zxcvb4 01.03.09, 17:47 U mojego 7-dniowego synka pojawiła się ropa - duże ilości w jednym oku, przemywanie solą fizjologiczną niewiele daje, wybiorę się do pediatry, ale chciałam zapytać czy ktos z Was miał ten problem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
elzbieta_1983 Re: Ropiejące oczko 01.03.09, 18:16 u nas sól zadziałała ale przemywaj często zanim pójdziesz pewnie jutro, od zewnątrz do wewnątrz oczka. Odpowiedz Link Zgłoś
moka2 Re: Ropiejące oczko 01.03.09, 18:32 wiesz co, my mielismy taki problem. sol pomagala tymczasowo. sprobowalam mleko swoje zakroplic i juz nie mamy problemu z ropiejacym oczkiem. slyszalam ze mleko kobiece ma jakies wlasciwosci i je sprawdzlilam. nie wygladalo to dobrze ale pomoglo tak ze sprobuj i tego Odpowiedz Link Zgłoś
embeel Re: Ropiejące oczko 01.03.09, 19:33 to może być zapalenie spojówek albo po prostu zbyt wąski kanalik łzowy. Warto zapytać lekarza. Ja przemywam mojej młodej naparem ze świetlika (zioło), działa przeciwzapalnie i czyni cuda. A lepsze to, niż antybiotyk... Odpowiedz Link Zgłoś
embeel dodam jeszcze 02.03.09, 13:11 że mojej kozie cały czas ropieje, od urodzenia az do dzis - 3 miesiace, mniej lub bardziej, ale pediatrzy sa zgodni, kanalik łzowy jest na razie zbyt wąski i na razie nie ma co kombinować, tylko przemywać - solą fizjologiczną - co robię - na zmianę ze świetlikiem, który naprawdę polecam, bo ładnie goi. -- Zdobyliśmy Południe Odpowiedz Link Zgłoś
joanna1981.pl Re: Ropiejące oczko 01.03.09, 21:39 Moja córka ma w tej chwili 10 miesięcy. Już kilkakrotnie mieliśmy problem z ropiejącym oczkiem. Czasem pomagało przemywanie solą, czasem przepisane przez pediatrę kropelki, a raz skończyło się na udrażnianiu kanalika łzowego. Miała wtedy pół roku. Od tamtej pory nie ma problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwcia27 Re: Ropiejące oczko 01.03.09, 21:49 Ja stosowałam u synka początkowo sól fizjologiczną niestety nie pomogło.Następnie wkraplałam Biodacynę > U mojego 7-dniowego synka pojawiła się ropa - duże ilości w jednym oku, > przemywanie solą fizjologiczną niewiele daje, wybiorę się do pediatry, ale > chciałam zapytać czy ktos z Was miał ten problem? Odpowiedz Link Zgłoś
mmonica13 Re: Ropiejące oczko 02.03.09, 01:27 Ja miałam ten sam problem z oczkiem mojego synka.Bardzo dużo ropki,a jak sie budził to nie umiał otworzyć oczka,bo tak było zaropione.Przemywałam bardzo często przegotowana woda bez żadnych dodatków(wacikiem-jedno przemycie i wacik do kosza),aż oczko było czyste,po godzinie ponownie i czasem "zakrapiałam" mlekiem z piersi i pomogło! Powodzenia życze! Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kasia84 Re: Ropiejące oczko 01.03.09, 22:16 moja córeczka od urodzenia miała ropiejące oczko, lekarz przepisał mi jakieś krople i kropiłam z miesiąc czasu i nic aż wkońcu pojechałam z małą do szpitala na kliniki we Wrocławiu i pani doktor powiedziała mi że takie małe dzieci często tak mają zwłaszcza te urodzone przez cięcie cesarskie, kazała mi masować oczko w kąciku przy nosku takimi ruchami jakbym chciała coś przepchać i przemyć ze dwa razy rumiankiem i po dwóch dniach oczko przestało łzawić i ropieć Odpowiedz Link Zgłoś
mmonica13 Re: Ropiejące oczko 02.03.09, 01:30 Ja miałam ten sam problem z oczkiem mojego synka.Bardzo dużo ropki,a jak sie budził to nie umiał otworzyć oczka,bo tak było zaropione.Przemywałam bardzo często przegotowana woda bez żadnych dodatków(wacikiem-jedno przemycie i wacik do kosza),aż oczko było czyste,po godzinie ponownie i czasem "zakrapiałam" mlekiem z piersi i pomogło! Powodzenia życze! Odpowiedz Link Zgłoś
magda474 Re: Ropiejące oczko 02.03.09, 09:03 U nas problem był od urodzenia, systematyczne wizyty u okulisty co róż nowe maści kropelki (przy tym trochę kasy poleciało na te specyfiki) masowanie, przemywanie tak do 6 m-ca i dalej. Sami zdecydowaliśmy że chcemy skierowanie na udrożnianie i to zdecydowanie pomogło. Gdybym wiedziała, to od razu bym prosiła o skierowanie, bo ciągłe masowanie i przemywanie jest dość nieprzyjemne i dziecko w końcu się buntuje, bo ile można. Zabieg udrożniania jest dość krótki, jedynie przed nim kupa strachu i nerwów. Odpowiedz Link Zgłoś
olifra Re: Ropiejące oczko 02.03.09, 09:24 A w naszym przypadku najpierw dostaliśmy Tobrex i pomógł na chwilę. A soli fizjologicznej wylałam chyba całe morze. Potem lekarka powiedziała, ze nie bedzie celować z antybiotykiem, tylko najpierw zrobi wymaz u siebie w szpitalu. Obstawiała gronkowca. Zreszta jedną z częstszych przyczyn ropienia oczu u maluszków (pozostałości po porodach). I wyszedł gronkowiec. Po wymazie dobrała odpowiednie lekarstwo - Gentamicinę Odpowiedz Link Zgłoś