tylkoty0 26.01.08, 18:32 czy ktoś z was robił to badanie dziecku?czy jesli badane przez pediatre jest czyste to czy moze sie okazac na usg cos nie tak? prosze powiedzcie mi?a czy wiecie moze kto w suchej besk,robi takie badanie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamalesia2 Re: EKG serduszka 26.01.08, 19:00 chodzi ci o ekg czy usg? EKG oczywiście można zrobić dziecku, ale jeśli jest to malutkie dziecko, to elektrody muszą być dopasowane do malucha - tylko w największych ośrodkach mają takie - szukając podaj wiek dziecka, bo to istotne. Oczywiście badanie słuchawką przez pediatrę (ale dokładne) pozwoli usłyszeć szmery w sercu, które mogą być zwiastunem całkiem niegroźnych defektów jak i poważnych wad. Do końca nie rozumiem o co ci chodzi z tym badaniem przez pediatrę - słuchawką czy ekg? Jak dobry pediatra to nie wyobrażam sobie by nie usłyszał szmeru. Ale pewnie jakaś szansa istnieje. Z tym że powtarzam szmer to może być zwiastun różnych wad serca - niektóre z nich są zupełnie niegroźne, dziecko się normalnie rozwija i ewentualnie czeka się na samoistny zanik wady. Piszesz też o usg - to jest inne badanie niż ekg. Poważna wada na pewno ujawni się w ekg - te mniej poważne nie dadzą nawet śladu, dlatego zawsze lekarz specjalista powinien decydować czy potrzebna jest dalsza diagnostyka. Napisz coś więcej jakie są objawy u dziecka że chcesz wykonać takie badanie? Sinieje przy karmieniu lub płaczu? Odpowiedz Link Zgłoś
tylkoty0 Re: EKG serduszka 26.01.08, 19:42 przepraszam chodziło mi o ekg-nie usg. nie sinieje Odpowiedz Link Zgłoś
klawel Re: EKG serduszka 26.01.08, 19:50 W suchej beskidzkiej to nie wiem, ja takie badanie robiłam w bielsku białej, przeprowadza je kardiolog dziecięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
angelik1 Re: EKG serduszka 26.01.08, 20:06 w przypadku podejrzenia wady serca robi się EKG, prześwietlenie płuc i ECHO serca. Najlepiej zadzwoń do lokalnego szpitala położniczego- często dzieci wożą karetką na badania jeśli u siebie nie mają sprzętu. Nie wszystko słychać przez zwykła słuchawkę. A co nie niepokoi?Coś się złego dzieje? Odpowiedz Link Zgłoś
szabelkak Re: EKG serduszka 27.01.08, 16:28 Moja córcia miała robione echo serca, bo pediatra usłyszała szmery. Okazało się, że ma niegroźną wadę serca, a mianowicie śladowy przepływ przez przewód Botala. Mamy nadzieję, że to się zrośnie do roku czasu i nie będzie miało wpływu na serduszko. W najgorszym wypadku czeka ją zabieg. Całe szczęście przewód ten znajduję się poza sercem. Odpowiedz Link Zgłoś
jus_klo Re: EKG serduszka 06.02.08, 09:42 Moja corcia ma juz 11 lat i od urodzenia ma szmery.Co 2 lata chodzimy na echo serca i jest ok.Duzo dzieci ma szmery wieku dzieciecego,zaostrzaja sie gdy jest chora,wady serca nie ma,wiec nie panikuje tylko spokojnie co 2 lata jezdze na kontrole.CO wiecej robie tak dla wlasnego spokoju,bo lekarka nie widzi takiej potrzeby i nie wypisuje mi skierowan. Odpowiedz Link Zgłoś