Dodaj do ulubionych

czy to wysypka???

15.11.03, 23:24
witajcie, moja polroczna Coreczka ma wokol ust az do policzkow wypryski juz
od prawie tygodnia i nie chca zejsc, choc przemywam buzie czesto -
myslalam,ze to od slinienia sie, ale chyba nie. Dodatkowo skora stala sie
bardzo wysuszona i prawie sie luszczy. Dodam,ze wprowadzam jej rozne nowosci
i czasem widze, ze jeden policzek jest zaczerwieniony jkby
troche 'alergicznie'-zwlaszcza po marchewce. Moze te wypryski to wysypka,
wyprysk alergiczny???
Jak mam wyleczyc jej buzke???Pomozcie, prosze!
Obserwuj wątek
    • jamila Re: czy to wysypka??? 16.11.03, 12:49
      To moze byc uczulenie;czy skora wokol buzki jest bardzo wysuszona?
    • 11ulla Re: czy to wysypka??? 16.11.03, 13:53
      to moze byc niestety alergia
      posmarowac mozesz Bepanthenem i nie przemywaj buzi rumiankiem, a samą czystą
      wodą (a najlepiej przez jakiś czas gotowaną wodą)
      Poobserwuj po czym to się powięsza, zwłaszcza zastanów sie czy może czymś
      smarujesz buzie: oliwa, krem itd...no a także kochane jedzonko weż pod lupę.
      Najlepiej by było pokazać buźkę lekarzowi, ale jeżeli zacznie się zmniejszać to
      nie jest to pilne
      Jeżeli karmisz butelką, to może to być alergia na mleko...a jeżeli piersia, to
      na jakiś tydzień zrezygnuj z całego nabiału.
      • aga8888 Re: czy to wysypka??? 16.11.03, 14:48
        Kochana Ulo smile))!
        Dzieki za odpowiedz. to musi byc zwiazane z
        jedzonkiem - buzke od dluzszego czasu myje gotow. woda, zadnych lkosmetykow
        ostatnio tylko natluszczalam mascia parafinowo-wazelinowa z apteki(nie uczula
        napewno).Karmie butla: Bebilon 2 podaje od dawna...Za to ostatnio byly nowe
        sloiczki z zupkami - zwlaszcza po marchwi ma b. czerwone policzki i tak sie
        glowie, co robic, jesli nie moglaby jesc niektorych warzyw???
        A wiec lekarz czy...???
        • gyokuro Re: czy to wysypka??? 17.11.03, 18:12
          Jasne,że może być alergia na marchewkę! Ponoć ostatnio to nawet dosyć częste.
          A w jednej publikacji nawet przeczytałam, że alergia na jabłka i marchewkę
          jest tak samo częsta jak na mleko, tylko lekarze jakoś tak przyczepili się do
          nazwy "skaza białkowa" i winią tylko mleko...
          Najlepiej odstaw to co winisz i sprawdź reakcję dziecka - jak będzie lepiej,
          to znajdziesz winowajcę. Potem odczekaj ze dwa miesiące zanim spróbujesz podać
          to ponownie.
          Pozdrowienia!
          • aga8888 a wiec jak teraz karmic? 17.11.03, 18:59
            Kasiu! Masz racje - nawet zaczelam w tych dniach podejrzewac takze jablko (pije
            soczki jablkowe,wczoraj zjadla przecier), ale marchew jest juz dla mnie
            podejrzanym nr 1. teraz tylkopytanie - jakmam ja dalej karmic? JAK WPROWADZAC
            nowe pokarmy??? Z powodu tych problemow jestesmy dopiero przy warzywkach
            przewidzianych dla 4-5miesiaca, a corcia ma juz prawie 6.5. Karmie ja butla,
            wiec sytuacja jest gorsza niz gdyby byla mna piersi sad((
            BLAGAM O RADY!
    • basha Re: czy to wysypka??? 18.11.03, 11:01
      Hej!
      Ja dzisiaj też zauważyłam u Mai wysypkę wokół usteczek. Może to reakcja na
      zimno i skórka się troche wysusza. Oby nie alergia. Dziś idziemy sie szczepić
      to zapytam lekarki
      pozdrawiam
      basia i majka
    • khg1 Re: czy to wysypka??? 18.11.03, 11:15
      Witam drogie Mamusie!

Według tego co Ago opisujesz, rzeczywiście to może być alergia.
      Hmmmmmmmm.......ostatnio trochę się przyglądam homeopatii. Homeopatia dość
      szczegółowo opisuje takie typu reakcje organizmu ... na żabkowanie. Nie
      napisałaś, czy Twoja Córcia ma już ząbki. U ząbkujących dzieci często jeden
      policzek jest zaczerwieniony i pojawia się wysypka wokół usteczek, a i skóra w
      tym miejscu jest przesuszona - od ślinki, dziwne ale prawdziwe. Nie martw się
      to nic strasznego. Jeśli tylko coś Cię niepokoi ZAWSZE możesz odwiedzić
      lekarza. :o)
      Ja stawiam na ząbki.
      Pozdrawiam
      Kaś
      • aga8888 Zabki!!! 19.11.03, 00:43
        Kas! Dzieki, to genialne! Corcia wlasnie ZABKUJE!!!Dzieki, bo to daje mi
        nadzieje, ze to nie alergia! Zabki sie wyrzynaja i dokladnie od czasu nasilenia
        zabkowania widze te objawy. W takim razie jutro znowu sprobuje podac zupke! smile))
        Ucalowania serdeczne dla Was wszystkich smile))
        Aga
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka