kama1609 08.11.07, 21:52 Moja corka ma asymetrie i zalecono nam cwiczenia-lekarka pokazala nam 3 cwiczenia.W jaki sposob wy cwiczycie swoje dzieci? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magdar75 Re: asymetria 08.11.07, 22:03 Mój synek miał obniżone napięcie mięśniowe w dolnej części ciała oraz asymetrię. Rehabilitantka poleciłą nam kilka ćwiczeń np. mama siedzi na krześle/fotelu i układa sobie dzieciaczka na kolanach - dziecko leży na pleckach, a jego nóżki są w górze oparte o klatkę piersiową mamy. W takiej pozycji należy skupić uwagę dziecka na jakiejś zabawce (w żywych kolorach), która powinna być położona centralnie. Podczas wszelkiego rodzaju zabaw należy pamiętać, aby nie siedzieć po prawej czy lewej stronie maluszka, tylko na wprost. Rehabilitantka poleciła nam również zdjęcie karuzelki, która do tej pory wisiała nad łóżeczkiem, a w jej miejsce powieszenie jednej zabawki. Powinna ona wisieć mniej więcej na wysokości brzuszka. Odpowiedz Link Zgłoś
lulu.1 Re: asymetria 08.11.07, 22:29 Asymerię czego?Mój synek mial asymerię ruchów szyi (ukladal glówke tylko w porawo) i pediatra radzila pilnowac ulożenia glówki, co też robilam. Dopiero na wizycie u lekarza ortopedy ze szpitala dziecięcego dowiedzialam się, że asymetrię leczy się symetrią, co zasadniczo polega na tym co opisala moja poprzedniczka. Np.ukladanie dziecka na wznak i dawanie mu rączek, a najlepiej jego wlasnych nozek do zabawy (w wieku 5-6 miesięcy dzieciaczki zaczynają interesować się swoimi kolankami, potem stópkami i to należy wykorzystac), bądź ukladanie na brzuszku i jak się już podpiera pilnować by podpieralo się na lokietkach a do rączek dawać zabawkę. Odpowiedz Link Zgłoś
agawikk Re: asymetria 09.11.07, 10:35 Moje dziecko miało asymetrię polegajacą na tym , że jak lezała na pleckach to jakby robiła skłon w lewo.Kazano nam pilnować aby lewy boczek był rozciągnięty podczas noszenia. Odpowiedz Link Zgłoś
lena216 Re: asymetria 09.11.07, 10:42 moja coreczka tez ma asymetrie cwiczymy ja metoda vojty 4 razy dziennie w domu ale korzystamy rowniez z pomocy rehabilitantki Odpowiedz Link Zgłoś
anuarita3 Re: asymetria 09.11.07, 12:08 My też ćwiczymy metodą Voity. Myślę,że nie powinnaś się sugerować tym jak ktoś ćwiczy, tylko zgłosić się do rehabilitanta, który dobierze ćwiczenia odpowiednie dla Twojego Dziecka i jego problemu. Mój synuś np. ma wzmożone napięcie mięśniowe i gdybym robiła to, co zaleciła koleżanka, której dziecko ma obniżone napięcie, to tylko bym pogarszała sprawę!!! Odpowiedz Link Zgłoś