Dodaj do ulubionych

4*C - Półroczne dziecko idzie na spacer???

25.10.03, 18:43
Witam
czy wychodzicie na spacer ze swoimi maluszkami jak temperatura wynosi 4
stopnie i wieje? i jak długo on trwa?

...bo ja juz zaczynam miec dylematsad Skonczyło się ciepełko, a na spacerek
przydałoby się chodzić. Juz dwa kolejne dni nie wychodziliśmy (wczoraj padał
snieg i troche wiało, a dzis straszliwie wiało...no i wczoraj było minus 4, a
dzis 4 stopnie na plusie).
Sama jak wyjdę to jest mi zimno...ale dziecko powinno wychodzic na spacer

doświadczone mamy poradzcie jak robicie jesienia i zimą

pozdrawiamy
ulla i maurycek(06.04.2003)
Obserwuj wątek
    • kubbik1 Re: 4*C - Półroczne dziecko idzie na spacer??? 25.10.03, 18:50
      hej
      ja co prawde doswiadczona mam nie jestem bo moja Majeczka ma dopiero 4,5 miesiacasmile
      ale odnosnie spacerow to tez mialam dylemat ale w koncu stwierdzilam ze no coz
      idzie zima i pogoda raczej moze byc juz tylko gorsza niz lepsza a przeciez do
      wiosny dziecka w domu trzymac nie bede wiec coz cieplutka ja ubieram i na spacer
      co prawda dzisiaj bylysmy tylko ze 20 minut bo naprawde niezbyt przyjemnie wiało
      ale generalnie staram sie wychodzic dwa razy za kazdym razem na conajmniej godzine
      pewnie jak przyjda siarczyste mrozy to moze z godziny zrobi sie 20-30 minut
      dziennie no ale uwazam ze dziecko powinno byc na dworzu i to jak najwiecej

pozdraiwm

Magda mama Mai
      • nicol-e Re: 4*C - Półroczne dziecko idzie na spacer??? 25.10.03, 19:32
        urodziłam w styczniu. Zarówno mój pediatra, jak czasopisma mówiły, ze np 3-4
        tyg maluszka moznanzabrać na spacer, jak jest minus 5 st, a nawet minus 10
        mrozu- podstawa- krem ochronny i ciepłe ubranko- nic mu się nie stanie. Spacer
        powinien na początku trwac 10 min, potem 15, 20 itp, tak więc przy "0" czy
        minus 1,3 nie ma obaw. Tym bardziej, jeśli dziecko jest starsze niz np
        miesięczny maluch
        pozdrawiam- Aurelia
        • dorotadu Re: 4*C - Półroczne dziecko idzie na spacer??? 25.10.03, 20:23
          Z tym -10 to troche przesadziłaś, małe dziecko powinno wychodzic na dwór do
          temp. -5, jeśli jest silny wiatr to tylko do ok -3. Maja jest zimowym
          dzidziusiem i chodziła na spacery przy temperaturach jakie podałam. Spacery
          trwały nawet 1,5h i wyszło jej to na zdrowie smile.
    • kama_mama_bartosza Re: 4*C - Półroczne dziecko idzie na spacer??? 26.10.03, 08:27
      Mój synek wcześniej bardzo chorował , cigle zapelnie gardła , angina ,
      oskrzela , radziłam się wielu lekarzy dlaczego tak choruje - nikt nie umiał
      odpowiedzieć .
      W wakacje pojechałam na 3 tygodnie nad morze i zaczęłam małego hartować ....
      ciągle gdzieś chodziłismy , nie ważne czy padało , czy wiało - odpowiednie
      ubranko , czapka na główke i na spacer .Po powrocie do domu to samo ,
      codzienni obowiązkowy spacer około 11-12 a potem około 15-16 .
      Jeżeli pada to kalosze na nóżki i kuteczka nieprzemakalna , jeżeli wieje to
      czapka na głowkę .
      Uważam , że to podstwa - naczytałm się ksiązek , w których wypowiadają się
      Szwedcy lekarze i stosuje się do tych rad .
      Aby młodziutki organizm rozwijał się prawidłowo to podstwą jest SPACER.
      Pozdarwiam , mama 2 letniego Bartusia
    • mami7 Re: 4*C - Półroczne dziecko idzie na spacer??? 26.10.03, 14:46
      Jasne, że idzie! Przecież nie będzie siedziało całej jesieni i zimy w domu. Ubierasz malucha ciepło, koniecznie czapka na uszy i spacerować. Teraz to jeszcze nie masz problemu, bo dziecko siedzi (lub jeszcze może leży) tylko w wózku, więc zabierasz dodatkowe kocyki i folie na wózek na wypadek pogorszenia pogody. Mnie lekarz powiedział, że półroczne dziecko to do minus 10 może wychodzić. Oczywiście uwaga, gdy jest bardzo mglisto (a nawet w miarę ciepło), czy jakoś tak paskudnie wilgotno i ciężko bo wtedy powietrze nie jest najlepsze. Jak bardzo zimno to szalik na buźkę maluchowi, ale oczywiście tak żeby mógł oddychać. Oczywiście rękawiczki i krem ochronny. Lepiej jak dziecko jest najedzone.
      Jak była przyzwoita pogoda to byłam z moim synkiem 2 do 3 godzin. W bardzo paskudne dni wychodziliśmy sięchociaż przewietrzyć, na pół godzinki przed dom.
      Ale to już musisz wyczuć sama.

Pozdrawiam i miłego hartowania
      • 11ulla Re: 4*C - Półroczne dziecko idzie na spacer??? 26.10.03, 18:04
        dzięki za rady,
        właśnie to kiedy iść trzeba wyczuć...dzis byłam całe 30 minut
        ....wróciłam, bo zmarzłam w nos, ciężko jest wyczuć jak ja jestem zmarzlakiem i
        mi ciągle zimnosad nie marzne tylko przy temperaturze powyżej 25 stopni
        pozdrawiamy cieplutko
        ulla i maurycek(06.04.2003)
    • zillka Re: 4*C - Półroczne dziecko idzie na spacer??? 26.10.03, 18:03
      czesc,

Moja Florcia ma 14 miesięcy i na palcach jednej ręki mogłabym policzyc dni
      kiedy nie była na dworzu, a zima była sroga. Wychodził i przy -15 i to na
      długo. Codziennie jest na dworze od 2 do 6 godzin (w zależności od
      temepratury), a dwie "raty" - rano i po południu. Nigdy nie była chora, ze dwa
      razy miała mały katar.

Półroczne dziecko jeszcze siedzi w wózku więc w ogóle nie ma problemu,
      opatulasz je cieplutko i już. Większy problem jest z osobą dorosłą, trudno się
      tak grubo ubrać,żeby wytrzymac na zimnie parę godzin.

pozdrawiam,

zilka
    • hancik5 Re: 4*C - Półroczne dziecko idzie na spacer??? 28.10.03, 14:26
      Ullo, moja Kasia urodziła się we wrześniu miała 9 dni, jak wyszła na pierwszy
      spacer. W listopadzie zrobiła się już okropna zima, zwały śniegu i mróz, a
      Kasia dzień w dzień 2 godziny na dworze, czasem krócej. Zawdzięczam to co
      prawda mojemu Tacie, który codziennie przychodził i brał Kasię na spacer. Ja
      sama nie dałabym rady (trzecie piętro bez windy). W każdym razie dziecko do
      roku życia nie miało nawet katarku i właściwei do momentu pojścia do
      przedszkola prawie nie chorowało. Hartowanie to cudowna rzecz.
    • beatach77 Re: 4*C - Półroczne dziecko idzie na spacer??? 29.10.03, 11:28
      Witam!
      Doświadczoną mamą raczej nie jestem bo to moje pierwsze dziecko za parę dni
      będzie miała 4 m-ce.Ale od samego początku dużo przebywamy na zewnątrz latem
      nawet do 6 godz. mała nie chciała spać w domu (było za duszno mieszkamy na
      poddaszu).A teraz też z nią wychodzę i przebywamy od 1 - 3 godz. to zależy czy
      nie wieje wiatr. Od paru dni mamy śnieg i mróz ale wytrwale chodzimy na spacery
      (mieszkamy w Bieszczadach).Mała lubi spacery ciepło ją ubieram i sprawdzam czy
      nie zmarzła za mocno.
      pozdrawiam Beata
      • gyokuro Re: 4*C - Półroczne dziecko idzie na spacer??? 29.10.03, 19:00
        Mój właśnie 6,5-miesięczny synek jest na dworze codziennie. Po prostu ciepło
        go ubieram i już. Zazwyczaj bywamy ok. 1,5 godziny i większośc tego czasu
        Niusiek przesypia. Do domu wracamy, kiedy się budzi i zaczyna się denerwować,
        że nie ma swobody ruchów w tym kombinezonie... Ale do głowy mi nie przyszło,
        żeby nie iść. Tylko, kiedy było już tak bardzo zimno, a my nie mieliśmy
        jeszcze kombinezonu, Julek zostawał w domu.
        Pozdrawiam,
        Kasia, mama Juliusza (15.04.2003)
        • nicol-e do dorotadu 30.10.03, 09:22
          do dorotadu!
          oto, co własnie skopiowalam z jedenej ze stron o dzieciach:
          "Zimą nie powinno się wychodzić z noworodkiem na dwór, gdy temperatura spada
          poniżej minus 7'C. Zadbajmy natomiast, aby pokój, w którym przebywa dziecko
          był codziennie przewietrzony. Niemowlęta i małe dzieci odpowiednio ubrane mogą
          wychodzić na spacer, nawet przy temperaturze do minus 10 stopni C. "
          i prosze- autorka wątku pisała o dziecku półrocznym. Wcale nie przesadziłąm ,
          że mozna wychodzic na minus 10 stopni. A pl roku, to chyba kwalifikuje sie
          jako niemowle? Poza tym mam w domu sterte dzieciowych gazet z ostatnich 3 lat
          i w kilku znalazłąm podobne informacje- ze własnie spacer w zimie przy - 10 st
          jest bezpieczny- oczywiście odpowiedni ubiór + kremik na twarz. Dodatkowo
          zaznaczylam w moim poprzednim poście, ze pytałam pediatry, więc nie wymyslialm
          tego sama, mój pediatra ma ponad 15-letnią praktykę / chyba nawet 19/ jeśli
          chodzi o dzieci, więc ufam, ze wie, co mówi. A więc noworodek oczywiscie tylko
          do -5 st, jelśi nie wieje itp, ale kilku m-czne dziecko spokojnie - 10 st.
          pozdrawiam- Aurelia
          • 11ulla Re: do dorotadu 30.10.03, 17:39
            rozmawialam z pediatrą, jest to doświadczony lekarz z 25 letnią praktyką
            stwierdził, że generalnie nie zaleca się długich spacerów na mrozie.
            Wychodzic w miare bezpiecznie mozna do minus 5 przy bezwietrznej
            pogodzie...jeżeli jest wiatr to temperatura odczuwalna jest nizsza i mozna np
            odmrozić malutkiemu policzki lub nosek. Maluszek, który nie owi nie powie ze mu
            jest zimno, a dorosły inaczej odczuwa temperaturę
            Przy bezwietrznej pogodzie spacer powinien trwać ok 30 minut max do godziny. Im
            starsze dziecko tym spacerek mozna troche wydłuzyc...ale bez przesady,
            najlepiej wyjść kilka razy na krótko
            jezeli dziecko już chodzi, to mozna sobie pobyc nawet ciągiem ok 1,5 godziny,
            ale dziecko musi sie ruszac a nie np tylko siedziec na sankach
            oczywiście krem na twarz, szalik na buzie, ale tak żeby nie tworzyła sie para
            na szaliku od wewnątrz
            zreszta to zalezy do czego przyzwyczajone jest dziecko, moj synek urodzil sie w
            kwietniu, ale tak naprawde jak zaczął chodzic na spacery to było już ciepło i
            to prawie od samego początku to były kilkugodzinne spacery, przerywane
            powrotami do domu na karmienie, przewijanie itp
            i teraz kazdy chłód to nowość, a poza tym wydaje mi się, że mój synek - tak jak
            ja - bedzie należał do zmarzlaków
    • mamasita Re: 4*C - Półroczne dziecko idzie na spacer??? 30.10.03, 11:52
      Ja wychodzilam z 3 miesiecznym synkiem jak bylo -8 C i ok, 4 stopnie to luz,
      ponizej -10 to bym go nie wypuszczala ale tak to jasne. Silny wiatr to jest
      pogoda nie do wychodzenia, ale w deszcz czemu nie jesli tylko w wozku w budce
    • judytak Re: 4*C - Półroczne dziecko idzie na spacer??? 31.10.03, 11:59
      Pewnie że idzie.
      Od kiedy zaczyna wychodzić na spacery, idzie codziennie, chyba że leje deszcz,
      albo jest mróz i naprawdę silny wiatr. Albo jak jest jakieś minus 15 stopni.
      Jak jest zimno, to ja wychodzę nie na jeden długi spacer, tylko na dwa krótkie
      (dwa razy po godzinie, jak bardzo zła pogoda, to dwa razy po 40 minut).
      Zresztą, jak jest zimno, to nawet półroczne dzieci pięknie zasypiają na
      spacerze, można je położyć, przykryć i mróz im nie straszny (tylko mamie
      zimno...)
      Pozdrawiam
      Judyta
    • madzikowa Re: 4*C - Półroczne dziecko idzie na spacer??? 10.11.03, 14:39
      Hej,

a mnie nasza pediatra powiedziala, że można wychodzić do -15 stopni, ale lepiej
      np. 2xpo 1h niż na jeden dłuższy. Jak dziecko nie biega, to nie ma problemu,
      tylko trzeba ubrać ciepło, przykryć i budą zasłonić, jak wieje, kremik na buzię
      i jazda!! Ja chodziłam z moim Malusiem jak miał 3-5 miesięcy zimą codziennie na
      min. 1 h i nie chorowaliśmy!!! Raz miał katarek, ale wtedy też wychodziliśmy,
      bo to mu tylko dobrze robiło!!

Polecam więc spacery przy każdej pogodzie (oprócz huraganów)!!

Pa
      MAgda
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka