margaritta1502 09.12.08, 14:59 Witam. Kupilam sokowirowke i zastanawiam sie czy moge bez obaw podawac takie soki 10msc dziecku. Moze wy cos wiecie na ten temat Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bafami Re: Swiezo wycisniete soki 09.12.08, 15:03 Według mnie tak. Ale z doświadczenia niestety wiem, że dzieciakom takie soki nie smakują Ja za to upajam się świeżą marchewką z jabłkiem i burakiem. A moje wolą takie sklepowe. Może uda Ci się przekonać swojego malucha do takich soczków. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 Re: Swiezo wycisniete soki 09.12.08, 16:00 Moj mały nie chciał jeść żadnych warzyw i owoców.Jak miał 16m zrobiłam mu sok z banana,słodkiego jabłka,marchewki i pomarańczy- wyszedł pyszny i mały wypił go duszkiem.Wcześniej pił sklepowe soki a ten smakuje mu bardziej.Myślę że bez obaw możesz bes obaw robić takie soki swojemu maluchowi (oczywiście na razie bez pomarańczy). Odpowiedz Link Zgłoś
margaritta1502 Re: Swiezo wycisniete soki 09.12.08, 19:44 Dzieki chyba jednak sie zdecyduje bo wlasnie takich z buteleczki typu bobofrut nie chce pic. Moze te mu zasmakuja. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ez-aw Re: Swiezo wycisniete soki 09.12.08, 22:14 Mój syn uwielbia sok z jabłek, śliwek, gruszek, marchwi - mogą być same lub łączone. Dla mnie był to świetny zakup. Odpowiedz Link Zgłoś
royalmail Re: Swiezo wycisniete soki 09.12.08, 22:44 Zapewniam Cię, że w przedpotopowej erze, gdy nie było Hippa i Gerbera w butelkach oczywiście z zawartością ekologiczną, niemowlęta piły wyłącznie świeżo wyciskane soki. Ta przedpotopowa era miała miejsce kilkanaście lat temu - i właśnie mojej obecnie 16,5-letniej córce wyciskałam wtedy przez wyjałowioną gazę pierwsze soczki z utartych owoców - z jabłek i marchewki...A miała wtedy 4 m-ce i tak czyniły miliony matek w Posce Więc sobie tak myślę, że skoro niemowlę 4 miesięczne piło świeży sok to chyba Twojemu 10-miesięcznemu synowi nic nie będzie, a nawet wyjdzie mu to na zdrowie. Mój 3,5 syn też b. lubi świeże soki (z zapałem je ze mną przyrządza), aczkolwiek na niego w niemowlęctwie działała bardziej magiczna moc butelki Gerbera . Odpowiedz Link Zgłoś
emigrantka34 Re: Swiezo wycisniete soki 09.12.08, 22:57 Oczywiscie. Moze tylko z cytrusami trzeba uwazac do ukonczenia pierwszego roku zycia (uczulenia). No i pamietac nalezy o tym, ze sok to "skoncentrowany" owoc, i np moim zdaniem 200 ml to dla takiego maluch za duzo - powinien byc taki sok rozrzedzony woda mineralna (moim zdaniem za duzo cukrow). Odpowiedz Link Zgłoś
ewa-krystyna Re: Swiezo wycisniete soki 09.12.08, 23:05 ja jeszcze dodam o marchewce jesli sie pije sok lub je codziennie to po 3 tygodniach trzeba zrobic tygodniowa przerwe Odpowiedz Link Zgłoś
emigrantka34 Re: Swiezo wycisniete soki 09.12.08, 23:09 zgadzam sie. w ogole nadmiar karotenu jest niewskazany, dorosly nie powinien pic soku z marchewki wiecej niz 250 ml dziennie, a wiec niemowle duuuuzo mniej. Odpowiedz Link Zgłoś