Dodaj do ulubionych

granulki z pampersa!!

28.01.09, 07:42
wlasnie moj synek rozerwal pampers w momencie mojej nieuwagi, patrze a on ma
granulki w oczkach i w buzi, przestraszylam sie, bo nie wiem z czego sa
zrobione. prosze poradzcie co mam robic, czy to moze byc niebezpieczne?????
Obserwuj wątek
    • matysiaczek.0 Re: granulki z pampersa!! 28.01.09, 08:16
      pampers ma w środku substanję wiążącą mocz w takie właśnie granulki, umyj buzię i po sprawie...
      • mama_ewka Re: granulki z pampersa!! 28.01.09, 08:21
        jadna mial w srodku w buzi, boje sie, ze moze zjadl tego wiecejsad(
        • magnolia22 Re: granulki z pampersa!! 28.01.09, 08:37
          ważne że się nie zakrztusił/nie zadławił...
          jest rano, możesz zadzwonić do producenta/przedstawiciela producenta
          (na opakowaniu adres i infolinia?) i zapytać co tam w składzie
          wkładu jest (czy nic toksycznego) i czy masz do lekarza jechać. No i
          obserwuj Dziecko.

• mama_ewka Re: granulki z pampersa!! 28.01.09, 15:22
            Dzieki za rady.
            Dzwonilam do producenta, ale tam jak to zwykle w Polsce bywa nic konkretnego nie
            wiedza:\ Lekarz natomiast powiedzial, ze te granulki zrobione sa z celulozy i
            nawet jesli maly troche polknal nic mu nie bedzie. Uffff
            Jest wesoly i usmiecha sie wlasnie do mniesmile))
            Jeszcze raz dziekuje za pomoc
    • memphis90 Re: granulki z pampersa!! 28.01.09, 16:18
      Pies moich rodziców zeżarł mi dwa zasikane pampersy. Żyje, ma się dobrze, więc
      jakaś zabójcza trucizna na bank to nie jest. Sądzę, że nie ma co się martwić
      połkniętą 1 czy 2 granulkami...
      • deela Re: granulki z pampersa!! 28.01.09, 22:01
        > Pies moich rodziców zeżarł mi dwa zasikane pampersy. Żyje, ma się dobrze
        dziwna diete ma ten pies
        moze dajcie mu jakas kosc albo cos
        • memphis90 Offtopic;) 29.01.09, 12:09
          > dziwna diete ma ten pies
          No, pampersy, smoczki, zdechłe żaby, skarpety i majtki ściągnięte z suszarki,
          końskie ochraniacze na kopyta, skórzane elementy wszystkiego, zaśmierdłe szyje
          indycze lub inne kości, zakopywane w ogrodzie i odkopywane po kilku tygodniach
          (raz mi takie śmierdzidło przyniosła do domu i położyła koło mnie na kanapie-
          byłam kilka dni przed porodem i w życiu bym nie przypuszczała, że potrafię tak
          szybko się poderwaćwink)... Im bardziej czegoś psu nie wolno- tym bardziej
          pożądane się staje...
    • pacynka27 Re: granulki z pampersa!! 29.01.09, 11:45
      Jakiś niedouczony ten lekarz. Te granulki to nie jest celuloza!!! Wklejam ze
      stron www:
      # Pieluchy jednorazowe zawierają substancje konserwujące oraz neutralizujące
      brzydkie zapachy, a także wiele, wiele innych. Każda pielucha jednorazowa
      zawiera nieprzepuszczalną folię, która znajduje się pod zewnętrzną powłoką
      oddychającą - zamiana poliakrylanów w żel redukuje właściwości oddychające pieluchy.
      # Określenie "nie zawiera lateksu i substancji zapachowych" dotyczy
      zarówno pieluch jednorazowych, jak i pieluszek z materiału. Zgodnie z badaniami
      przeprowadzonymi przez EXTONET z Oregon State University (USA) m.in.
      poliakrylany odpowiedzialne są za wywoływanie astmy, wysypek, osłabienie zmysłu
      powonienia, chronicznych bólów głowy i sztywnienie mięśni. Istnieją badania,
      które dowodzą, że skóra może wchłaniać do 48 różnych substancji zawartych w
      pieluchach jednorazowych i chusteczkach nawilżających. Nie wiadomo jeszcze zbyt
      wiele o długoterminowych skutkach odkładania się tych substancji w organiźmie.

I jeszcze:
      Producenci pieluszek jednorazowych ekologicznych między innymi zmniejszyli
      objętość poliakrylanu sodu w swoich produktach, przekonując, że schowany w
      pieluszce nie ma on szkodliwego wpływu na skórę dziecka. Należy jednak unikać
      bezpośredniego wdychania i dotykania tej substancji, czyli nigdy nie rozcinać
      pieluszki i pozostawiać jej niezabezpieczonej w pobliżu dziecka.
      • memphis90 Re: granulki z pampersa!! 29.01.09, 12:10
        > Jakiś niedouczony ten lekarz.
        Taaa, bo lekarze szkoleni są z zakresu technologii wytwarzania pampersówuncertain
        • pacynka27 Re: granulki z pampersa!! 29.01.09, 13:30
          Jak nie wie to czemu mówi, że to celuloza. Niech powie, że nie ma pojęcia i tyle.
          A lekarz pediatra i każdy inny mający kontakt z małymi dziećmi, powinien takie
          rzeczy wiedzieć. Jest tyle możliwości zdobywania informacji. No ale jeśli chce
          się być tylko rzemieślnikiem...
          Memphis90 Ty wiesz, że ja nie mam zaufania do lekarzy wink Nie z zasady. Z życia
          po prostu, z życia....
          • memphis90 Re: granulki z pampersa!! 29.01.09, 23:02
            > A lekarz pediatra i każdy inny mający kontakt z małymi dziećmi, powinien takie
            > rzeczy wiedzieć. Jest tyle możliwości zdobywania informacji.
            Wiesz, ale są tysiące rzeczy, o jakie rodzic może zapytać, trudno przewidzieć
            wszystkie.

> Jak nie wie to czemu mówi, że to celuloza. Niech powie, że nie ma pojęcia i tyl
            > e.
            Tu się zgadzam, ja bym na jego miejscu zadzwoniła na toksykologię- tam powinni
            wiedzieć co robić.
      • anneczka78 Re: granulki z pampersa!! 29.01.09, 12:54
        Wątpię, żeby z tych granulek coś się uwalniało, poza moczem oczywiście. Granulki
        zawierają substancje w formie spolimeryzowanej, więc raczej nieprzyswajalnej. Te
        mądrości poparte jakąś niszową amerykańską bazą danych, która jest w dodatku
        cały czas wyłącznie "under construction" (sprawdziłam), są dobrym chwytem
        marketingowym producentów pieluszek wielorazowych. Oczywiście, im mniej chemii
        wokół dziecka, tym lepiej, ale na twoim miejscu nie wpadałabym w panikę. Po
        prostu nie dawaj więcej dziecku okazji do jedzenia pampersów, chusteczek,
        etykiet opakowań itp.
        • pacynka27 Re: granulki z pampersa!! 29.01.09, 13:32
          anneczka78 napisała:
          są dobrym chwytem
          > marketingowym producentów pieluszek wielorazowych.
          Tiaaa. Tylko czemu ludzie pracujący przy pampkach noszą maseczki. Podpowiem Ci,
          nie po to żeby na pampki nie dmuchać, tylko dla swojego bezpieczeństwa.
          • anneczka78 Re: granulki z pampersa!! 29.01.09, 19:52
            Narażenie zawodowe 8 dziennie przez 5 dni w tygodniu przez, dajmy na to, 40 lat
            przy produkcji pieluszek to co innego niż narażenie jednorazowe, przez chwilę na
            rozerwaną pieluszkę. Np. nawet zupełnie nieszkodliwa substancja w postaci
            granulek może pylić, a to nie jest korzystne na dłuższą metę dla płuc. A choroby
            zawodowe to koszt dla pracodawcy, dla systemu ubezpieczeń społecznych, dla
            służby zdrowia. Ochrona pracownika to zupełnie inna bajka smile
            • pacynka27 Re: granulki z pampersa!! 29.01.09, 20:09
              Ok. W zasadzie się z Tobą zgadzam z jednym zastrzeżeniem - poliakrylan sodu jest
              szkodliwy dla zdrowia.
              I gdyby pieluchę zeżarł mi pies (tak, wiem to nie Ty o psie pisałaś)a na drugi
              dzień był nadal w świetnej formie to bym się nie przejęła. Pies to tylko pies
              choćby był najcudowniejszym zwierzęciem na świecie. Ale gdyby mi dziecko
              połknęło 3 takie granulki to bym się przejęła i to bardzo. Mimo, iż z tego
              przejmowania nic by nie wynikło bo wszak czasu się nie cofnie...
              • anneczka78 Re: granulki z pampersa!! 30.01.09, 10:01
                > Ok. W zasadzie się z Tobą zgadzam z jednym zastrzeżeniem - poliakrylan sodu jes
                > t
                > szkodliwy dla zdrowia.

Tak naprawdę prawie każda substancja może mieć działanie toksyczne - to kwestia
                dawki/stężenia, czasu trwania narażenia etc.

> połknęło 3 takie granulki to bym się przejęła i to bardzo.
                A ja chyba nie, ale na pewno wyciągnęłabym wnioski na przyszłość i nigdy więcej
                nie dopuściła do takiej sytuacji smile

O psie rzeczywiście nie ja pisałam i nie traktuję przypadku psa jako dowodu na
                nieszkodliwość substancji. Po pierwsze, metabolizm ksenobiotyków u psa jest inny
                niż człowieka. Po drugie, jednorazowe narażenie jednego osobnika bez grupy
                kontrolnej, zróżnicowania dawki itd. nie spełnia warunków badania toksyczności.
    • glu-sia Pytanie dot. pampersów 29.01.09, 23:24
      Dziewczyny, a które pampersy są ekologiczne? ... mniej szkodliwe???
      • matylda07_2007 Re: Pytanie dot. pampersów 29.01.09, 23:42
        Hłe hłe, tetrowe tongue_out Dajcie spokój. Niedługo zjadziemy artykuł o śmiertelnych granulkach w pampersach.
        • ala.81 Re: Pytanie dot. pampersów 30.01.09, 06:07
          > Hłe hłe, tetrowe tongue_out Dajcie spokój. Niedługo zjadziemy artykuł o śmiertelnych gr
          > anulkach w pampersach.

już możesz przeczytać ze są bielone chlorem, a granulki to silne związki
          chemiczne. Polakrylanów nie stosuje się w kosmetykach naturalnych, a w
          pampersach tak.

Akurat tetra to nie jest jedyna alternatywa dla pampersów smile
      • ala.81 Re: Pytanie dot. pampersów 30.01.09, 06:00
        glu-sia napisała:

> Dziewczyny, a które pampersy są ekologiczne? ... mniej szkodliwe???

tushies, moltexy
        • pacynka27 Re: Pytanie dot. pampersów 30.01.09, 09:18
          I jeszcze Wiona

A tu linki:
          apmp.natura.xip.pl/product_info.php/products_id/859
          sklep.ekodzieciak.pl/pieluszki-ekologiczne-jednorazowe-c-39_22_31.html
          www.pieluszkarnia.pl/index.php?k7,pieluszki-jednorazowe-bezzelowe
          Te ostatnie nie zawierają wcale tych toksycznych "granulek". A reszta tylko
          trochę i to schowanych głęboko pod warstwy celulozy. Typowy pampek ma to
          świństwo praktycznie na wierzchu.
          • glu-sia Re: Pytanie dot. pampersów 02.02.09, 09:17
            Dziewczyny dziękuję za namiary ... nie widziałam wcześniej tych stron www.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka