karolinacym 01.05.08, 13:22 Od kiedy i jak???? corka skonczyla szesc miesiecy a dookola same "dobre rady". Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bacha0707 Re: Nocnik? 01.05.08, 13:59 Ja postawiłam mojej córce nocnik w pookju,kiedy maiała rok i osiem miesięcy,powiedziałam że jak będzie chciała siusiu to ma zawołać i usiądziemy w tedy na nocniczek.Nauka nie poszła w las po dwóch tygodniach siadała już sama i bardzo jej się to podobało.Nauka odbywała się bez płaczu i bez biegania za nią z nocnikiem.Dla zachęty powiedziałam jej jeszcze że dzidzia która robi "aa" na nocnik to już taka bardziej "duża dzidzia" bo tylko bardzo małe dzidzie robią siusiu i kupke w pieluszkę. Podziałało, polecam w 100%.Teraz córa ma już dwa i pół roczku i już sama korzysta z ubikacji w łazience. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Nocnik? 01.05.08, 14:32 A to zależy, jakie ty masz cele. Jesli twoim celem jest łapanie siuśków przez kilkanascie meisięcy, to spokojnie możesz zaczynać. Jesli zaś twoim celem jest samodzielne dziecko, które czuje i odpowiednio interpretuje sygnały swojego organizmu, po czym zgłasza rodzicowi (albo i samo zaczyna się rozbierać) - to poczekaj co najmniej rok. Kontrolę na zwieraczami, umożliwiającą chwilowe powstrzymanie się od siusiania, dzieci uzyskują w IV półroczu życia. Wczesniej to tylko mamusine łapanie siusków. Odpowiedz Link Zgłoś
apolonina13 Re: Nocnik? 01.05.08, 15:22 zgadzam sie z miką / moja starsza córa ma 2lata i 4mce-dopiero zaczyna mówić i powoli zaczyna mi mówić,że chce siku-robi to zawsze po fakcie więć się nie spieszę wiem,ze jak będzie potrafiła powiedzieć przed i chwilę poczekac to nauka pójdzie szybko jasne mogłam ją "uczyć" wcześniej ale po co? czas który te kilka mcy które bym poświęciła na wysadzanie wolałam spędzić na zabawie z dzieckiem poza tym korzytanie z nocnika powinno byc czynnością naturalną a nie wyuczoną Odpowiedz Link Zgłoś
apolonina13 Re: Nocnik? 01.05.08, 15:30 zresztą poczytaj forum małe dziecko i tutaj inne watki sama zdecyduj Odpowiedz Link Zgłoś
karolinacym Re: Nocnik? 01.05.08, 17:32 tez juz gdzies czytalam,zeby poczekac az dziecko samo zainteresuje sie co robi mama w ubikacji. i zeby czekac do 18-24 miesiaca Odpowiedz Link Zgłoś
lilka69 Re: Nocnik? 01.05.08, 19:54 syn w wieku 2 lata 4 miesiace nauczyl sie w 5 dni, a my tez wczesniej dooola mielismy same dobre rady, ze to trzeba juz. Odpowiedz Link Zgłoś
justyszda Re: Nocnik? 01.05.08, 21:46 Mała ma 11 mies, zaczęłam ją sadzać (bez przekonania, jakoś tak sobie) jak miała ok. 8 bodajże, w każdym razie już dobrze siedziała sama i chyba zaczynała raczkować. Sadzałam, jak zaczynała stękać, bo łatwiej jej było zrobić kupę do nocnika niż w pampers. W zasadzie nieregularnie sadzałam, jak się udawało i bez żadnego przymusu. No i teraz też sadzam, tylko po spacerze, po spaniu, przed spaniem itp. I zauważyłam, że jak tylko usiądzie, zawsze coś zrobi, nieraz nawet mam wrażenie, jakby trzymała specjalnie, bo jak usiądzie sika długo i dużo Ale do doskonałości daleko i nie zamierzam ją męczyć na siłę. Dopóki chce siedzieć, będę ją sadzać, a chyba już jakiś tam nawyk ma, no i przede wszystkim nie boi się nocnika i nie boi się usiąść na nim (mamy zwykły, ale z pozytywką, która się zresztą nie sprawdza, bo jak siknie na początku, a potem jeszcze coś robi, to cały czas gra). A, jak zrobi, to jej pokazuję to i chwalę No i się mała cieszy, hehe. Odpowiedz Link Zgłoś