agawnuk78 06.11.08, 11:37 Czy jeśli karmi się piersią można pić kawę? Oczywiście bardzo słabą. Czy to nie zaszkodzi dziecku? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aga.r.72 Re: picie kawy. 06.11.08, 11:40 Wypijałam po 3-4 filiżanki dziennie. Fakt, że słaba (płaska łyżeczka) i z mlekiem, ale nawet takie ilości nie zaszkodziły Niunia nie była też pobudzona, sypiała dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
kaskax25 Re: picie kawy. 06.11.08, 11:43 Ja tez pilam kawe co prawda rozpuszczalna tak okolo 2 dziennie. Nic sie nie dzialo. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
cudko1 Re: picie kawy. 06.11.08, 11:43 tez sie nad tym zastanawiam jak narazie od 3 i pół misiaca jade na ince ale moze jesli jeden kubek slabej kawki nie zaszkodzi to bym zaczeła pic? i jak pozniej z zasypianiem dzieciaczka? Odpowiedz Link Zgłoś
kaskax25 Re: picie kawy. 06.11.08, 11:46 u nas nie bylo z tym problemu spal tak samo jak wypilam i tak samo jak nie wypilam. za to ja czulam sie o wiele lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
filipianka Re: picie kawy. 06.11.08, 11:49 zaszkodzi jeśli będziesz pić hektolitry espresso tak samo jak Tobie zaszkodzi takie kawowanie normalnie użytkowanie kawy nie szkodzi wszystko jest dobre - byle z umiarem Odpowiedz Link Zgłoś
matysiaczek.0 link 06.11.08, 12:11 poczytaj mądre rzeczy... www.laktacja.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=423&Itemid=120#kofeina Odpowiedz Link Zgłoś
matylda07_2007 Re: link 06.11.08, 12:27 Ja piłam kawę bezkofeinową i to max jedną dziennie. Nie patrzyłam na to, czy dziecko zachowuje sie inaczej, czy też nie. Po prostu nie chciałam, żeby do organizmu Małej dostawała się kofeina. Bo po co Jej ona... Odpowiedz Link Zgłoś
jajki-ewicz Re: link 06.11.08, 12:29 Piję dziennie 1 - 2 kawy rozpuszczalne z mleczkiem. Dziecku nic nie jest - sypia normalnie i nie jest pobudzone Odpowiedz Link Zgłoś
7szczesliwa Re: picie kawy. 06.11.08, 12:49 Mieszkalam przez rok we Wloszech, tam moja znajoma popijala prawdziwe espresso 2x dziennie do tego rano cappuccino. Ja pije podobnie Odpowiedz Link Zgłoś
anettchen2306 Re: picie kawy. 06.11.08, 13:02 Karmilam mala 10 mcy. Kawe pilam codziennie, dwa razy. Przewaznie cappuccino z ekspresu cisnieniowego z pianka z mleka. Kawe pilam w czasie porodu - polozna zaproponowala, zaraz po porodzie tez (po godzinie) do sniadania. Czytalam w roznych zrodlach, ze dawka kofeiny do 300mg dziennie (3 filizanki kawy) nie ma wlpywu ani na zachowanie dziecka ani na laktacje. Moja mala tez sypiala swietnie. Okres karmienia nie musi oznaczac ciaglych wyrzeczen i umartwiania sie. Nalezy sprobowac i obserwowac jak ta kawa dziala na dziecko. Moje wszystkie znajome mamy z "grupy raczkujacej" pija kawe i wszystkie z nas karmia badz karmily. Nie zaobserwowalysmy zadnego wplywu na nasze dzieci. My za to czujemy sie po kawce doskonale Odpowiedz Link Zgłoś
embeel Re: picie kawy. 06.11.08, 13:06 moja francuska pediatra radzi, aby pić zaraz po karmieniu, tak aby się 'przetarło' do następnej 'sesji'. Odpowiedz Link Zgłoś
smerfetka8801 Re: picie kawy. 06.11.08, 13:32 kawy nigdy nie lubilam po ciąży polubilam pije jak na mnie dużo kawy bo praktycznie co drugi dzień filiżankę albo dwie.nie widze w tym nic złego.dziecko ma się dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
matysiaczek.0 Re: picie kawy. 06.11.08, 14:53 I jeszcze sobie przypomniałam. Co do stężenia kofeiny. Może to w tym linku jest, co podałam, a może nie. Najwyższe stężenie w organizmie (czyli w mleku) jest po godzinie od spożycia. I mając to na uwadze, ja zawsze robię tak, że kawkę piję w trakcie karmienia, albo zaraz, szybciutko po karmieniu. Nawet jeśli kawaler zażyczy jeść za półtorej, dwie godziny, to mieścimy się w granicach...ale to tylko tak, jakby kogoś interesowało...pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
frida-marzec08 Re: picie kawy. 06.11.08, 17:01 piłam przez całą ciążę i podczas karmienia po jednej filiżance na dobę; mały śpi regularnie, od początku przesypia całe noce. Grunt to zachować UMIAR. Jedna filiżanka nikomu nie zaszkodziła Odpowiedz Link Zgłoś
ania_ns Re: picie kawy. 06.11.08, 19:58 ja podobnie jak dziewczyny piłam z umiarem- jedną czasem dwie i słabsze. MOżesz zawsze pić bezkofeinową Odpowiedz Link Zgłoś
tijgertje Re: picie kawy. 06.11.08, 20:36 Ja jestem nalogowcem, mam niskie cisnienie i nez kawy rano obudzic sie nie moge. W ciazy ograniczylam dzienne spozycie do dwoch ,alych mocnych (lepsza dla mnie mala porzadna kawa, niz rozcienczone "chlapy"). Bezkofeinowej nie pije, bo ani to smaczxne, ani nie obudzi. Jak karmilam, to na poczatku pilam 2-3 kawy dziennie, jak mlody byl wiekszy i ssal (gdzies kolo roku), to nawet 4-6 dziennie, mocne male z ekspresu. Kawer pije z koniecxznosci i dla przyjemnosci, mlody nie mial zadnych problemow z zasypianiem, nie widzialam roznicy w zachowaniu, a przygladalam sie dosc uwaznie. Dzieci jednak sa rozne i moj np okazal sie alergikiem, mikroskopijne ilosci mu szkodzily, ale ja mloglam jesc wszystko, na moje mleko nie reagowal. Inne dziecko nawet po jednej kawie moze byc pobudzone. Dlatego nie ma sensu odstawiac kawy na wszelki wypadek, jezeli sie ja lubi, to mozna pic, oczywiscie z umiarem i jezeli dziecko nie wykazuje zadnych zmian w zachowaniu, to po co sobie odmawiac? Odpowiedz Link Zgłoś
cudko1 Re: picie kawy. 06.11.08, 22:02 dzięki dziewczyny!!!!!!!! JURTO PIJE RANO KAWKĘ, O BOZE NORMALNIE BOSKO JUZ NIE MOGE SIE DOCZEKAC!!!!!!!!!!!!!!!!!!! oby moje słoneczko nie przyjelo tego zle, chociaz i tak nie spi w dzien prawie w cale wiec jaka to różnica?? Odpowiedz Link Zgłoś