Dodaj do ulubionych

Przestraszyl sie :(((

05.07.07, 10:12
Moj maluszek ma 9 miesiecy i ostatnio postanowilam, ze bedziemy probowac
robic na nocnik. Wychodzilo mu to calkiem niezle. Zawsze, kiedy go
posadzilam, zrobil siku albo kupke, ja pochwalilam a on potem umyty nocnik
nosil z wielka duma i usmiechem na twarzy... Do czasu... Byla u mnie moja
szwagierka. Posadzilam jak zwykle malego na nocnik, on z usmiechem zrobil
siusiu, zagrala melodyjka i... moja szwagierka chcac go pochwalic, zaczela mu
klaskac za plecami... Maly momentalnie sie wystraszyl i zaczal plakac. Nie
mogl sie uspokoic. Od tamtej pory, kiedy probuje go posadzic na nocnik, staje
sztywny, nie chce zgiac kolan i wyje okropnie. Wczoraj np jak go posadzilam
to zaczal krzyczec, a jak tylko wstal - zrobil siku na stojaco, zanim
zdazylam wziac pampersa... Jak myslicie, jak to dlugo potrwa i jak moge go
spowrotem przekonac do nocnika? Odpuscic mu na jakis czas, zeby zapomnial??
Czy ktos znalazl sie w podobnej sytuacji?? Kurcze, a mialo byc tak
pieknie... sad((
Obserwuj wątek
    • jasna_olera Re: Przestraszyl sie :((( 05.07.07, 10:15
      odpuść na jakis czas, a potem włączaj nocnik do zabaw, sadzaj misia, chowaj coś
      do niego,wlewaj wodę żeby grał, w końcu malec znowu sie z nim oswoi, a potem
      próbuj sadzać. Powodzeniasmile
      • asiulek_y Re: Przestraszyl sie :((( 05.07.07, 11:48
        Widze, ze niewiele mam spotkalo sie z czyms takim sad( No jakos sobie bedziemy
        musieli poradzic. Dziwne jest tylko to, ze maly normalnie sie z nocnikiem bawi
        i "gada" do kubusia puchatka na nim, a ryczy tylko jak chce go posadzic uncertain.
        • hapkaj Re: Przestraszyl sie :((( 05.07.07, 15:15
          Ja tylko podziwiam, ze 9 mies. dziecko robi/robilo wink na nocnik.
          Moja ma 8 mies., wiec nie mam doswiadczenia. Moze mamy z forum od roczku w gore
          cos poradza? Poza tym te misie na nocniczku itd itp to dobre pomysly. A moze
          powinnas stworzyc dziecku jakies spokojne miejsce na nocnik, gdzie mu nikt zza
          plecow nagle nie wyskoczy? A moze zamiast grac mu te melodyjki dalej z nocnika,
          sprobuj go sadzac na prawdziwa muszle, ale z taka nakladka dla maluszkow?
          To tyle pomyslow niedoswiadczonej w nocnikowaniu mamy.
    • galela Re: Przestraszyl sie :((( 05.07.07, 15:22
      Sadzając małego na nocnik uczysz go rozluźniania zwieraczy po posadzeniu. Cały
      wic polega jednak na tym że aby dziecko nauczyło się korzystać z nocnika musi
      się nauczyć zwierania zwieraczy a nie rozluźniania. A tego 9 m dziecko nauczyć
      nie sposób..
      • hapkaj Galela 05.07.07, 15:27
        Galela, ale dlaczego w takim razie sika obok nocnika?
        I kiedy jest odpowiedni czas uczenia dziecka sikania na nocnik? 2 latka?
        • zona_mi Re: Galela 05.07.07, 15:35
          Dzieci zaczynają panować nad zwieraczami - czyli utrzymać mocz zanim dojdą do
          nocnika i zdejmą majtki - około 18 m-ca. Przeciętnie, oczywiście.
          Jeżeli dziecko poniżej roku załatwia się do nocnika, to nie jest jego sukces,
          tylko rodziców, którzy czuwają, w którym momencie posadzić dziecko na nocnik i
          nie ma to dużo wspólnego z uczeniem załatwiania się - zawołania, przytrzymania
          i zrobienia do nocnika.
          • lilka11333 Re: Galela 05.07.07, 16:13
            Bardzo dobrze robisz moim zdaniem ze sadzasz małego, oswoi sie z nocnikiem,
            może nie będzie świadomie robil do niego ale potem nie bedzie mając 2 lata
            latał jeszcze z pieluchą. Odpuść mu trochę, musi przestac mu sie kojarzyć z
            nadpobudliwą szwagierkąsmile, daj mu zapomnieć na troche i wróć do tego.
            • asiulek_y Re: Galela 05.07.07, 16:53
              A moim zdaniem da sie dziecko w tym wieku nauczyl swiadomego korzystania z
              nocnika. W mojej rodzinie norma jest ze dziecka wola przed skonczeniem roku,
              dlatego pomyslalam, ze czemu nie sprobowac?? Tym bardziej, ze maly mial z tego
              niezla radoche... No do czasu oczywiscie... A z duza toaleta probowalam, ale
              boi sie (moze dlatego, ze nie dotyka nogami podlogi?). No sama nie wiem.
              Odpuszcze mu na jakis czas. Dziekuje za rady. Pozdrawiam te mamy, ktore chcialy
              mi pomoc.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka