iwcia42 15.10.08, 21:18 witam krótko jakie sa objawy nietolerancji glutenu lekarz stwierdził ze mała(9 mc) ma skaze ale ja mam watpliwosci moze miałyscie jakies doswiadczenie w tym temacie prosze o odp. dzieki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
1beata31 Re: uczulenie na GLUTEN 15.10.08, 21:34 Witam. Moja córka Iza ma 11 lat a od 5 lat na diecie bezglutenowej ścisłej. Na początku diagnozowania mało przybierała na wadze była osowiała i zaczeliśmy szukać. Wylądowałam z nią w poradni gastrologicznej i tam zrobili jej badania na przeciwciała IgA i stwierdzono u niej celiakie.Tak więc myśle że też tak spróbuj.Te badania wyjdą tylko wtedy jak dziecko je gluten a go nie przyswaja. Badz dobrej myśli !! Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna1982 Re: uczulenie na GLUTEN 15.10.08, 23:41 jaką skaze ma? Skaza to białkowa - czyli mleko a aleria na gluten a nietolerancja glutenu to tez cos innego. Napisze tak żeby było jasno : - alrgia na mleko, skaza białkowa - trzeba stosowac diete wykluczającą mleko i jego przetwory (sery masło jogurty) zazwyczaj mija z wiekiem - nietolerancja laktozy - organizm nie ma enzymu o nazwie laktaza i nie potrafi trawic laktozy - czyli do konca zycia żadnego nabiału zwierzecego (nawet margaryn czy ciastek i cukierków gdzie jest uzywana serwatka w proszku czy laktoza) -alergia na gluten - trzeba stosowac diete eliminująca wszystko co mączne (chleb, bułki wafelki, makarony,płatki kukurydziane, kuleczki takie do mleka, pasztety, parówki, kiełbasy zageszczane mąką lub zagestnikami glutenowymi) - zazwyczaj mija z wiekiem -nietolerancja glutenu - celiakia - i tu dozywaotni zakaz glutenu A dziecko trzeba obserwowac, bo uczulac może wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
echo1978 Re: uczulenie na GLUTEN 16.10.08, 15:26 Ale jak objawia się nietolerancja glutenu czy alergia na gluten? Odpowiedz Link Zgłoś
1beata31 Re: uczulenie na GLUTEN 16.10.08, 18:45 U nas to Iza słabo przybierała na wadze i tylko tyle nie było jakiś specjalnych objawów za to teraz jak coś zje w szkolnym sklepiku to rozwolnienie i osowiałość,potrafi przespać pół dnia i oczy ma jak narkoman. Odpowiedz Link Zgłoś
oimogima Re: uczulenie na GLUTEN 16.10.08, 19:23 tu znajdziecie objawy alergii na gluten : www.celiakia.org.pl/index.php?lang=pl&subdir=choroba.alergia a tu o informacja o celiakii www.celiakia.org.pl/index.php?lang=pl&subdir=choroba bo jak to już było wspominane alergia na gluten to nie to samo co celiakia! Odpowiedz Link Zgłoś