mysia1807 04.11.08, 10:53 czy smarujecie niemowlakowi glowke oliwka albo jakims kremem??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monikaa13 Re: smarujecie dzieciom głowy oliwka? 04.11.08, 10:55 CO? Pierwsze słyszę, szczerze mówiąc. Znaczy się nie smarowałam Zresztą moja córka miała tak bujną czuprynę, że nie miałabym nawet jak Odpowiedz Link Zgłoś
smerfetka8801 Re: smarujecie dzieciom głowy oliwka? 04.11.08, 11:00 nie od urodzenia ma pełno wlosów na glowie i jakoś sobie tego nie wyobrażam Odpowiedz Link Zgłoś
vi-23 Re: smarujecie dzieciom głowy oliwka? 04.11.08, 11:06 ja czasami oliwkowalam ale tylko przez miesiac i to nie przy kazdym kapaniu, w szpitalu oliwkowali to i ja w domu oliwkowalam Odpowiedz Link Zgłoś
anusia-mamusia Re: smarujecie dzieciom głowy oliwka? 04.11.08, 11:08 ja smaruję, ponieważ mój synek ma ciemieniuchę,niedużą,ale jednak trzeba smarować aby nie utworzyła się skorupka na główce.robię to na godzinę przed kąpielą. Odpowiedz Link Zgłoś
vi-23 Re: smarujecie dzieciom głowy oliwka? 04.11.08, 11:15 na ciemieniuszke polecam krem na ciemieniuszke firmy Mustela, chyba Stelaker czy jakos tak, moj maly mial spora i zeszlo po 2 razach i jak dotad nie powrocilo, smarowalam glowke na grubo pol godz przed kapiela (na ulotce jest napisane by zostawic na cala noc ale pani w aptece powiedziala mi ze wystarczy przed kapiela), potem mylam szamponem, ja akurat uzywam oilatum soft i potem wyczesywalam delikatnie grzebyczkiem ale takim bez tych kuleczek na koncach Odpowiedz Link Zgłoś
anusia-mamusia Re: smarujecie dzieciom głowy oliwka? 04.11.08, 11:19 a czy twój dzidzuś miał ciemieniuszkę na brwiach?czy można ten krem stosowac na brwi dziecka?ponieważ mój synek troszkę ma na brwiach. Odpowiedz Link Zgłoś
vi-23 Re: smarujecie dzieciom głowy oliwka? 04.11.08, 11:29 mial na jednej brewce, smarowalam mascia witaminowa bo tak mi polecila znajoma pielegniarka i oliwkowalam ale w koncu jak mylam mu buzke to umoczylam pieluszke w cieplej wodzie i po prostu to zmylam, potem raz powrocilo ale delikatnie zdrapalam i od tamtej pory mamy spokuj, moje metody moze radykalne ale skuteczne tego kremu nie uzywalam na brewki, balabym sie ze moze dostac sie do oczka Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 Re: smarujecie dzieciom głowy oliwka? 04.11.08, 14:18 Na początku nie smarowałam ale za namową teściowej zaczęłam smarować głowkę oliwką.Po kilku dnich małemu zrobiła się ciemieniucha.Szukając informacji na temat ciemieniuchy w internecie trafiłam na wypowiedź "doświadczonej położnej" (tak się podpisała),która stanowczo zabraniała smarowania głowki oliwką.Twierdzi że oliwka zatyka na głowce ujścia gruczołów łojowych co powoduje powstawanie ciemieniuchy.Oliwkę należy stosować tylko jak skóra na głowce jest wyjątkowo sucha lub jak już ciemieniucha powstała.Jak tylko pozbyłam się ciemieniuchy nigdy więcej nie smarowałam małemu głowki oliwką. Odpowiedz Link Zgłoś
amerrill Re: smarujecie dzieciom głowy oliwka? 04.11.08, 14:29 Miałam podobne doświadczenia z oliwką. Nie dość, że zrobiła się ciemieniucha, to jeszcze mały dostał uczulenia. Nie wiedziałam, że oliwka Johnssona potrafi tak uczulać, zawsze mi sie wydawało, że są to dobre i sprawdzone kosmetyki. Synek drapał się okropnie, a na głowie porobiły się strupki. Po odstawieniu oliwki problem minął. Teraz jak widzę, że ma przesuszoną skórkę na głowie to smaruję to miejsce delikatnie kremem emolium lub półtłustym cutibaza. Staram się unikać oliwki ze względu na złe doświadczenia, ale to nie znaczy, że każdemu dziecku musi ona szkodzić. Gdzieś czytałam, że na ciemieniuchę jest dobra olejuszka (do nabycia w aptece), ale nie próbowałam. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: smarujecie dzieciom głowy oliwka? 04.11.08, 14:25 Nie, nie smarowałam. No, może raz, jak małej zaczęła się skórka łuszczyć na głowie. Teraz kąpię ją w parafinie, więc głowa automatycznie się natłuszcza. Odpowiedz Link Zgłoś
naszaheidi Re: a po co? 04.11.08, 15:10 Kobiety smaruja jak jest ciemieniucha.Kiedys maslem mnie smarowali,fuffu,chyba dlatego tak go nie lubie. Corka miala slabiutka ciemieniuche,ale urodzila sie z dlugimi wlosami wiec smarowanie bylo tragedia.Skrobalam lekko i samo zeszlo,miala moze przez 1 m-ac.teraz ma 5 i mozna juz zrobic kucyka Odpowiedz Link Zgłoś
kasiuchna_symphonica Re: a po co? 04.11.08, 15:21 ja smaruję małemu główkę po kąpieli oliwką i dodaję do kąpieli. Nigdy nie miał ciemieniuchy, za to bardzo suchą skórkę. Używam oliwki niwea baby bo johnson uczula zwykle Odpowiedz Link Zgłoś
bweiher nie. 04.11.08, 16:45 córcia miała troszkę ciemieniuchę to przez dwa dni smarowałam linomagiem i bepanthemem na zmianę.I przeszło.Poza tym nigdy nie smarowałam zadnego dziecka oliwką bo nie było takiej potrzeby. Odpowiedz Link Zgłoś
klepska Re: nie. 04.11.08, 17:06 ja smaruję.mała ma naczyniaki na głowie, które się łuszczą jak nie smaruje. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: smarujecie dzieciom głowy oliwka? 04.11.08, 18:31 nie smarowalam niczym pojawila sie ciemieniuszka, nieduzo - wowczas smarowalam oliwa z oliwek przed kapiela, wyczesywalam luski i mylam glowke. 2 dni i po sprawie. I to byly jedyne dni kiedy posmarowalam czyms glowke. Nie wiem po co tluscic glowe, to nieprzyjemne i zimne uczucie. Odpowiedz Link Zgłoś
teritom Re: smarujecie dzieciom głowy oliwka? 04.11.08, 19:04 Ja oliwkowałam, ale jaieś 2 może 3 m-ce po urodzeniu. Oliwkuję sie po to żeby ciemieniuch się nie zrobiła. Kompałam małego w Oilatum lub Balneum i to znakomicie nawilżało również skórę głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
agaqwerty Re: smarujecie dzieciom głowy oliwka? 04.11.08, 19:10 sporadycznie oliwką. Tylko dlatego że ciotka mówiła że trzeba przy każdej kąpieli smarować żeby ciemieniuchy nie było. A ja smaruje ok raz na dwa tygodnie i to bardzo niewielką ilością. Odpowiedz Link Zgłoś
irmina78 Re: smarujecie dzieciom głowy oliwka? 04.11.08, 22:06 do kilku miesięcy smarowałam po kąpieli. mała nigdy nie miała ciemieniuchy Odpowiedz Link Zgłoś
sylwusia87.0 Re: smarujecie dzieciom głowy oliwka? 11.11.08, 00:28 tak ja smaruje.slyszalam,ze dobrze jak dziecko ma posmarowana glowke czyms tlustym.a pozatym ladnie pachnie Odpowiedz Link Zgłoś