie rozumiem dlaczego miałabym się z tego nie cieszyć. Każdy gest, mina nawet
              ta zła mnie cieszy bo wiem że moje dziecko "żyje"-rozwija się. Pozdrawiam te
              mamy, których nie cięszą ząbki ich bobasków smile
              • krokre 10 mies i 6 ząbków 17.02.07, 09:50

• wronka30 Re: to ja tez się pochwalę... 26.02.07, 00:26
              Hej patssi, rozumiem cie ze sie cieszysz. Masz pelne do tego prawo, a te trole
              niech spadaja. Ja czekam na choc jednego zebca, mala wlasnie skonczyla 8
              miesiecy. G... prawda ze z zebow to sie bez sensu cieszyc. Ja sie cieszyc bede
              ze chyba dam ogloszenie do telewizji. I jak ty pattsi ciesze sie nawet z
              puszczonego baka mojej malej. Pozdrawiam mocno normalne kobitki i wasze maluchy
    • biedronkowa Re: chwalę się-8 i pół mies.=8 ząbków :):PP 16.02.07, 21:45
      A ja się cieszę, że moja dzidzia jeszcze nie ma ząbkówsmile)) Niech ich nie ma jak
      najdłużejsmileJak twierdzi mój stomatolog, im ząbki późniejsze, tym zdrowsze i
      silniejsze. Kocham ten bezzębny uśmiechsmileChcę na niego patrzeć jak najdłużej...
    • lemiwawa Re: chwalę się-8 i pół mies.=8 ząbków :):PP 17.02.07, 11:46
      pediatra powiedziała, że im póżniej wychodzą ząbki tym lepiej. Synek ma roczek i
      dwa tygodnie i nie ma żadnego ząbka.
    • janka39 Re: chwalę się-8 i pół mies.=8 ząbków :):PP 17.02.07, 13:27
      smile
      i nie przejmuj sie tymi zlosliwymi komentarzami - bo co? miałabyś powstrzymac
      wychodzenie ząbkow???

a u nas 11 miesięcy i ... 11 zębów smile))
      pzdr
      • inia33 Re: chwalę się-8 i pół mies.=8 ząbków :):PP 17.02.07, 18:59
        mogę się założyć o co chcecie
        że wszystkie, a przynajmniej zdecydowana wiekszość tych mam,
        które twierdzą, że nie ma się co cieszyć z wcześnie rosnących ząbków
        tak naprawdę w podświadomości (albo i świadomie, tylko udająwink)
        wcale się z tego nie cieszą
        a tak swoją drogą, czy chociaż JEDNA z tak twierdzących mam
        ma dziecko z wcześnie wychodzącymi zębami?
        śmiem wątpićsmile
        • pysia83 Re: chwalę się-8 i pół mies.=8 ząbków :):PP 17.02.07, 21:27
          A jakie to ma znaczenie czy dzieci tych mam mają zęby czy nie> Ja też uważam,
          ze jak ma to ma te zęby, ale nie jest to powód by pękać z dumy.Lekarze i
          stomatolodzy mówią, że im później tym lepiej. Ale na to wpływu nie mamy.I myślę
          że nie ma powodu do zbytniej dumy i wielkiego niepokoju u tych dzieci, które
          tych zębolów nie mają.
    • royalmail Re: chwalę się-8 i pół mies.=8 ząbków :):PP 17.02.07, 21:38
      Jak mojemu młodemu chciałam raz policzyć zęby (a na oko ma ich całą buzię), to
      mnie użarł w palca i tyle. Miał rację, dzieciak nie kuń, co mu będą zęby
      liczyć tongue_out
      • moniaj77 Re: chwalę się-8 i pół mies.=8 ząbków :):PP 17.02.07, 22:02
        Iza 8 ząbków ma jak skończyła pół roku, jak miała 3 miesiące i tydzień wyrosły
        jej 2 pierwszesmile
    • luisa111 Re: chwalę się-8 i pół mies.=8 ząbków :):PP 18.02.07, 15:27
      patssi widzialam,widzialam twoje sliczne malenstwo.jest urocza ,chwal sie masz
      kim.zdrowia dla was.papapa.
    • e102 Re: chwalę się-8 i pół mies.=8 ząbków :):PP 18.02.07, 20:45
      wspaniale! Mój synek jutro skończy 9 a ząbków nie ma! A Ty mamuś ciesz sie i
      chwal bo miedzy innymi od tego mamy nasze Skarby by się chwalić - a mówi Ci to
      psycholog- dzieci to dla @normalnych@ ludzi sama radość- pozdrawiamy Mateuszek
      i jego mamcia
      • daisy Re: chwalę się-8 i pół mies.=8 ząbków :):PP 18.02.07, 20:52
        Oj, chyba kiepski bardzo z Ciebie psycholog jak takie coś napisałaś.
      • biedronkowa Re: chwalę się-8 i pół mies.=8 ząbków :):PP 18.02.07, 23:28
        Psycholog - chwalipięta ? A do tego widzę, że wielki znawca @normalnych@
        ludzi... A Ci, dla których dzieci to nie SAMA radość, to nienormalni ? A
        przychodzą do Ciebie po pomoc tacy ludzie ? I pewnie mówisz im, że są
        stuknięci ??? Masz ogromny dar. Prawdziwe powołanie.
        • e102 Re: chwalę się-8 i pół mies.=8 ząbków :):PP 25.02.07, 20:20
          @normalnych@ nie znaczy że inni są źli, a to odnośnik do do wcześniejszych
          wypowiedzi. A za psychologa uważam się dobrego-na wasze nieszczęście.A osoby
          przychodzące do mnie są bardzo zadowolone o czym świadczy ich wierność. Pracuję
          z osobami upośledzonymi i swoim zdaniem mam powołanie. Ale nie wam to oceniać-
          niestety!
          Jeszcze jedno. Zgryzota ludzka nie ma granic, a wasze słowa są na to dowodem!
          • nastka06 Re: chwalę się-8 i pół mies.=8 ząbków :):PP 25.02.07, 21:41
            Jeszcze jedno. Zgryzota ludzka nie ma granic, a wasze słowa są na to dowodem!

Ponoc dobry psycholog słucha ludzi ,którzy do niego przychodzą...Pani jak widzę
            to raczej nie dotyczy>dlaczego???Jeszcze raz napiszę smirkłownik Języka
            Polskiego:słowo ZGRYZOTA!!!
            • e102 Re: chwalę się-8 i pół mies.=8 ząbków :):PP 25.02.07, 23:00
              cóż za wszechwiedząca osóbka! wspaniale, że Pani potrafi słuchać, jak
              domniemam, wszystko Pani wie i jest Pani naj. Gratuluję wysokiej samooceny!
            • e102 Re: chwalę się-8 i pół mies.=8 ząbków :):PP 25.02.07, 23:02
              i jeszcze jedno- Pani się ze mną spotkała, zna mnie Pani i stąd ta wiedza na
              mój temat!
      • mja30 Re: chwalę się-8 i pół mies.=8 ząbków :):PP 26.02.07, 01:08
        a na innym forum piszesz, że jesteś cyt. "młodą nauczycielką z czteroletnim
        starzem"
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=505&w=54965892&a=55430667
        Wnioskuję, że nie nauczasz języka polskiego....
        • e102 Re: chwalę się-8 i pół mies.=8 ząbków :):PP 26.02.07, 17:50
          to straszne-złośliwość! nauczycielką 4 lata ale psychologiem 12-gratuluję
          bystrości i znajomości ortografii-nie ma ludzi nieomylnych ale o skromność tu
          trudno-rozumiem!
    • mamajulki080506 Re: 9,5 mca - 0 ząbków :-))) 19.02.07, 13:32
      i nie ma na razie nadziei...
      ale nie rozpaczam, świetnie sobie radzi dziąsłami...
      pozdrawiam
    • mamajulki080506 Re: do patssi 19.02.07, 14:33
      Rany !!!!! przeczytałam komentarze.....

dodam tylko od siebie, że ja dostałam zęby w 9 mcu, w tej chwili nie mam żadnej
      plomby ani braku, a mam 28 lat, a moja siostra dostała zęby w 13 mcu życia i
      teraz ma plomba na plombie i kilka ubytków...
      Kwestia genów - ja mam po mamie (53 lata - jedna plomba; 0 ubytków)
      siostra - po tacie (szkoda gadać)

Jest sie czym cieszyć, tak samo, jak pierwszym usmiechem, całusem itp, itd...
      Ja też się będę cieszyła pierwszym ząbkiem i następnymi także...

• opuncjafigowa Nie wytrzymam... 19.02.07, 15:52
      normalnie szok...nie chciało mi się czytac do końca ale śmiać mi sie
      chce...Wyłania się obraz z tego wątku - Matka dobra, to ta której dziecko ma
      dużo zębów, matka zła, to ta której nie ma zębów i odwrotnie! heja...
      • aga25101 Re: Nie wytrzymam... 19.02.07, 18:03
        Ja sie ciesze z wszystkiego co moje dziecko zrobi a co do zabkow to mimo to ze
        nie ma w tym naszej zaslugi i ze czym wczesniej wyjda to gorzej zalezy kto jak
        uwaza to trzeba sie cieszyc przeciez to sa nasze pociechy i zawsze jakis krok do
        przodu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka