Dodaj do ulubionych

Biegunka,temperatura,brak apetytu-8mscy

06.05.08, 12:10
Mam prawie 8 miesięczną córeczkę, od wczoraja ma biegunkę, temperaturę od 37
do 38 stopni i na dodatek dziś nie chce jeść mleczka, słabo też jej idzie
picie czegokolwiek... sad(((((( rano wypiła 150ml mleka, potem zjadła deserek
(musiałam ją oszukać bo dodałam do niego smectę). No i deserek się nie
przyjął, no to pewnie smecta też niesad wczoraj byłam u lekarza, zalecił
bactrim, acidolac, smectę i panadol w razie gorączki. Bardzo się niepokoję,
czy wasze dzieciątka też to przechodziły????? proszę pomóżcie, bo mam złe
przeczucie że trafimy do szpitala z powodu odwodnienia. Zrozpaczona Wiola. sad
Obserwuj wątek
    • nulka83 Re: Biegunka,temperatura,brak apetytu-8mscy 06.05.08, 13:00
      My też to przechodziliśmy tylko ze córka była starsza, miała 16 miesięcy. Nam zapisała lekarka floridral do picia, moja córcia bardzo duzo tego piła, brała też dicoflor i czasem smekte ale też nie chciała, no i paracetamol, trwało to tydzień, córcia już sie troche odwodniła, mało siusiu robiła, ale udało się bez szpitala, a i co 2 dni byłyśmy na kontroli, głowa do góry, pozdrawiam
      • saha_ra Re: Biegunka,temperatura,brak apetytu-8mscy 06.05.08, 13:25
        ale co stwierdzil lekarz? Rotawirus? Kurczę u mojej małej jeden
        dzień był taki rotopodobny a okazało się potem, że tak zaczęło się
        ostre bakteryjne zakażenie układu moczowego...
    • aleksandra1977 Re: Biegunka,temperatura,brak apetytu-8mscy 06.05.08, 13:28
      dawaj koniecznie czesto pic malutkimi porcjami. Moze lyzeczka?
      • wiola22222 Re: Biegunka,temperatura,brak apetytu-8mscy 06.05.08, 13:54
        teraz malutka śpi, miała 38 temperatury sad, zastanawia mnie ta gorączka i jak
        długo jeszcze ta dziecina ma się męczyć?????? dałam jej panadol w syropie, przed
        zaśnięciem zrobiłam mleka, ale nie chciała, na sam widok mleka wszystko jej się
        cofa, nie wiem o co chodzi, ale wypiła dość sporo herbatki z kubka-niekapka i
        całe szczęście, jutro idziemy na kontrol bo tak mam zalecone, ale i tak bym
        poszła. Ja myslę że te lekarstwa to wogóle nie pomagają sad no i jeszcze ten
        panadol?! mi się wydaje że lek na gorączkę powienien ją likwidować a jej
        zaledwie spada do 37 i po jakimś czasie znów rośnie, jak jeszcze można jej
        pomóc? a mogę robić chłodne okłady na czoło? zapomniałam spytać lekarza, ale
        jutro napewno to zrobię. Dzięki za odpowiedzi.
        • saha_ra Re: Biegunka,temperatura,brak apetytu-8mscy 06.05.08, 13:59
          okłady można jak najbardziej, również na okolice dużych tętnic. Może
          waga dziecka jest na tyle duża, że można już podawać środki
          przeciwgorączkowe w syropie? Może ten panadol jest za słaby do wagi
          albo za rzadko podajesz. Jeśli istnieje możliwość nałapania moczu
          dziecka, to ja bym zrobiła podstawowe badanie od razu. W wyniku
          wyjdzie czarno na białym czy jest jakaś infekcja bakteryjna.
          • wiola22222 Re: Biegunka,temperatura,brak apetytu-8mscy 06.05.08, 14:35
            mam podawać 4ml co 4 godziny, bo tak mam zalecone mała waży 8kg, na opakowaniu
            pisze że można 5ml, więc ja podaję 4,5ml narazie temp spadła bo mała już nie
            "parzy" jak dotknę ręką ale znów zrobiła rzadką kupkę... może masz rację z tym
            moczem, ale czy sama mogę zarządać zbadnia moczu w ośrodku zdrowia? mam zanieść
            jutro mocz jak pójdę z małą na kontrol?
            • wiola22222 Re: Biegunka,temperatura,brak apetytu-8mscy 06.05.08, 17:59
              teraz mała absolutnie nie chce mleka sad jej dzisiejsze jedzenie to:
              rano 150ml mleka
              słoiczek deseru
              kaszka (jakieś 150ml)
              herbatka jakieś 200ml

czy jeśli nadal nie będzie chciała mleka to co mam robić? kaszki też tak nie za
              bardzo chce, troche podziamdzia i potem jej sie wraca... odwodni się jeśli nie
              będzie piła mleka? ciekawe co jutro powie lekarz
              • tygrysiatko1 Re: Biegunka,temperatura,brak apetytu-8mscy 06.05.08, 20:21
                musi koniecznie pić... nie musi jesć, ale koniecznie niech pije
                herbatkę, wodę, jeżeli nie chce mleka... inaczej wylądujecie w
                szpitalu...
                • wiola22222 Re: Biegunka,temperatura,brak apetytu-8mscy 06.05.08, 20:59
                  Temperatura w normie, czółka ma chłodne, mleczka i tak po kąpieli nie chciała z
                  butelki ani z kubka, trochę popiła na łyżeczce, ale też nie dużo, kupkę ostatnią
                  zrobiła przed 19-luźną sad, mam nadzieję że to się unormuje i jutro już będzie oki.
                  • hanusia91 Re: Biegunka,temperatura,brak apetytu-8mscy 06.05.08, 21:21
                    Witaj.Ja, to co opisujesz przeszlam w zeszlym tygodniu ze swoim 9-
                    cio miesiecznym synkiem.Zaczęlo sie od stanu podgorączkowego(37) w
                    poniedzialek ale juz nastepnego dnia temp byla bliska 39(policzki
                    biedaczek mial purpurowe) i zaczeła sie biegunka.Lekarka kazala
                    dawac enterol 2xdziennie(na biegunke i uzupelnienie plynow,to jest
                    to samo co smecta,ale slodkie wiec dzieci lepiej to toleruja) plus
                    panadol.Niestety nie bylo znaczacej poprawy i w czwartek zaczelam
                    podawac nifuroksazyd i bio gaie(probiotyk).Z jedzenia tez tylko
                    pierś i troche herbatki.Pani doktor powiedziala ze jak bedzie wiecej
                    niz 5 kup(tych wodnistych) to szpital,ale na szczescie u nas po
                    tygodniu wszystko zaczelo wracac do normy i nagle(?) pojawily sie 4
                    zeby na gorze.Wszystko minelo jak ręką odjął.Nie twierdze na 100% ze
                    to przez zęby i ze maly nie mial rotawirusa(my wszyscy go jakis czas
                    temu przechodziliśmy),byc moze to było i jedno i drugie.Bardzo Wam
                    wspólczuję i mam nadzieje ze u Was szybciej sie to świństwo
                    skończy.Ja bylam u lekarza 3 razy sprawdzac czy nie odwodniony.Maly
                    stracil troche na wadze wiec teraz odrabiamy straty.
                    Pozdrawiam gorąco i przepraszam ze tak sie rozpisalamsmile
                    • wiola22222 Re: Biegunka,temperatura,brak apetytu-8mscy 06.05.08, 21:31
                      Kurcze biedne to dzieciaczkisad moja mała nie ma żadnego ząbka ale lekarz
                      powiedział że na zęby jeszcze trochę poczekamy (mała ma dokładnie 7mies i 3 tyg)
                      . Dziś zrobiła ok.2 wodniste a reszta ok.4 bardziej związane lub z gródkami.
                      Aha, mam pytanko, ale też jutro muszę o to zapytać lekarza, jak to jest z tymi
                      zębami, czy to reguła że najperw wychodzą na dole????? pozdrawiam
                      • hanka13 Re: Biegunka,temperatura,brak apetytu-8mscy 06.05.08, 21:46
                        Wiesz co, deserki - cokolwiek z owocami - w przypadku problemow tego
                        typu powinnas odstawic.
                        Co do lekow, to enterol i smecta to dwa rozne leki -
                        (Smecta: substancja czynna: diosmektyt (glinokrzemian). Jest to lek
                        o działaniu przeciwbiegunkowym. Wykazuje właściwości powlekające
                        błonę śluzową przewodu pokarmowego, działa ochronnie na śluzówkę
                        poprzez izolowanie jej od działania kwasu solnego i innych
                        substancji drażniących.
                        Enterol: liofilizowane drożdże szczepu Sacharomyces boulardii.
                        Wywiera działanie przeciwbakteryjne, przeciw Candida albicans,
                        hamuje efekty działania toksyn bakteryjnych. Wytwarza witaminy z
                        grupy B.)
                        Dziwi mnie, ze lekarz nie kazal ci zrobic badania kalu w kierunku
                        rotawirusa. Oczywiscie wynik bedzie po paru dniach, ale bedziesz
                        wiedziala co to bylo.

hanka
                        • hanusia91 Re: Biegunka,temperatura,brak apetytu-8mscy 06.05.08, 22:17
                          Dlatego trzeba zawsze na pierwszym miejscu stawiac wiedze i
                          doswiadczenie lekarza a nie forumowiczek(takich jak ja),bo
                          powtórzylam to co uslyszalam od farmaceutki na temat podobnego
                          dzialania enterolu i smecty.Za wprowadzenie blednej informacji
                          przepraszam.
                          Jesli chodzi o badanie kalu to lekarka nawet o tym nie
                          wspomniala.Teraz juz sie tego nie dowiem co to było,ale Bogu
                          dziękuję że już to minęlo.
                          Co do zębów to u mojego synka pojawily sie( mial 6 m-cy) dwie dolne
                          jedynki.Ponoc to one najczesciej jako pierwsze sie pokazuja,ale to
                          naprawdę nie ma reguly.
                          Życzę zdrowia dla córcismile
                      • gapciolina Re: Biegunka,temperatura,brak apetytu-8mscy 06.05.08, 21:56
                        witam!
                        Czy te stolce są koloru zółtego i mają nieprzyjemny zapach?
                        Piszesz,że kolejny stolec był z grudkami,czy moze z nitkami, taki
                        troche ciągnący? Jezeli tak, a do tego ilośc stolców jest dośc spora
                        ok. 5-6 na dobe lub wiecej to sądzę,że mała złapała wirusa
                        typu "jelitówka". W takim wypadku nie nalezy dziecka zmuszać do
                        jedzenia. Gdybys sama przechorowała to bys zobaczyła,że nie masz
                        ochoty na jedzenie,wręcz przeciwnie, do tego bardzo muli. U mojego 8
                        mieiecznego synka takie objawy mielismy 2 tygodnie temu. synek nie
                        jadł przez 5 dni tylko pił. Do picia dostawał herbatkę, raz dziennie
                        dosypywałam do herbatki Dicoflor 30 (probiotyk) wspomagajacy przy
                        biegunce.
                        Szóstego dnia zaczął jesć w małych ilosciach. Po 7 dniach apetyt
                        wrócił, biegunka skończyła się całkowicie 8 dnia. Ostanie 2-3 dni
                        stolców wodnistych było zdecydowanie mniej ok.2-3 na dobe.
                        Straszne paskuctwo,ale da sie przetrwać. Najwazniejsze to duzo pic i
                        co 2-3 dni skontrolować ogólny stan małej u lekarza.
                        Pozdrawiam
                        Gapciolina
                        • wiola22222 Re: Biegunka,temperatura,brak apetytu-8mscy 07.05.08, 08:19
                          Tak te kupki są przeważnie żółtawe, czasem są w nich gródki takie jak mak,
                          czasem bardziej podłużne, ale dziś też nie chciała mleka, co mnie PRZERAżA!!!!
                          jak dziecko które głównym i podstawowym pokarmem jest mleko, może nie jeść
                          mleka????? to już 2 dzień nie jedzenia mleka a ja za każdą przygotowaną butleką
                          i nie wypitą jestem w depresji.... Już dzwoniłam do przychodni, lekarz od 13.
                          Można zawału dostać, ale za to herbatkę wypiła bardzo chętnie prawie 180ml
                          • jagielon29 Re: Biegunka,temperatura,brak apetytu-8mscy 07.05.08, 08:46
                            Wiola, jesli dziecko chore, to bedzie odmiawialo posilkow, a tym
                            bardziej, jesli dziewczyny maja racje, ze to jelitowka. Nie zmuszaj
                            przepadkiem do picia mleka, jesli nie chce. Natomiast bardzo, ale to
                            bardzo dobrze, ze pije herbatke. Musi duzo teraz pic.
                            • gapciolina Re: Biegunka,temperatura,brak apetytu-8mscy 07.05.08, 09:23
                              Witam ponownie!
                              Daj znać jaka diagnoza po wizycie u lekarza i jakie masz zalecenia.
                              Pozdrawiam
                              Gapciloina
                              • wiola22222 Re: Biegunka,temperatura,brak apetytu-8mscy 07.05.08, 10:01
                                OK, dam znać co powiedział lekarz, teraz z kubka też nie chce pić, chyba jej dam
                                łyżeczką, albo może po prostu jej sie nie chce pić, ja to chyba już schizy
                                dostaję sad ale muszę się trzymać, pozdrawiam Wiola. Dziękuje za wsparcie.
                                • silje78 Re: Biegunka,temperatura,brak apetytu-8mscy 07.05.08, 10:24
                                  wiola to co mała zjadła w ciągu tego dnia to i tak sporo. jak moja
                                  olka miała biegunkę (miała prawie 4 miesiące) to dawałam enterol i
                                  smectę. przeszło po kilku dniach. spróbuj może zrobić jej kleik na
                                  wodzie, albo kup ors 200 hipp'a. dostępny jest w każdej aptece.
                                  www.apteka.gda.pl/hipp-kleik-marchwioworyzowy-p-1867.html
                                  • hanusia91 Re: Biegunka,temperatura,brak apetytu-8mscy 07.05.08, 10:33
                                    Wiem,ze sie stresujesz bo ja tez schizowalam ze mały nie chce
                                    jeść.Doił tylko(a może aż) cycka.Ja lekarstwa(enterol a poźniej
                                    nifuroksazyd) podawalam strzykawką(5ml) bo na widok lyzeczki odwracal
                                    glowę(bo identyfikuje ją z jedzeniem),więc herbatkę też mu tak
                                    podawałam.Po troszeczku,ale przynajmniej pił(i uwierz mi podczas tego
                                    paskudztwa nie wypil za jednym razem więcej niz 20ml!!,wiec Twoja Mała
                                    i tak dobrze ze tak duzo wypiła).Trzymajcie się dzielnie.Niedługo
                                    wszystko wróci do normy.Pozdrawiam.
                                    • wiola22222 właśnie wróciłam od lekarza 07.05.08, 14:06
                                      hej, w sumie nie usłyszałam nic nowego, to że mała nie chce jeść hmmm w sumie to
                                      niedobrze, ale jeśli nie chce mleka to nie zmuszać ją do tego, podawać zupki,
                                      można też desery jeśli naprawdę nic innego nie chce, mam jej dawać cały czas
                                      smectę, antybiotyk. Ten ORS 200 też można jej dać, tylko nie wiadomo czy będzie
                                      go chciała, ale za to bardzo podobną miksturę można zrobić samemu, przetrzeć
                                      troszkę marchwi i ugotować ją delikatnie osolić. Dzięki Bogu malutka nie jest
                                      odwodniona, w piątek mam przyjść na kontrol. No chyba wszystko już napisałam.
                                      Pozdrawiam
                                      • wiola22222 ? 08.05.08, 21:43
                                        Hej dziewczyny! mała je jako tako zupki ze słoiczka, troszkę deserów, kaszkę jak
                                        ją oszukam, ale pije dzięki Bogu dużo herbatki, ALE NIE PIJE MLEKA!!!!!!!!!
                                        lekarz nie potrafi mi odpowiedzieć na pytanie kiedy zacznie normalnie jeść, ja
                                        już powoli tracę nadzieję. Ten antybiotyk który podaję małej Bactrim,
                                        spróbowałam go, gorzki, nieprzyjemny smak, może to małą zniechęca do jedzenia
                                        mleka, kaszka też jej za bardzo nie podchodzi, no chyba że najerw nabieram na
                                        łyżeczkę kaszki a potem deser i czuje najpierw deserek na łyżeczce......
                                        szokkkkkk poprostu. Aha, kupki zrobiła 4 przez cały dzień, co wy o tym wszystkim
                                        sądzicie??
                                        • gapciolina Re: ? 09.05.08, 21:17
                                          Obserwować. 4 kupy to dużo w 8m o ile wczesniej sie tak czesto nie
                                          zdarzały. Poza tym konsystencja jest półpłynna. Nadal twierdzę,że to
                                          wirus zatem antybiotyk nie potrzebny.До свидания, Юрмалаzeli dziecko
                                          nie gorączkuje, pije i w twoim przypadku nawet troche je,ja bym
                                          poczekała z tym zntybiotykiem. Pediatra wspominał,że po podaniu
                                          antybiotyku wirus utrzymuje sie nieco dłuzej,o ile był to wirus.
                                          Pozdraiwam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka