ala-77 27.01.08, 18:01 Tak się zastanawiam, czy jeśli maluch (trzeci miesiąc) przy ząbkowaniu wkłada do buzi zawsze lewą rączkę, to znaczy, że będzie leworęczny? Czy ktoś tak miał? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eska762 Re: leworęczność 27.01.08, 18:27 nie, nie znaczy ) dziecko rozwija się asymetrycznie, więc za jakiś czas moze wkładac prawą rączkę, a nawet obie jednoczesnie - nie wiem jak, ale moja córka to potrafiła )) Podobno do 3 roku zycia określa sie lewo lub praworęczność. Tak gdzies czytałam. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: leworęczność 27.01.08, 19:23 www.edziecko.pl/male_dziecko/1,79338,1333813.html Odpowiedz Link Zgłoś
ala-77 Re: leworęczność 27.01.08, 19:53 W tym artykule jest napisane, ze ok. 1 roku zycia mozna ocenic,czy dziecko jest leworeczne. Moze wiec jeszcze zbyt wczesnie? Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: leworęczność 27.01.08, 21:36 ala-77 napisała: > W tym artykule jest napisane, ze ok. 1 roku zycia mozna ocenic,czy dziecko jest > leworeczne. No nie, tam jest napisane, że od ok. 1 roku może się zaznaczać się preferowanie jednej ręki, ale to nic pewnego. A dalej tak: "Około trzeciego roku życia można stwierdzić, czy dziecko ma skłonności do leworęczności. Na ogół wtedy preferuje nie tylko lewą rękę, ale także lewe oko, ucho i nogę. Łatwo to sprawdzić, prosząc malca o kopnięcie piłki, posłuchanie tykającego zegarka czy spojrzenie przez dziurkę od klucza." Gdzie indziej czytałam, że leworęczność u niektorych dzieci staje sie widoczna i ustalona ok. 1,5 roku, a u wielu innych dopiero koło 3 czy 4 roku życia. Odpowiedz Link Zgłoś
mamadzieci-2 do b.bujak 27.01.08, 20:40 z całym szacunkiem, ale to kompletna niedorzeczność prorokować już u 3 miesięczniaka, że będzie leworęczny i wprowadzać zamęt. Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: do b.bujak 27.01.08, 20:51 mamadzieci-2 napisała: > z całym szacunkiem, dziękuję ale to kompletna niedorzeczność prorokować już u > 3 miesięczniaka, że będzie leworęczny ja tylko odpowiedziałam - prorokowanie zainicjowała mama tegoż trzymiesięczniaka i wprowadzać zamęt. jakiż tam zamęt.... czy to coś zmienia, którą ręką będzie się dziecko posługiwało oraz to czy miałam rację, czy nie... Odpowiedz Link Zgłoś
ala-77 Re: do b.bujak 28.01.08, 08:54 Też myślę, że żaden zamęt... Tak się zastanawiam... Łatwiej jednak chyba jest osobom praworęcznym - już tak jest świat skonstruowany. Odpowiedz Link Zgłoś
dziagu Re: leworęczność 27.01.08, 22:24 Cytat z ww. artykułu: "Już noworodek ma zakodowane wyraźne upodobanie do posługiwania się lewą ręką. Początkowo trudno to zauważyć, gdyż maluch wykorzystuje obie ręce w równym stopniu". Moja 3.5 miesięczna córka wkłada do buzi zazwyczaj lewą rękę, oczko trze zawsze lewą ręką. Odpowiedz Link Zgłoś
beata7305 Re: leworęczność 30.01.08, 11:40 Myślę,że to jeszcze za wcześnie. Ja zauważyłam, że mój syn jest leworęczny póżniej kiedy się już bawił. Lewą ręką sięgał po zabawki, przeważnie do lewej ręki brał kredkę, łyżeczkę. Warto sprawdzić do którego oka przystawia np. kalejdoskop. Jak zacznie chodzić po schodach (a na początku dzieci dostawiają nóżkę) to można zauważyć od której nogi zaczyna albo którą nóżką kpie piłkę. Ale na to macie jeszcze czas. Mój syn jest całkowicie "lewy" ma również lewe oko i lewą nogę. Nie jest to jakiś problem, bo obecnie można kupić bardzo dużo rzeczy dla leworęcznych np. nożyczki, pióra. Odpowiedz Link Zgłoś