Dodaj do ulubionych

Bolesne ząbkowanie

09.04.07, 09:17
Mam pytanie czym smarowałyście dzieciom dziąsełka lub co im podawałyście? Ja
do tej pory smarowałam córeczce dziasełka calgelem, ale ostatnio chyba swędzą
ja o wiele bardziej niż dotychczas bo wybudza się w nocy, jest bardzo marudna
i w ogóle tylko by trzymała paluszki w buzi. Czy znacie jakiś mocniejszy,
skuteczny środek?
Z góry dziękuje za rady.
Obserwuj wątek
    • zuzalus Re: Bolesne ząbkowanie 09.04.07, 09:20
      Ja stosowałam dentinox N gel na ząbkowanie a jak w nocy było bardzo źle dawałam
      w ostateczności ibufen- działa przeciwgorączkowo, przeciwbólowo i
      przeciwzapalnie ale to ostateczność. Wiem że Mamy chwalą czopki Viburcol -
      uspokajają Maluszki ale u nas nie działająsad
      Pozdrawiam
      Ola
      • ameraa Re: Bolesne ząbkowanie 09.04.07, 09:23
        U nas pomógł nurofen dla dzieci.
    • dragon_fruit Re: Bolesne ząbkowanie 09.04.07, 09:23
      paracetamol w czopkach w odpowiedniej dawce dla wagi dziecka
      moja aurat wymiotuje kazdym syropem przeciwbolowym, wiec tylko czopki wchodza w gre
      żele nawet najlepsze to ulga na kilka/kilkanascie minut-dziecko zasypia, a po chwili juz znowu jest
      jazda, bo przestaly dzialac
      poza tym prawda jest taka, ze nic nie dziala idealnie, u nas sa afery nawet po czopku sad
    • i01 Re: Bolesne ząbkowanie 09.04.07, 09:41
      smarowałam zelem Dentinox-gel
      i dodatkowo granulki homeopatyczne 44 CHAMOMILLA DAGOMED
      • optymistk-a Re: Bolesne ząbkowanie 09.04.07, 11:52
        U nas sprawdził się Viburcol. Przy dwóch dolnych ząbkach wystarczał Calgel, ale
        górne to masakra... Mały wybudzał się dokładnie po 20 minutach sad Pediatra
        polecił te czopki i stwierdzam, że są świetne. Pozdrawiamy!
    • jmama Re: Bolesne ząbkowanie 09.04.07, 12:08
      Dziękuje za podpowiedzi. My też czekamy właśnie na górne ząbki i jest coraz
      gorzej bo i my się męczymy i dziecko. Jeszcze dziś pojade do apteki i może coś
      pomoże. pozdrawiam
      • mamucha27 Re: Bolesne ząbkowanie 09.04.07, 14:43
        dentinox gel i czopki przeciwbólowe jak płakał w nocy. Viburcol nie działa na
        mojego synka.
        Dentinox nie zawiera cukru a nie wiem jak to jest w przypadku calgelu bo nigdy
        nie stosowałam.
    • kutynek Re: Bolesne ząbkowanie 09.04.07, 21:56
      my rowniez czekamy na zabki i smarujemy zelem homeopatycznym podajemy globulki
      homeopatyczne i zakladamy dziecku lancuszek z bursztynow-bursztyny maja rowniez
      dzialanie homeopatyczne.
      pozdrawiam
      • ashby1 Re: Bolesne ząbkowanie 09.04.07, 22:16
        Nasz synek tak cierpi juz chyba z 2 miesiące. Powiedzcie drogie mamy dzieci z
        ząbkami. Jak wyglądały ich dziąsełka na parę dni przed pojawieniem się białej
        plamki? Jak poznac że to już. Synek pcha wszystko co mu wpadnie w rączki a jak
        nie wpadnie to trze buźką o mnie o kocyk, gryzie paluszki czasmai nawet
        wszystkie wkłada. Jego dziąsła są pofalowane (ma takie wybrzuszenia)ale nie
        tylko na jedynkach. Jest bardzo niespkojny całymi dniami marudzi, w nocy się
        wybudza dosyć często. Jak długo to jeszcze potrwa. Cierpi tak bardzo juz jakieś
        dwa mies. Wcześniej sie tylko ślinił i gryzł zabawki. Smarujemy dziąsła
        stosujemy czopki ale ile tak można? Czy nie za długo stosuję już tą chemię?
        • zuzalus Re: Bolesne ząbkowanie 09.04.07, 23:04
          U nas długo trwało zanim pojawił się pierwszy ząbek i Mała też bardzo cierpiała-
          tak około 3 miesięcy. Czopki nie działały więc nie dawałam, w ostateczności
          jak goraczkowała albo wyła w nocy dawałam ibufen. Ja sprawdzałam pukając
          łyżeczką w dziąsełka jak był ząbek to było słychać ale to już jak była taka
          biała (przezroczysta raczej) kreseczka. Spróbuj dawać jej gryzaki wodne z
          lodówki albo obraną marchewkę też z lodówki (tylko pod obserwacją). Nic więcej
          poradzić Ci nie umiem bo sama to przechodziłam i przechodzę obecnie choć już
          nie w takim nasileniu (wychodzą kolejne ząbki).
          Pozdrawiam i życzę szybciutko ząbkówwink
          Ola
        • zuzalus Re: Bolesne ząbkowanie 09.04.07, 23:04
          U nas długo trwało zanim pojawił się pierwszy ząbek i Mała też bardzo cierpiała-
          tak około 3 miesięcy. Czopki nie działały więc nie dawałam, w ostateczności
          jak goraczkowała albo wyła w nocy dawałam ibufen. Ja sprawdzałam pukając
          łyżeczką w dziąsełka jak był ząbek to było słychać ale to już jak była taka
          biała (przezroczysta raczej) kreseczka. Spróbuj dawać jej gryzaki wodne z
          lodówki albo obraną marchewkę też z lodówki (tylko pod obserwacją). Nic więcej
          poradzić Ci nie umiem bo sama to przechodziłam i przechodzę obecnie choć już
          nie w takim nasileniu (wychodzą kolejne ząbki).
          Pozdrawiam i życzę szybciutko ząbkówwink
          Ola
      • hancik24 Re: Bolesne ząbkowanie 11.04.07, 01:33
        > my rowniez czekamy na zabki i smarujemy zelem homeopatycznym podajemy globulki
        > homeopatyczne i zakladamy dziecku lancuszek z bursztynow-bursztyny maja rowniez
        > dzialanie homeopatyczne.
        Ciekawe. Moja kolezanka znajaca sie na tych sprawach polecila ulozyc pod
        lozeczkiem kuleczki galki muszkatolowej zawiniete w liscie szalwi meksykanskiej.
        Brzmi to jakos tak kuchennie, ale doskonale pomaga. Ona mowi, ze te przyprawy
        dzialaja znieczulajaco, ale dzieci sa za male, zeby im to bezposrednio podawac,
        wiec trzeba tak na odleglosc.
        Zycze wytrwalosci
        Han
    • jmama Re: Bolesne ząbkowanie 10.04.07, 14:13
      Kupiłam wczoraj w aptece dentinox i ibufen i zaaplikowałam na noc. Julka spała
      spokojnie do 5 rano, potem usiadła więc wzięłam ja do siebie i dospała do 7:30.
      Zastanawiam się tylko czy podawanie środków przeciwbólowych to dobry pomysł, no
      i jak długo mozna je podawać? w końcu nie wiadomo kiedy ten wyczekiwany ząbek
      wreszcie sie pojawi.
      • mama_frania Re: Bolesne ząbkowanie 11.04.07, 10:20
        Zwykle najgorsze jest kilka dni przed wyrżnięciem się ząbka, więc tych środków
        przeciwbólowych nie podaje się ciągle. Ja swojemu maluchowi podaję gdy widzę, że
        jest naprawdę źle (zwykle to są dwa góra trzy noce z rzędu i potem spokój).
        Wiem, ze są dzieci, które bardzo cierpią z powodu ząbków nawet dłużej niż te
        kilka dni raz na jakiś czas. Lekarka mi mówiła, że lepiej jest podać taki środek
        i ulżyć dziecku niż pozwalac się tak męczyć (oczywiście wszystko z umiarem).
    • blacktoxi Re: Bolesne ząbkowanie 11.04.07, 13:34
      Dla naszego synka najlepszym rozwiązaniem była surowa, obrana i umyta marchewka
      z lodówki. Mógł ją gryźć całymi dniami. To go bardzo uspokajało.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka