oli_2 19.12.08, 10:40 ktore badanie jest dokladniejsze i nie szkodliwe dla dziecka? bylam na usg ale mowia ze lepiej na rtg?? nie wiem co mammyslec. Prosze o opinie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
martinka123 Re: Rtg a usg bioderek 19.12.08, 12:09 ja byłam z synkiem i na usg i na rtg. Ortopeda powiedział, że jeśli z usg niewiele wynika (tak było w naszym przypadku), to lepiej zrobić rtg wtedy będzie jasność, czy rzeczywiście problem z bioderkami występuje. My robiliśmy rtg jak mały miał 4,5 miesiąca. Odpowiedz Link Zgłoś
oli_2 Re: Rtg a usg bioderek 19.12.08, 13:04 a ile musi byc przarwy miedzy jednym a drugim badaniem? bo pewnie to jakos dzialaja te promienie na takiego malucha Odpowiedz Link Zgłoś
martinka123 Re: Rtg a usg bioderek 19.12.08, 13:53 mój synek miał robione usg bioderek jak miał 3,5 miesiąca. Z tym wynikiem byliśmy u naszego ortopedy (usg robiliśmy u innego lekarza, bo nasz nie miał tego sprzętu), który po miesiącu kazał nam się zgłosić na kontrolę już ze zrobionym rtg. Nawet na skierowaniu miałam napisane, że miesiąc od wizyty mam zrobić prześwietlenie. Nie potrafię jednak do końca Ci powiedzieć, czy to jest reguła czy nie, po prostu nie wiem czy jedno na drugie ma jakiś wpływ. Piszę tylko jak było w naszym przypadku. Najlepiej jak zapytasz swojego lekarza. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
monfor74 Re: Rtg a usg bioderek 19.12.08, 21:13 ...badanie USG jest nieinwazyjne i nieszkodliwe, ponieważ przy USG obraz tworzą fale dźwiękowe... natomiast RTG to wykorzystanie promieniowania elektromagnetycznych do uzyskania obrazu, które jest niestety w większości pochłaniane przez organizm, ale przy tym jest bardziej dokładne od USG jeżeli chodzi o prześwietlenie kości... są to dwa zupełnie różne badania...jedno badanie nie ma wpływu na drugie więc nie musi być przerwy... chyba, że z innych powodów zaleci lekarz.... nie ma się czego obawiać Odpowiedz Link Zgłoś
monfor74 Re: Rtg a usg bioderek 19.12.08, 21:16 .... oczywiście promieniowania elektromagnetycznego a nie elektromagnetycznych .... Odpowiedz Link Zgłoś
maxximee Re: Rtg a usg bioderek 22.12.08, 21:27 my bylismy na badaniu usg w 4 tygodniu zycia naszej corki, podobno im wczesniej tym lepiej- bo wczesniewykryta wada jest latwiejsza w leczeniu. na szczescie bylo wszystko idealnie. Odpowiedz Link Zgłoś